Στην Κομισιόν ο ιταλικός προϋπολογισμός – Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία στην κυβέρνηση

Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα προηγηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης Σαλβίνι και Ντι Μάιο. Η ιταλική κυβέρνηση έχει μεν έτοιμο το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 που κατατίθεται σήμερα στην Κομισιόν και το οποίο προβλέπει έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για φέτος, αρκετά πάνω από τον στόχο για 2% της Κομισιόν.

Ωστόσο, η

κυβέρνηση της Ρώμης βρίσκεται υπό πίεση καθώς το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμφωνία.

Οι διαφωνίες Λέγκας - Πέντε Αστέριων παραμένουν, παρά το γεγονός ότι η Ιταλία πρέπει να καταθέσει το προσχέδιο έως απόψε τα μεσάνυχτα.

Η χθεσινή σύσκεψη στο Palazzo Chigi δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης απουσίαζαν.

Οι βασικότερες διαφωνίες μεταξύ Λέγκας και Πέντε Αστέρων αφορούν το «εισόδημα των πολιτών», την «αμνηστία» για τους επιχειρηματίες που φοροαποφεύγουν, με αντάλλαγμα να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού και τους πόρους για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος 2019 στο 2,4%.

Όσον αφορά τον στόχο για το έλλειμμα του 2019 στο 2,4%, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το έλλειμμα θα ανέλθει κατά 22 δισ. ευρώ του χρόνου, με τα 37 δισ. ευρώ σε προγράμματα δαπανών και φορολογικές περικοπές να αντισταθμίζονται εν μέρει από 15 δισ. επιπλέον έσοδα και περικοπές δαπανών σε άλλους τομείς.

Οι υπουργοί ανέφεραν ότι περίπου 10 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την εμβληματική δέσμευση του «βασικού εισοδήματος» για τους φτωχούς, ενώ περίπου 8 δισ. θα πάνε στην εξαγγελία για μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση των φορολογικών περικοπών για τους αυτοαπασχολούμενους.

Οταν το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει τον προϋπολογισμό, θα περάσει στο κοινοβούλιο, όπου πρέπει να ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους.

Παρά τη διεθνή κριτική και το sell off των ιταλικών κρατικών ομολόγων, ο προϋπολογισμός είναι δημοφιλής μεταξύ των Ιταλών. Δημοσκόπηση της εταιρείας Demopolis την Παρασκευή έδειξε ότι το 52% τον υποστηρίζει, έναντι 38% που εμφανίζεται κατά του προϋπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση, το Γραφείο Προϋπολογισμού της ιταλικής βουλής δεν ενέκρινε τις προγραμματικές προβλέψεις για το 2019.

Σε ανακοίνωσή του προς τον ΥΠΟΙΚ, Τζιοβάνι Τρία, αναφέρει:
«Αγαπητέ Υπουργέ,

Το Γραφείο Προϋπολογισμού, δεν εγκρίνει τις προγραμματικές προβλέψεις για το 2019 που δημοσιεύθηκαν στο προσχέδιο, δεδομένου ότι βρίσκονται εκτός του αποδεκτού εύρους στην κατάσταση των διαθέσιμων πληροφοριών».

Οι στόχοι για το ΑΕΠ είναι δύσκολο να επιτευχθούν καθώς φόροι και επενδύσεις δεν θα έχουν άμεσα θετικά αποτελέσματα, τονίζεται. Η αξιολόγηση απορρέει από τις σημαντικές και πολλαπλές αποκλίσεις στις κύριες μεταβλητές του προγραμματικού πλαισίου, με αναφορά τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στις τιμές». Οι προβλέψεις για μείωση του δημόσιου χρέους που θα μπορούσαν να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 1% το 2021 θα μπορούσαν επίσης να επαναξιολογηθούν. Το Γραφείο Προϋπολογισμού θεωρεί ιδιαίτερα αισιόδοξες τις εκτιμήσεις για την οικονομία και φιλόδοξους τους στόχους για το ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα