Θεόφιλος Ξενακούδης: Πώς έκανε τα Νησιά Μάρσαλ Νο1 επιλογή των εφοπλιστών

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Η «μάχη της σημαίας» μαίνεται στον Πειραιά, αλλά και σε κάθε γωνιά του κόσμου όπου υπάρχουν ναυτιλιακά γραφεία ελληνικών συμφερόντων. Από τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο έως την Άπω Ανατολή.

Στόχος των ξένων νηολογίων είναι η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ελληνόκτητων πλοίων, αφού αυτό σημαίνει αυτόματα μεγάλα έσοδα και δύναμη, πολιτική

και οικονομική στα παγκόσμια ναυτιλιακά forum.

Ο ελληνόκτητος στόλος είναι εγγεγραμμένος σε 41 συνολικά νηολόγια-σημαίες σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Greek Shipping Co-operation Committee).

Το 2017 πέρασε πρώτο το νηολόγιο των Νησιών Μάρσαλ με 791 ελληνόκτητα πλοία συνολικής χωρητικότητας 62,1 εκατ. τόνων DW, ποσοστό 19,3%.

Η ανατροπή στην κορυφή της λίστας έχει πυροδοτήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των ξένων σημαιών που προσπαθούν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ελληνικών συμφερόντων πλοία.

Πίσω όμως από την ανοδική πορεία του νηολογίου των Νησιών Μάρσαλ βρίσκεται ένας Έλληνας. Ο Θεόφιλος Ξενακούδης, ο οποίος ανέλαβε το γραφείο στον Πειραιά και το εξέλιξε στο δεύτερο μεγαλύτερο μετά τα κεντρικά στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, από τα 27 συνολικά γραφεία που αποτελούν το παγκόσμιο δίκτυο του νηολογίου των Νησιών.

Είναι εκπρόσωπος της νέας γενιάς. Επέλεξε να μείνει στην χώρα του και να δώσει από το μετερίζι της ιδιαίτερης πατρίδας του, τον Πειραιά, τον δικό του αγώνα μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως είναι αυτό της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Κρατάει το τιμόνι του γραφείου τα τελευταία 10 χρόνια και σταθερά και συστηματικά ανεβάζει επίπεδο φθάνοντας στην κορυφή από τη θέση του Director, Worldwide Business Operations και Γενικού Διευθυντή του γραφείου στον Πειραιά.

Το ξεκίνημα

Ο Θεόφιλος Ξενακούδης προέρχεται από ναυτική οικογένεια, όπως συμβαίνει με πάρα πολλούς Πειραιώτες. Ο παππούς του ήταν ναυτικός και ο πατέρας του, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος που έφυγε από τη ζωή το 2011, καπετάνιος. Η μοίρα πατέρα και γιου ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες. Ο καπετάνιος, γέννημα θρέμμα Πειραιώτης, πρωτομπάρκαρε το 1952 ως ναυτικός αρχικά, για να εξελιχθεί στη συνέχεια έως τη θέση του καπετάνιου. Τα περισσότερα χρόνια της θαλάσσιας υπηρεσίας του ταξίδεψε με τα πλοία του εφοπλιστή Ρόκου-Χαράλαμπου Βεργωτή, ενώ ταξίδεψε και με πλοία του Ομίλου Αγγελικούση και του Ομίλου Φωστηρόπουλου. Το 1970 νυμφεύθηκε και απέκτησε με τη σύζυγό του Αντωνία δύο γιους, τον Ιωάννη και τον Θεόφιλο.

Μετά από 40 χρόνια στους ωκεανούς αποφάσισε να υπηρετήσει τη ναυτιλία από τη στεριά. Η γνωριμία του Κωνσταντίνου Ξενακούδη με τον τότε διευθυντή του γραφείου με την επωνυμία International Registries στον Πειραιά, του άνοιξε νέους ορίζοντες. Εκείνη την εποχή το συγκεκριμένο ολίγων τετραγωνικών γραφείο, διαχειριζόταν το νηολόγιο της Λιβερίας. Ο καπετάνιος ανέλαβε τις επιθεωρήσεις πλοίων και τις εξετάσεις για χορήγηση πιστοποιητικών και φυλλαδίων σε ναυτικούς.

Όμως το 2000 σταμάτησε η συνεργασία του γραφείου με το κράτος της Λιβερίας το οποίο στη συνέχεια ανέλαβε την εκπροσώπηση του κράτους των Νησιών Μάρσαλ κατά αποκλειστικότητα. Ο στόλος του νηολογίου τότε ήταν χωρητικότητας περίπου 6 εκατ. τόνους και είχε εγγεγραμμένα 350 πλοία.

Ήταν η χρονιά κατά την οποία ο Κωνσταντίνος Ξενακούδης αναλαμβάνει διευθυντική θέση. Τον επόμενο χρόνιο, το 2001, μπαίνει στη δουλειά ο δευτερότοκος γιος του, ο Θεόφιλος, ο οποίος αναλαμβάνει την ανάπτυξη του γραφείου.

«Ήταν αρχές του 2001 όταν μπήκα στη δουλειά. Ανέλαβα το business development και markering management του γραφείου. Ταυτόχρονα τα κεντρικά στη Βιρτζίνια, αποφάσισαν τα κατά τόπους γραφεία να πάρουν περισσότερες αρμοδιότητες ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν την τοπική αγορά ποιοτικά και αποτελεσματικά» διηγείται ο Θεόφιλος Ξενακούδης.

Το 2007, μέσα σε μόλις έξι χρόνια, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του γραφείου.

«Ο σχεδιασμός ήταν να πάρω περισσότερες δραστηριότητες όσο αφορά το τεχνικό κομμάτι και το safety, την ασφάλεια και να μπορούμε να κάνουμε το 80-90% της δουλειάς σε τοπικό επίπεδο, χωρίς να εξαρτόμαστε από τις αποφάσεις του κεντρικού γραφείου. Προσλάβαμε τότε τεχνικούς και επιθεωρητές πλοίων που είχαν εμπειρία από την προϋπηρεσία τους σε ναυτιλιακές εταιρείες. Η άψογη συνεργασία των στελεχών του γραφείου με τους ανθρώπους της αγοράς ήτα εκείνο που μας εκτόξευσε στην πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς» επισημαίνει και προσθέτει:

«Αυτό που εκτίμησε η ελληνική και παγκόσμια αγορά εκτός από το σέρβις που παρέχουμε είναι ότι τα Νησιά Μάρσαλ επικεντρώθηκαν στο να κρατήσουν ψηλά την ποιότητα του στόλου αξιολογώντας κάθε νέα εγγραφή με ταυτόχρονη παρακολούθηση των πλοίων μέσω ετήσιων επιθεωρήσεων. Πριν από κάθε εγγραφή ενός πλοίου στο νηολόγιο, αξιολογούμε προσεκτικά τόσο το πλοίο, όσο και τη διαχειρίστρια εταιρεία. Κατά το χρονικό διάστημα παραμονής ενός πλοίου στο νηολόγιο, συνεργαζόμαστε στενά με τις εταιρείες ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα πλοία πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές και τα υψηλά στάνταρ που θέτει το νηολόγιο.
Αυτός είναι και ο λόγος που βρισκόμαστε σε όλες τις «Λευκές Λίστες» -white lists που σημαίνει ότι έχουμε υψηλή αναγνώριση από τις λιμενικές αρχές παγκοσμίως. Είμαστε το μοναδική μεγάλο ανοικτό νηολόγιο το οποίο κρατάει τη διάκριση Qualship 21 από την αμερικανική ακτοφυλακή για 13 συνεχόμενα χρόνια. Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να έχεις την προηγούμενη τριετία κάτω από 1% κρατήσεις πλοίων. Κράτηση πλοίου σημαίνει ότι δεν αφήνουν οι λιμενικές αρχές να αποπλεύσει λόγω προβλημάτων».

Όσο αφορά το μυστικό της επιτυχίας αποκαλύπτει:

«Μεγάλο ρόλο στην εξέλιξή μας είναι ότι επανδρωθήκαμε με πολλά άτομα που έχουν τεχνική κατάρτιση και γνώση για να μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματα όσο πιο γρήγορα γίνεται και σε τοπικό επίπεδο. Αν παρουσιαστεί πρόβλημα σε ελληνόκτητο πλοίο οπουδήποτε και αν βρίσκεται αυτό, ο εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρείας θα πάρει τηλέφωνο και κάποιος από το τεχνικό μας τμήμα θα του δώσει τη λύση χωρίς να χρειαστεί να πάει, για παράδειγμα στην Αμερική, για να πάρει απάντηση. Είμαστε ενθουσιασμένοι που οι Έλληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν να διατηρούν το νηολόγιο των Νησιών Μάρσαλ σε τόσο υψηλή εκτίμηση, σύμφωνα με την έρευνα για την ελληνική ναυτιλία από το Greek Shipping Co-operation Committee τον Μάρτιο του 2017, που επιβεβαιώνει είναι η πρώτη επιλογή των Ελλήνων πλοιοκτητών».

Όσο αφορά στην επόμενη ημέρα αλλά και για τις συνθήκες τη αγοράς ο Θεόφιλος Ξενακούδης είναι ξεκάθαρος:

«Ήρθε η ώρα της μάχης. Τώρα που η παγκόσμια αγορά περνάει κρίση άρχισαν να ξεχωρίζουν όσοι έχουν εστιάσει στην ποιότητα και στη παροχή καλών υπηρεσιών. Θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι» και συμπληρώνει: «Η αγορά ήταν δύσκολη αλλά έχει αρχίσει και βελτιώνεται. Για αυτό ναυτιλιακές εταιρείες αποκτούν μία νότα αισιοδοξίας. Βελτιώθηκαν οι δείκτες της ναυλαγοράς και όλοι προσδοκούν σε σταθεροποίηση της ώστε μέχρι το τέλος του 2017 να αρχίσει να βελτιώνεται περισσότερο για να είναι το 2018 ακόμα καλύτερο.

Σε συνέδριο που παρέστη στη Γενεύη το κλίμα ήταν αρκετά θετικό τουλάχιστον γα το 2018 και πιο πέρα».

Για την προοπτική του νηολογίου των Μάρσαλ στην ελληνική αγορά ο Θεόφιλος Ξενακούδης δηλώνει:

«Το νηολόγιο επενδύει στην ελληνική ναυτιλιακή αγορά η οποία είναι Νο 1 στον κόσμο. Θεωρώ ότι οι Έλληνες ξεχωρίζουν παγκοσμίως στη ναυτιλία γιατί είναι στο DNΑ μας και η ναυτοσύνη και οι μεταφορές-το εμπόριο. Είναι κάτι που ξέρουμε να κάνουμε καλά, κάτι που το αγαπάμε όλοι. Έχουμε την τεχνογνωσία σε πολύ μεγάλο βαθμό.»

Keywords
Τυχαία Θέματα