Παυλόπουλος σε Σταϊνμάγερ: Οι διμερείς μας σχέσεις είναι άριστες

Για ένα κοινό όραμα για την Ευρώπη, τις θυσίες του ελληνικού λαού μέσα στην κρίση, αλλά και το Μεταναστευτικό και το Κυπριακό μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης στις κοινές δηλώσεις on camera στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Οι διμερείς μας σχέσεις είναι άριστες», τόνισε αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πιστή στην ευρωπαική της πορεία.

Μιλώντας

για την Συμφωνία των Πρεσπών και τα Σκόπια ανέφερε πως υπήρχαν «εμμονές» από την αντίθετη πλευρά για το ζήτημα. «Σεβασμός στο ευρωπαϊκό δίκαιο, εμείς είμαστε ανοιχτοί να τους δεχτούμε, αρκεί να κάνουν κι εκείνοι γρήγορα βήματα», σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για ευρωπαϊκή ενοποίηση και για τους πυλώνες που πρέπει να τονωθούν:

1. Πρέπει να τονώσουμε τον πυλώνα της Εξωτερικής πολιτικής

2. Να θωρακιστεί το κοινό νόμισμα και να να αποκτήσει τα μέσα η ευρωπαική κεντρική τράπεζα

3. Να τονώσουμε το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη. Να εγκαταλείψουμε πολιτικές αδιέξοδης λιτότητας.

Στην ομιλία του, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε: «Θέλουμε φιλία και καλή γειτονία με την Τουρκία. Ωστόσο η Τουρκία πρέπει να θυμάται ότι πρέπει να σέβεται τη συνθήκη του Montego Bay.


Το πρόγραμμα του Γερμανού Προέδρου στην Αθήνα, ξεκίνησε σήμερα στις 10 το πρωί, με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.


Ο Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ αποβιβάζεται από μαύρη λιμουζίνα στο στρατόπεδο Χαΐδαρίου


Ακολούθησε η επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο, η κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και αναμένονται οι δηλώσεις στον Τύπο.


Η καθιερωμένη φωτογραφία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο


Εν συνεχεία, είναι προγραμματισμένες διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και στις 12:00, ο κ. Σταϊνμάιερ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στις 13:20, ο Γερμανός Πρόεδρος και ο Έλληνας ομόλογός του, θα μεταβούν στο «Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», προκειμένου να παρακολουθήσουν εκδήλωση με θέμα «Νέοι και Μέλλον της Ευρώπης».

Και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί σήμερα, Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, στις 15:00, με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Frank-Walter Steinmeier.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Σταϊνμάιερ θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Προεδρικού ζεύγους της Γερμανίας στην Ελλάδα, θα κλείσει με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δύο είναι τα κεντρικά μηνύματα που θέλει να συνδέσει με την επίσκεψη του στην Ελλάδα ο Γερμανός πρόεδρος: Της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και υπέρ της Ευρώπης.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα