«Στο κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες με το βλέμμα σε Ιταλία και Fed

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές καθώς ακολουθούν το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,70% στις 364,52 μονάδες, με τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες σε αρνητικό πρόσημο.

Στο κόκκινο και οι μεγαλύτεροι δείκτες. Ο βρετανικός FTSE 100 στο -0,59%, o γερμανικός DAX χάνει 0,86%, o γαλλικός CAC 40 στο -0,84%, o ιταλικός FTSE MIB σημειώνει απώλειες 1,14%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχωρεί κατά 1%.

Στην ιταλική αγορά ομολόγων

συνεχίζονται και σήμερα οι πιέσεις με τις αποδόσεις να οδεύουν προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο του μήνα. Η απόδοση του 10ετούς ανεβαίνει στο 3,446% από 3,398% στο τελευταίο κλείσιμο. Σημειώνεται ότι η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έχει ενισχυθεί κατά 10 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα.

Απώλειες 1,5% καταγράφονται στον κλάδο πρώτων υλών που επηρεάζεται από τις ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν επίσης απώλειες άνω του 1%. Στο επίκεντρο η μετοχή της ελβετικής UBS που χάνει σχεδόν 3% μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε εναντίον της το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης με την κατηγορία ότι παραπλάνησε επενδυτές με υψηλού ρίσκου ενυπόθηκα δάνεια την εποχή ακριβώς πριν την παγκόσμια κρίση.

Η ισπανική τράπεζα BBVA επίσης είναι υπό πίεση, με απώλειες άνω του 5%, μετά την ανακοίνωση ενός ν/σ στο Μεξικό, που περιορίζει τις τράπεζες στη χρέωση προμηθειών για διάφορες υπηρεσίες. Η αγορά του Μεξικού αντιπροσωπεύει περί το 40% των συνολικών καθαρών κερδών της BBVA, σύμφωνα με το Reuters.

Η γαλλική Rubis έκανε βουτιά 10% μετά την ανακοίνωση των τελευταίων αποτελεσμάτων και από μια υποβάθμιση της αξιολόγησής της.

Η γερμανική Thyssenkrupp σημειώνει πτώση άνω του 6% μετά τη μείωση των προοπτικών κερδοφορίας για δεύτερη φορά φέτος.

Στο μικροσκόπιο των επενδυτών βρίσκονται και μια σειρά πολιτικών θεμάτων.

Στις ΗΠΑ, η Fed αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια ωστόσο ανέφερε πως αναμένει κι άλλες σταδιακές αυξήσεις, γεγονός που επέφερε μικρή πτώση στις μετοχές. Τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να ασκούν πιέσεις στις μετοχές καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι οι εταιρείες θα έχουν μικρότερο περιθώριο για καταβολή μερισμάτων.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντός είναι και σήμερα η Ιταλία, μετά τα χθεσινά στοιχεία της Κομισιόν, σύμφωνα με τα οποία οι οικονομικές προβλέψεις της Ρώμης δεν ευθυγραμμίζονται με αυτές της Κομισιόν. Αργότερα εντός της ημέρας, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, συναντάται με τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ, Τζιοβάνι Τρία.

Στις εξελίξεις με το Βrexit, η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να έχει κρίσιμες συναντήσεις εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε την Πέμπτη ότι ελπίζει σε σημαντικές εξελίξεις εντός των ημερών.

Keywords
Τυχαία Θέματα