Σε χαμηλό 22 μηνών οι ευρωπαϊκές αγορές

Δεν καταφέρνουν να ανακάμψουν ούτε σήμερα οι ευρωαγορές, που υποχωρούν σε χαμηλό 22 μηνών, ενώ την περασμένη εβδομάδα υπέστησαν τις χειρότερες απώλειες από τη διόρθωση του περασμένου Φεβρουαρίου. Αιτία οι εμπορικοί φόβοι, οι αυξανόμενες αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα, οι ανησυχίες για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, το Brexit και η υποβολή του ιταλικού προσυλλογισμού στην Κομισιόν σε ένα περιβάλλον έντασης μεταξύ Ρώμης – Βρυξελλών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,69% στις 356,46 μονάδες με τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες σε αρνητικό πρόσημο.

Στο

Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,48%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο -0,44%, στο Παρίσι ο CAC 40 με απώλέιες 0,70% , ενώ στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,28% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχωρεί κατά 0,38%.

Η πλειοψηφία των επενδυτών προτίμησε να τηρήσει στάση αναμονής μετά τι ισχυρές απώλειες στις διεθνείς αγορές την περασμένη εβδομάδα. Το παγκόσμιο sell off πυροδοτήθηκε από διάφορους παράγοντες, όπως τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, την αύξηση των αμερικανικών αποδόσεων αλλά και τη νευρικότητα που επικρατεί ενόψει της περιόδου που ανακοινώνονται εταιρικά αποτελέσματα.

Κοιτάζοντας σε μεμονωμένες μετοχές, η βρετανική Convatec έκανε «βουτιά» 30% λίγο μετά τη δήλωση του CEO, Πολ Μοράβιεκ, στο ΔΣ ότι θέλει να αποσυρθεί. Αιτία της πτώσης όμως στάθηκε και η υποβάθμιση των προβλέψεων της εταιρείας τεχνολογίας και ιατρικών προϊόντων για τα ετήσια αποτελέσματα.

Μεγάλη πτώση 17% υπέστη και η μετοχή της βρετανικής εταιρείας μόδας, Superdry..

Στον αντίποδα, άνοδο 4% σημείωσε η Chr. Hansen που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης. Αιτία η ανακοίνωση αποτελεσμάτων δ' τριμήνου που ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

Κέρδη 5% σημειώνει η βρετανική Nex, μετά την έγκριση που εξασφάλισε από τις αμερικανικές αρχές ανταγωνισμού για την εξαγορά της από την CME Group.

Στα του Brexit, oι διαπραγματευτές της Βρετανίας και της EE διέκοψαν προσωρινά τις συνομιλίες τους με στόχο μια συμφωνία για το Brexit και θα αναμένουν την έκβαση της Συνόδου της ΕΕ στα μέσα της εβδομάδας πριν από οποιαδήποτε επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ανέφεραν τέσσερις πηγές της ΕΕ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Αιτία της μη επίτευξης συμφωνίας, δυσεπίλυτα θέματα με τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ θα ενημερώσει τους ηγέτες των 27 κρατών μελών όταν θα συναντηθούν για το δείπνο στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη, την παραμονή της Συνόδου της ΕΕ, όπου αναμένεται να παραστεί επίσης η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Keywords
Τυχαία Θέματα