Τελειώνει ο χρόνος για την Rusal – Oφέλη θα αποκομίσει η Μυτιληναίος

Σε δοκιμασία θα εισέλθει ο τομέας του Αλουμινίου, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις καθώς τελειώνει ο χρόνος για τους πελάτες της Ρωσικής Rusal, ύστερα από τις κυρώσεις της Αμερικανικής διοίκησης.

Όπως θα δούμε στην πλευρά των ευνοημένων θα βρεθεί ο όμιλος Μυτιληναίου τόσο γιατί μπορεί να διεκδικήσει συμβόλαια, όσο γιατί οι τιμές της Αλουμίνας παραμένουν σε ιστορικά υψηλά – εξέλιξη η οποία έχει να συμβεί δεκαετίες.

Βεβαίως, ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος

είχε προειδοποιήσει ότι η αναστάτωση στην αγορά του αλουμινίου και στις τιμές- εξαιτίας της Rusal και των κυρώσεων- δεν είναι καλή για κανέναν συμμετέχοντα. Στις 23 Οκτωβρίου 2018 λοιπόν λήγει η περίοδος κατά την οποία οι πελάτες της Rusal θα μπορούσαν να κάνουν δουλειές μαζί με την Ρωσική εταιρεία- αλλά δεν θα μπορούσαν να υπογράψουν νέα συμβόλαια- σύμφωνα με τις κυρώσεις απο την αμερικανική κυβέρνηση.

Η Rusal, η οποία είναι Ν2 παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο θα προκαλέσει ανακατατάξεις στην προσφορά αλουμινίου καθώς πολλοί όμιλοι – όπως ο κολοσσός Rio Tinto – θα αναγκαστούν να διακόψουν συμβόλαια με την Ρωσική εταιρεία , ενώ η αγγλική εταιρεία είναι ταυτόχρονα πελάτης και προμηθευτής της Rusal. Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις ενδέχεται ορισμένες μονάδες αλουμινίου να κλείσουν στην Ευρώπη (και να μειωθεί μ αυτόν τον τρόπο η ζήτηση).

Προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία των τιμών – αν και το συμβόλαιο αλουμινίου παραμένει υψηλότερα από τα 2000 δολάρια, ανά τόνο καθώς κινείται στα 2051 δολάρια ανά τόνο.

Aνεπηρεάστη από τις εξελίξεις παραμένει η αγορά της Αλουμίνας καθώς, όπως προαναφέρθηκε, οι τιμές εκτοξεύθηκαν σε ιστορικά υψηλά. Η ελληνική εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος συνεχίζει το πρόγραμμα μείωσης του κόστους με αποτέλεσμα οι τιμές που προσφέρει να είναι ανταγωνιστικές των ευρωπαϊκών smelters. Υπο αυτά τα δεδομένα, η Αλουμίνιον της Ελλάδος ενδέχεται να προχωρήσει στα σχέδια τόσο για τη νέα μονάδα Αλουμίνας, όσο και την νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

ΔΗ. ΠΑΦ.

Keywords
Τυχαία Θέματα