Τι φέρνει η «επενδυτική βαθμίδα» στα τραπεζικά χρεόγραφα

Σημαντική ενίσχυση για την προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να βγουν στις αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα με σκοπό την προσέλκυση περίπου 2 δισ ευρώ μέσα από ομολογιακές εκδόσεις δίνουν οι πρόσφατες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου τραπεζικών χρεογράφων απ' τον οίκο S&P.

Μάλιστα για πρώτη φορά μετά το 2011 ο οίκος αξιολόγησης κατατάσσει σε «επενδυτική βαθμίδα» («investment grade») ελληνικά ομόλογα. Πρόκειται για το Καλυμμένο Ομόλογο τριετούς διάρκειας και ύψους 750 εκατ. ευρώ, που η Εθνική Τράπεζα

της Ελλάδος εξέδωσε τον Οκτώβριο 2017 καθώς επίσης και το τιτλοποιημένο χρεόγραφο Estia I της Τράπεζας Πειραιώς (Class A). Και τα δύο τα κατατάσσει πλέον στην βαθμίδα ΒΒΒ- , 4 βαθμίδες αξιολόγησης υψηλότερα από το Β+ στο οποίο πρόσφατα κατάταξε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την μεθοδολογία της S&P, η μέγιστη δυνατή αξιολόγηση για ελληνικές Structured Finance συναλλαγές περιορίζεται στις 4 βαθμίδες αξιολόγησης υψηλότερα από την αξιολόγηση της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώ οι αναβαθμίσεις των τραπεζικών χρεογράφων ήλθαν ως απόρροια της από 25 Ιουνίου 2018 αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε “Β+” (από Β) με “Outlook Stable”.

Τα σχέδια

Το γεγονός ευνοεί τους σχεδιασμούς των διοικήσεων των τραπεζών για νέες ομολογιακές εκδόσεις αφού όμως προηγηθεί η έκδοση από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου σε περιβάλλον εξόδου απ' το πρόγραμμα. Και τούτο προκειμένου να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα για το επενδυτικό ενδιαφέρον απέναντι στα ελληνικά χρεόγραφα μιας και προς το παρόν δείχνει να υπάρχει μία ουδέτερη στάση, όπως αποτυπώνεται εξάλλου στον τζίρο και την κίνηση τόσο των κρατικών χρεογράφων όσο και των μετοχών στο ΧΑ.

Είναι ενδεικτικό πως η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου κινείται στην περιοχή του 3,95% - 4% μετά τη συμφωνία για τη μεταμνημονιακή περίοδο και την ελάφρυνση του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα