Στη μετάδοση της «ιταλικής ασθένειας» αποδίδει η ΤτΕ την πτώση των τραπεζικών μετοχών

Η Kεντρική Tράπεζα της Ελλάδας επέρριψε την ευθύνη για την πτώση των τιμών των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, στη λαϊκιστική δημοσιονομική πολιτική της Ιταλίας, πράγμα που συνιστά την πρώτη επίσημη αναγνώριση ότι τα σχέδια της Ρώμης για διεύρυνση του ελλείμματος του προϋπολογισμού το επόμενο έτος έχουν συνέπειες σε άλλες περιοχές της ευρωζώνης.

"Οι πρόσφατες εξελίξεις στο χρηματιστήριο σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα δεν σχετίζονται με την

ευρωστία των ελληνικών τραπεζών και οφείλονται σε καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η αύξηση των επιτοκίων διεθνώς και στις γειτονικές χώρες της Ελλάδας ειδικότερα", δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε δήλωση την Τετάρτη.

Τέτοια φαινόμενα μετάδοσης των "ασθενειών" βασίστηκαν έντονα στην κρίση του χρέους του ευρώ που εξερράγη με το αίτημα διάσωσης της Ελλάδας το 2010 και θεωρήθηκαν ως έκφραση συστημικών ελαττωμάτων στη νομισματική ένωση της Ευρώπης. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια έχουν υποχωρήσει, χάρη στην πυροσβεστική δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και στα κράτη μέλη του ευρώ που επιδιώκουν συναίνεση για την αποφυγή υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων - μια συναίνεση που αμφισβητείται από το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας.

Οι μετοχές του ελληνικού χρηματοπσιτωτικού συστήματος υποχώρησαν φέτος κατά περισσότερο από 40% λόγω αμφιβολιών που εμφιλοχώρησαν μεταξύ των επενδυτών σχετικά με την ικανότητά τους να απομακρύνουν επισφαλείς απαιτήσεις και να ενισχύουν τους ισολογισμούς τους. Η φυγή κεφαλαίων επιδεινώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του Bloomberg News ότι η ΕΚΤ έχει πει στην Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. να αυξήσει τα κεφάλαιά της φέτος και ότι πιέζει τις τράπεζες να μειώσουν τις επενδύσεις τους με ρυθμούς που κάποιοι επενδυτές θεωρούν μη ρεαλιστικούς.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, είχε επικριθεί από την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα για το ότι δεν είχε καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, καθώς είχε κάνει την εμφάνισή του το sell off.

Keywords
Τυχαία Θέματα