Στον Σταθάκη το «μπαλάκι» για τα διόδια σε Άγιο Στέφανο και Βαρυμπόμπη

της Μαριάννας Τζάννε

Την τύχη των δύο πλευρικών σταθμών διοδίων σε Άγιο Στέφανο και Βαρυμπόμπη, θα κρίνει η στάση που θα κρατήσει το δίδυμο Σταθάκη-Φάμελου στο θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων.

Η Νέα Οδός, η εταιρεία παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου Αντίρριο-Γιάννενα στην οποία έχει εκχωρηθεί η συντήρηση

και η λειτουργία του ΠΑΘΕ από την Μεταμόρφωση μέχρι την Σκάρφεια Φθιώτιδας, προσέκρουσε στον... ύφαλο Σκουρλέτη, το προηγούμενο διάστημα, ο οποίος αρνήθηκε να εγκρίνει την περιβαλλοντική μελέτη. Το θέμα δεν είναι καινούριο αλλά για ψηφοθηρικούς λόγους από το 2010, οι κυβερνήσεις μετέφεραν το «μπαλάκι» στους επόμενους ώσπου ο... κόμπος έφτασε στο χτένι. Κάτι παρόμοιο έγινε και με τον κ. Σκουρλέτη.

Τον τέως υπουργό Περιβάλλοντος είχαν επισκεφτεί το προηγούμενο καλοκαίρι, δήμαρχοι και κάτοικοι της περιοχής, ζητώντας να μην εγκριθεί ο επίμαχος σχεδιασμός. Την επιβεβαίωση για την αρνητική του στάση είχε κάνει δημόσια τότε -μετά την συνάντηση- ο υπουργός. "Θεωρώ ότι με βάση την ανάπτυξη, του ευρύτερου οικιστικού ιστού, είναι αδιανόητο να υπάρχουν διόδια στο ύψος της Βαρυμπόμπης και του Αγίου Στεφάνου. Ο δρόμος μέχρι εκεί δεν είναι ένας κλειστός εθνικός δρόμος, ο οποίος εξυπηρετεί διέλευση προς τη Βόρειο Ελλάδα. Ουσιαστικά εξυπηρετεί την καθημερινότητα των πολιτών. Συνεπώς, είμαι 100% αντίθετος στο σχεδιασμό για τη δημιουργία πλευρικών διοδίων για τις συγκεκριμένες περιοχές". Τώρα που τα έργα βαίνουν προς το τέλος τους, το θέμα των διοδίων επανέρχεται μετ΄ επιτάσεως από την κοινοπραξία του έργου που συνδέει την έγκριση της μελέτης με την τραπεζική χρηματοδότηση του αυτοκινητοδρόμου. Όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας μέχρι τα τέλη του χρόνου η πολιτεία οφείλει να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα, διαφορετικά το έργο κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστότητα. Συνολικά οι τράπεζες οφείλουν να καταβάλλουν στην Νέα Οδό 150 εκ. ευρώ.

Είναι απαραίτητο, όπως αναφέρουν στελέχη της, να γνωρίζουν ότι το έργο θα προχωρήσει χωρίς αβεβαιότητες και καθυστερήσεις καθώς όπως σημειώνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υποδομών, η εκκρεμότητα αυτή γεννάει ένα ισχυρό άλλοθι για εμπλοκή της χρηματοδότησης. Όλα τα σενάρια βρίσκονται υπό εξέταση στο τραπέζι, ακόμη και διετή πάγωμα της λειτουργίας των διοδίων, εκπτωτικά πακέτα κ.α. Ωστόσο είναι αναγκαίο να εγκριθεί η μελέτη που θα «νομιμοποιήσει» τα διόδια καθώς άλλο ένα εμπόδιο στην λειτουργία των σταθμών θα σηματοδοτήσει την διεκδίκηση αποζημιώσεων από την κοινοπραξία. Εκτιμάται ότι τα απωλεσθέντα έσοδα κυμαίνονται από 8 έως 10 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στην εταιρεία αντιμετώπισαν μάλλον με ανακούφιση τον ανασχηματισμό, θεωρώντας ότι το αρνητικό περιβάλλον που υπήρχε επί θητείας Σκουρλέτη για το έργο θα μπορούσε να μετριαστεί με κάποιον άλλο υπουργό. Μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υποδομών, δια στόματος κ. Χρίστου Σπίρτζη έχει δηλώσει ότι η έναρξη λειτουργίας των σταθμών Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου μετατίθεται για το τέλος του 2018. Έχει μάλιστα υποστηρίξει ότι για τους μόνιμους κατοίκους των Δήμων Αχαρνών, Κηφισιάς και Διονύσου προβλέπεται να διέρχονται δωρεάν όταν λειτουργήσουν, οι σταθμοί διοδίων. Εάν δεν βρεθεί άλλο ισοδύναμο εισπρακτικό μέτρο, οι προθέσεις Σπίρτζη, θα έχουν κόστος που θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο. Η διοίκηση της Νέας οδού προ μηνών κλήθηκε στο δήμο Αγίου Διονύσου για να εξηγήσει το σχεδιασμό της καθώς όπως σημειώνει, υπήρξε παραπληροφόρηση σχετικά με το ύψος των διοδίων. Μόνο που τα πνεύματα δεν ηρέμησαν με την κοινωνία να παραμένει αρνητική και να αντιστέκεται στην καταβολή διοδίων στις εισόδους και τις εξόδους των δύο περιοχών με κατεύθυνση από και προς την Αθήνα.

Στον Άγιο Στέφανο ο σταθμός δεν απαιτεί απαλλοτριώσεις και το κόστος διοδίου υπολογίζεται σε 0,60 λεπτά. Εν αντιθέσει με την Βαρυμπόμπι που το τέλος ανέρχεται σε 0,80 ευρώ και η τεχνική λύση είναι πιο σύνθετη λόγω απαλλοτριώσεων. Σήμερα στην Ιόνια Οδό, λειτουργούν τρεις πλευρικοί σταθμοί με τον πιο επικερδή να βρίσκεται στις Αφίδνες.Η μέση ημερήσια κυκλοφορία είναι 39.500 διελεύσεις από τα οποία το 87,4% είναι ΙΧ και τα μεγάλα οχήματα το 11,4%. Στη Θήβα, η αντίστοιχη κυκλοφορία είναι 10.000 οχήματα εκ των οποίων το 90% ελαφρά οχήματα ενώ στην Τραγάνα με 10.800 οχήματα, περίπου το 80% είναι ΙΧ.

Keywords
Τυχαία Θέματα