Οι ΗΠΑ μηνύουν τη UBS για απάτη με στεγαστικά δάνεια

Μήνυση κατά της UBS κατέθεσε η αμερικανική κυβέρνηση, κατηγορώντας τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας για εξαπάτηση επενδυτών μέσω της πώλησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων την περίοδο 2008-2009, μεσούσης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η UBS κατηγορείται ότι παραπλάνησε επενδυτές για την ποιότητα δανείων υψηλού ρίσκου αξίας άνω των 41 δισ. δολ.,

όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μπρούκλιν.

Η μήνυση κατατέθηκε μετά την άρνηση της UBS να αποδεχθεί πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για την καταβολή ποσού 2 δισ. δολ. προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός.

Σε άλλη υπόθεση που ταλανίζει τη ΘΒΣ, Γάλλοι εισαγγελείς πρότειναν την επιβολή προστίμου 3,7 δισ. ευρώ στην ελβετική τράπεζα επειδή βοήθησε πλούσιους Γάλλους να φοροδιαφύγουν.

Μετά από επταετή έρευνα, η UBS είναι αντιμέτωπη με κατηγορίες για ξέπλυμα εσόδων από φοροδιαφυγή και παράνομη διευκόλυνση πελατών στη Γαλλία.

Με βάση το γαλλικό δίκαιο, όσοι καταδικάζονται για ξέπλυμα χρήματος μπορούν να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο που ανέρχεται στο μισό της αξίας των χρημάτων που ξεπλύθηκαν. Οι γαλλικές διωκτικές αρχές υπολογίζουν ότι οι πελάτες της UBS έκρυψαν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από τις γαλλικές φορολογικές αρχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα