Ο πρόεδρος SocGen κάνει έκκληση για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος θα πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα των αμερικανικών τραπεζών, σημείωσε ο πρόεδρος της Societe Generale, κάνοντας παράλληλα έκκληση στις ρυθμιστικές αρχές να διευκολύνουν την ενοποίηση στην Ευρώπη.

Μιλώντας στο CNBC, o Lorenzo Bini Smaghi ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερο ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές.

«Γενικά,

αν κοιτάξουμε στην Ευρώπη, προφανώς υπάρχουν υπερβολικά πολλές τράπεζες και είναι πολύ κατακερματισμένες, γι 'αυτό πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης συγκέντρωσης, ώστε να βοηθήσει καλύτερα την πραγματική οικονομία. Στις Η.Π.Α., είδαμε αυτή τη διαδικασία συγκέντρωσης πριν από 30 χρόνια», ανέφερε ο Smaghi.

Η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε την απόκτηση του τμήματος μετοχών και εμπυρευμάτων γερμανικής Commerzbank την περασμένη εβδομάδα.

Η συμφωνία που πρέπει να λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, αποτελεί μέρος της προσπάθειας για τον γαλλικό όμιλο να αποκτήσει μεγαλύτερη παρουσία στη γερμανική αγορά σε μια συγκυρία που η Νο1 γερμανική τράπεζα Deutsche Bank αναδιαμορφώνει τη στρατηγική της, μετά την πρόσφατη κρίση που αντιμετώπισε και τις διοικητικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τον Smaghi, η μετατροπή των ευρωπαϊκών τραπεζών πρέπει να γίνει.
«Και φυσικά ως πρόεδρος της SocGen μπορώ να πω ότι θα είμαστε πρωταγωνιστές σε αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο αυτό απαιτεί να γίνουν πράγματα από την πλευρά των ρυθμιστικών αρχών».

«Δεν προτείνω κάτι σε αυτό το στάδιο, απλώς ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συγκέντρωση με μεγαλύτερες τράπεζες που θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές», είπε σχετικά με πιθανές νέες συγχωνεύσεις.

Την περασμένη Παρασκευή, υπήρξαν αναφορές που έκαναν λόγο για πιθανή εξαγορά της Deutsche Bank από την J.P. Morgan και τη Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε αμέσως.

Τον Ιούνιο, μια άλλη γαλλική τράπεζα, η BNP Paribas, εξαγόρασε τη διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων DWS, η οποία ανήκε στη Deutsche Bank. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια να αυξήσει την παρουσία της στη γερμανική αγορά.

Πάντως, σύμφωνα με την Elisabeth Rudman, εκτελεστική δ/ντρια της DBRS, η ενοποίηση δεν είναι πάντα η καλύτερη στρατηγική για αυτές τις τράπεζες.

«Έχουμε δει στο παρελθόν μεγάλες διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τραπεζικό τομέα και πολλές από αυτές δεν αποδείχθηκαν πολύ καλά ...Είναι δύσκολο να το δούμε αυτο ως λύση για όλα», είπε στο CNBC.

«Η Ευρώπη έχει όντως πολλές τράπεζες. Και μεγάλες τράπεζες και μικρές τράπεζες εξακολουθούν να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει λύση από τη μια μέρα στην άλλη », πρόσθεσε η Rudman.

Keywords
Τυχαία Θέματα