Στο «κόκκινο» η Ασία – Υπό πίεση οι μετοχές πρώτων υλών και χρηματοοικονομικών

Οι περισσότερες ασιατικές αγορές σημείωσαν πτώση σήμερα, στα χνάρια του χθεσινοβραδινού αρνητικού κλεισίματος της Wall Street, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να παρατηρούνται στις μετοχές του τομέα πρώτων υλών και χρηματοοικονομικών.

Οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί εν μέσω των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ – Βορείου Κορέας και των γαλλικών εκλογών που πλησιάζουν.

Οι μετοχές στην Ιαπωνία σημείωσαν απώλειες και ο δείκτης Nikkei τελικά έκλεισε σχεδόν χωρίς μεταβολές,

με οριακή άνοδο 0,07% στις 18.432,20 μονάδες. Ο Topix υποχώρησε κατά 0,01% στις 1471,42 μονάδες.
Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημείωσε πρτώση 0,56% στις 5.804 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 0,45%, ενώ στην κινεζική ενδοχώρα, ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση 0,85% και ο Shenzhen Composite έχασε 0,90%.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε 0,42%, για να κλείσει 2.139,33 μονάδες.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, βρίσκεται σήμερα στο Τόκιο αφού ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Νότια Κορέα, όπου διαβεβαίωσε την Ιαπωνία για τη δέσμευση των ΗΠΑ να τιθασεύσουν τις πυρηνικές και πυραυλικές φιλοδοξίες της Βορείου Κορέας, αφού πρώτα προειδοποίησε ότι τα αμερικανικά χτυπήματα σε Συρία και Αφγανιστάν ήταν ένα δείγμα της πυγμής που θα επιδείξει η Αμερική.

Ορισμένοι αναλυτές πάντως δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για την πτώση στις αγορές. Όπως αναφέρει ο Norman Chan, επικεφαλής του τομέα επενδύσεων της Oreana Private Wealth , βρισκόμαστε εν μέσω μιας τεχνικής διόρθωσης και η αγορά το χρειάζεται αυτό γιατί το περασμένο πεντάμηνο σημείωνε συνεχή άνοδο.

Ο Chan επισήμανε επίσης τα θετικά στοιχεία από την Κίνα, κυρίως το ισχυρό ΑΕΠ, ενώ σημείωσε ότι η οικονομική βελτίωση της χώρας ίσως βοηθήσει στην ενίσχυση κι άλλων οικονομιών στην Ασία, οι οποίες εξάγουν προσόντα στην Κίνα.

Στον τομέα των πρώτων υλών, οι μετοχές της BHP σημείωσαν οριακές απώλειες, ενώ η Newcrest υποχώρησε κατά 0,54%.

Την Τρίτη, σε σημείωμά της η Citi επανέλαβε τη bearish θέση της για το σιδηρομετάλλευμα, αν και αναβάθμισε την πρόβλεψή της για το 2017 στα $70 ανά τόνο από $65.

Παράλληλα, επισημαίνει τα ρίσκα του β' εξαμήνου του έτους, μεταξύ αυτών την επιβράδυνση της ζήτησης της Κίνας για ατσάλι, τη μεγάλης κλίμακας επανεκκινήσεις των κινεζικών ορυχείων σιδηρομεταλλεύματος, και την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας λόγω ακύρωσης των τιμολογίων για την εξαγωγή των μεταλλευμάτων χαμηλής ποιότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα