Αρνητικά πρόσημα στην Ασία με οδηγό το Χονγκ Κονγκ

Η απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, προκάλεσαν αρνητικές αντιδράσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια που κινήθηκαν πτωτικά.

Οδηγός της πτώσης στάθηκε το Χονγκ Κονγκ που είχε τις μεγαλύτερες απώλειες, με τον Hang Seng να υποχωρεί2,82% στις 25.495,75 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, όπου οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον – Πεκίνο, ο Shanghai

composite έχασε 1,29% και ο Shenzhen composite 0,382%.

Στο μεταξύ, ο κινεζικός δείκτης τιμών καταναλωτή και ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Οκτώβριο αυξήθηκαν 2,5% και 3,3% αντίστοιχα σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Τα νούμερα αυτά ήταν εναρμονισμένα με τις προβλέψεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters.

Ενας οικονομολόγος προειδοποίησε ότι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να γίνουν ακόμα πιο δύσκολες τώρα που ολοκληρώθηκαν οι ενδιάμεσες εκλογές.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της TS Lombard, Στιβ Μπλιτζ, αναμένεται περισσότερη μεταβλητότητα στην Κίνα, καθώς πολλοί Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ είναι «γεράκια» απέναντι στην Κίνα.

Άλλοι παρατηρητές των αγορών εκτιμούν πως η αναμενόμενη συνάντηση μεταξύ Αμερικανού και Κινέζου προέδρου στην επερχόμενη Σύνοδο του G-20 δεν αναμένεται να αποφέρει καρπούς.

Στους υπόλοιπους δείκτες, ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε 1,05% στις 22.250,25 μονάδες ενώ ο διευρυμένος Topix σημείωσε απώλειες 0,43%.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi απόλεσε 0,46%.

Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε απώλειες 0,42% με τους μεγαλύτερους κλαδικούς δείκτες σε μεικτό έδαφος. Οι μετοχές ενέργειας υποχώρησαν κατά 1,69% ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε μικρές απώλειες.

Στην αγορά ενέργειας, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε bear market, λόγω αυξημένης προσφοράς. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,36% ή κατά 22 σεντς στα 60,45 δολ/βαρέλι, ενώ το διεθνούς προέλευσης μπρεντ χάνει 0,06% ή 4 σεντς στα 70,56 δολ/βαρέλι.

Οι τιμές του αργού υποχωρούν εδώ και πέντε εβδομάδες, εν μέσω ενδείξεων για αυξανόμενη προσφορά και μειούμενη ζήτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα