Απέρριψε το αίτημα για ενεργειακή βοήθεια η Βουλγαρία

Του Στέλιου Μορφίδη

Μάχη για την αποτροπή ενός γενικού μπλακ άουτ είναι σε εξέλιξη στη χώρα καθώς από τη μία η ζήτηση ρεκόρ για ηλεκτρική ενέργειας και φυσικού αερίου και από την άλλη τα μεγάλα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω της κακοκαιρίας έχουν φέρει το ενεργειακό σύστημα της χώρας στο όριο του.

Ήδη έγινε γνωστό ότι η Βουλγαρία, που επίσης είναι αντιμέτωπη με προβλήματα, απέρριψε αίτημα για παροχή έκτακτης βοήθειας που είχε καταθέσει η χώρα μας και η Ρουμανία.

Την ίδια ώρα ο ΑΔΜΗΕ

ανακοίνωνε ότι παρατείνει το μπλόκο στις εξαγωγές και αύριο, Πέμπτη σε μία προσπάθεια να εξοικονομηθούν στο σύστημα 150 μεγαβάτ, ενώ το βάρος από σήμερα πέφτει στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ που έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία συνεισφέροντας 2.400 μεγαβάτ.

Παράλληλα το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδας θα προσφέρει μέσα από συμβάσεις διακοψιμότητας 200 μεγαβάτ, ενώ από χθες επαναλειτουργεί και η μονάδα της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας που λόγω βλάβης είχε μείνει εκτός συστήματος τις προηγούμενες ημέρες.

Η κατάσταση στο ενεργειακό σύστημα είναι κρίσιμη. Είναι ενδεικτικό ότι το βράδυ της Τρίτης η κατανάλωση ηλεκτρισμού έκανε για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο ρεκόρ πενταετίας φθάνοντας σχεδόν στα 10.000 μεγαβάτ. Πριν την κακοκαιρία η ζήτηση κυμαινόταν στα 6.000 μεγαβάτ.

Ρεκόρ όλων των εποχών έκανε και η κατανάλωση φυσικού αερίου, στις 290.000 μεγαβατώρες. Και αυτό καθώς οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δούλεψαν στο μέγιστο για να καλύψουν τη ζήτηση με αποτελέσματα τα αποθέματα του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα να πέσουν σε οριακά επίπεδα.

Η πρώτη κίνηση ήταν ο περιορισμός της κατανάλωσης αερίου από μονάδες και βιομηχανίες ενώ σήμερα ξεφορτώνεται στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ έκτακτο φορτίο αερίου από την Αλγερία 114.000 κυβικών. Είχε προηγηθεί προχθές άλλο φορτίο 140.000 κυβικών την ώρα όμως που η προμήθεια LNG αρχίζει να γίνεται μία ακριβή και δύσκολη υπόθεση.

Παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, έπειτα από σύσκεψη χθες με τους αρμόδιους φορείς, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου από τις έξι το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Σημειώνεται πως εδώ και εβδομάδες βρίσκονται εκτός λειτουργίας τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε προγραμματισμένες εργασίες αποθείωσης (δύο του Αγίου Δημητρίου που βρίσκονται σε προγραμματισμένες εργασίες αποθείωσης, μια μονάδα της Καρδιάς και μια του Αμυνταίου). Η προϋπόθεση για να μην περάσουμε στο επόμενο στάδιο συναγερμού είναι να μην υπάρξει άλλη βλάβη σε λιγνιτική μονάδα.

Σε δηλώσεις του στο Πρακτορείο FM ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γ. Αδαμίδης σημείωσε πως «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή έλλειψη ενέργειας, υπάρχουν όμως τεράστιες βλάβες στο δίκτυο σε όλη την επικράτεια». Ο ίδιος μάλιστα φάνηκε να ποντάρει στην ύφεση της κακοκαιρίας ενώ επιτέθηκε και στους «καιροσκόπους οικολογίζοντες» που, όπως είπε, «όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσαν για τον βρώμικο λιγνίτη και τώρα απολαμβάνουν τη ζεστασιά στο σπίτι τους».

Σε κάθε περίπτωση εάν καταστεί αναγκαίο υπάρχει έτοιμος μηχανισμός που ενεργοποιείται αυτόματα με εκ περιτροπής περικοπές ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα