Τέρνα Ενεργειακή: Οι επόμενες κινήσεις

Σε επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή προχωρά η Τέρνα Ενεργειακή, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης της εταιρείας. Στην ίδια γενική συνέλευση αποφασίστηκε η διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας, προκειμένου να περιλαμβάνει και τις δραστηριότητες της εμπορίας κι εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η εταιρεία ή και τρίτοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως διευκρινίστηκε από την

διοίκηση της εταιρείας, η επέκταση στην εμπορία δεν αφορά σε αυτή τη φάση την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες.

Το τελευταίο διάστημα, η Τέρνα Ενεργειακή έχει κλείσει μία σειρά από σημαντικές συμφωνίες για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν το τέλος του 2016 έκλεισε σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς (Copenhagen Infrastructure Partners, Goldman Sachs, Morgan Stanley, HSBC, NordLB και Rabobank) τη χρηματοδότηση της νέας της επένδυσης ύψους περίπου 250 εκατ. δολαρίων στην αγορά των ΗΠΑ που αφορά το αιολικό πάρκο Fluvanna 1, ισχύος 155MW. Στις ΗΠΑ, η εταιρεία ήδη λειτουργεί άλλο ένα αιολικό πάρκο ισχύος 138 MW.

Παράλληλα, πρόσφατα προχώρησε στη σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 60 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ( EBRD) και την Τράπεζα Πειραιώς για την χρηματοδότηση επενδύσεών της στην Ελλάδα.

Ορόσημο για την εταιρεία αποτέλεσε το 2016 και η έναρξη λειτουργίας του πρότυπου αιολικού πάρκου στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου, ισχύος 73,2 MW. Πρόκειται για την μοναδική στο είδος της επένδυση στην Ελλάδα, ύψους 150 εκατ. ευρώ, η οποία ενέχει χαρακτηριστικά off shore αιολικού πάρκου και συνδέεται με την Αττική με υποθαλάσσιο καλώδιο.

Ο Όμιλος της Τέρνα Ενεργειακή έχει ήδη δρομολογήσει και τη νέα γενιά επενδύσεων στο χώρο της αντλησοταμίευσης, όπου συνδυάζονται η υδροηλεκτρική με την αιολική ενέργεια, προωθώντας δύο επενδύσεις συνολικής αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ στην Αιτωλοακαρνανία και την Κρήτη, οι οποίες μαζί με μία επένδυση αιολικών πάρκων που προωθεί ο Όμιλος στη Νότια Εύβοια, έχουν ενταχθεί στις υποψήφιες για χρηματοδότηση από το πακέτο Γιουνκέρ.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου στον τομέα των ΑΠΕ πλέον ανέρχεται σε 738 MW. Ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 468 MW στην Ελλάδα, 138 MW στις ΗΠΑ, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 245 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 983 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και την Αμερική. Στόχος της εταιρείας είναι, μέσα στα επόμενα χρόνια, να προσεγγίσει το μέγεθος των 1.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητάς της.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η επέκταση της Τέρνα Ενεργειακή και στον τομέα των ΣΔΙΤ, όπου αφενός παραδίδει φέτος το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε συνεργασία με τον κορεατικό όμιλο LG, ενώ αναμένει την υπογραφή δύο σημαντικών συμβάσεων στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων στις περιφέρειες Πελοποννήσου κι Ηπείρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα