Στον χορό του παγκόσμιου sell off και οι ευρωαγορές

Με ισχυρές απώλειες ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι αθρόες πωλήσεις στη Wall Street συμπαρέσυραν τις διεθνείς αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε με απώλειες 1,7% σε χαμηλό τουλάχιστον 20 μηνών με όλους τους κλαδικούς δείκτες στο «κόκκινο». Πριν λίγο οι απώλειες πλησιάζαν το -1,80% στις 360,41 μονάδες. Τις χειρότερες επιδόσεις καταγράφουν οι κλάδοι τεχνολογίας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δεικτών, ο βρετανικός FTSE 100 με πτώση 1,81%, o γερμανικός DAX υποχωρεί 1,48%, ο γαλλικός CAC

40 με πτώση 1,46%, ενώ στην περιφέρεια της ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35χάνουν από σχεδόν 1,50%.

Τις χειρότερες επιδόσεις σημειώνει η μετοχή της Hays. Η εταιρεία εύρεσης εργατικού δυναμικού σημείωσε πτώση άνω του 11% μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε η εταιρεία ότι οι συναλλαγματικές αναταράξεις μπορεί να πλήξουν τα αποτελέσματα της χρήσης 2019.

Πτώση 12% για την WH Smith μετά την ανακοίνωση των νέων της σχεδίων για αναδιάρθρωση των καταστημάτων που έχει σε κεντρικούς δρόμους.

Απώλειες 5% καταγράφει η βρετανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Jupiter η οποία ανακοίνωσε ότι τα περιουσιακά στοιχεία που έχει υπό διαχείριση έχουν πληγεί με εκροές 800 εκατ. στερλινών.

Στον αντίποδα η Dialog Semiconductor που έκανε άλμα το πρωί 29% μετά την ανακοίνωση συμφωνίας με την Apple ύψους 600 εκατ. δολαρίων.

Οι διεθνείς χρηματαγορές έπεσαν στη δίνη αναταράξεων εν μέσω των αυξανόμενων φόβων για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τα αυξανόμενα επιτόκια. Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει μέσα στην εβδομάδα ότι οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μια ξαφνική επιδείνωση του κλίματος, πυροδοτώντας μια μεγάλη διόρθωση στις διεθνείς αγορές και μια αιφνιδιαστική σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Νωρίτερα, οι αγορές στην Ασία υποχώρησαν σε χαμηλό 19 μηνών μετά τις χειρότερες απώλειες των τελευταίων 8 μηνών στη Wall Street.

Σε Ιαπωνία, Κίνα, Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ οι απώλειες ήταν κοντά στο 4-5%, ενώ στο χρηματιστήριο της Σανγκάης που υποχώρησε κατά 5,2% και σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2016, πάνω από 1.000 μετοχές έκλεισαν με limit down, δηλαδή περισσότερες από μια στις τέσσερις εισηγμένες.

Το παγκόσμιο sell-off σημειώθηκε την ώρα που η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι αποτιμήσεις στην αγορά μετοχών είναι «εξαιρετικά υψηλές».

Πίσω στην Ευρώπη, στο επίκεντρο βρίσκεται το Brexit μετά τις αισιόδοξες δηλώσεις του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, για την επίτευξη συμφωνίας για την απόσυρση της Βρετανίας από την ΕΕ. Όπως είπε, η συμφωνία είναι πιθανή ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, τόνισε πως η παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση θα είναι η καλύτερη πιθανή λύση ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία αυστηρών συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Στην αγορά συναλλάγματος, ευρώ και στερλίνα ενισχύονται έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατά 0,4% και 0,27% αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα