Συνέντευξη Κατρούγκαλου στο Bloomberg: Δεν θα υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις

Η "κόκκινη γραμμή" της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στις κύριες συντάξεις, διαμηνύει ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Σε συνέντευξή του ανέφερε πως η πρόταση της κυβέρνησης για την συγκέντρωση 600 εκατ. ευρώ μέσω αυξημένων υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών είναι η καλύτερη επιλογή. Αυτό τον θέτει εκ διαμέτρου αντίθετο με τους δανειστές οι οποίοι υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα επηρεάσει την ανάπτυξη αρνητικά. Την ίδια στιγμή, ο νέος πρόεδρος της Νέας

Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο αυτό. Όλα αυτά οδηγούν σε μία εικόνα δυσκολίας της κυβέρνησης και σε απουσία συναίνεσης από μεγάλο μερίδιο βουλευτών και κοινωνίας.

"Βεβαίως η αύξηση των εισφορών δεν είναι κάτι καλό, αλλά πιστεύουμε πως αυτή είναι και η καλύτερη επιλογή σε σχέση με μία δωδέκατη συνεχόμενη μείωση στις συντάξεις", ανέφερε ο Γ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του την Τρίτη. "Οι συντάξεις είναι, βασικά, η μόνη κοινωνική υπηρεσία που παρέχεται από το κράτος. Για παράδειγμα, δεν έχουμε επίδομα ανεργίας για πάνω από ένα χρόνο. Οπότε τώρα πια, πολλοί μακροχρόνια άνεργοι επιβιώνουν μόνο και μόνο λόγω κάποιου συνταξιοδοτημένου συγγενή".

Το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα αποδεικνύει τον περιορισμένο πολιτικό χώρο της κυβέρνησης, αφού το θέμα του ασφαλιστικού γίνεται και το σημαντικότερο σημείο τριβής της χώρας στο νέο μνημόνιο το οποίο ξεκινά και επίσημα τις προσεχείς ημέρες. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα φτάσουν στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προαπαιτούμενο για την απαρχή των συζητήσεων για ελάφρυνση του χρέους.

Η Ελλάδα πρέπει να πείσει το ΔΝΤ πως οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις της είναι αρκετές έτσι ώστε να θέσουν τη χώρα σε ένα βιώσιμο οικονομικό πρόγραμμα, έτσι ώστε το Ταμείο να αποφασίσει για το εάν ή όχι θα παραμείνει συμμέτοχο στο μνημόνιο.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει πως "Θα ήταν πολύ πιο εύκολο για εμάς εάν συζητούσαμε με τους Ευρωπαίους και μόνο και όχι το ΔΝΤ, αλλά πρόκειται για απόφαση του ΔΝΤ".

Ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε πως ο κυβερνητικός προϋπολογισμός θα μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες κατά 1,1 δισ. ευρώ φέτος, πριν αυξήσει τις υποχρεωτικές εισφορές.

Η κυβέρνηση θα θέσει το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τον Φεβρουάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα