Στημένοι και μισαλλόδοξοι

Η «κόκκινη» προπαγάνδα πετυχαίνει, προσώρας, τον στόχο της. Δεν ενδιαφέρει κανέναν στο συνονθύλευμα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αν όλοι είναι εξοργισμένοι για τα ψεύδη που δημοσίευσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο στόχος είναι όλοι να συζητούν ότι η «λαοπρόβλητη» κυβέρνηση και ο έγκλειστος θα αγωνιστούν και τον Νοέμβριο, για να ληφθεί απόφαση, η οποία θα αναβάλλει ή θα ακυρώνει την περικοπή των συντάξεων. Κι αν ο βασιλικότερος του βασιλέως υπεύθυνος του ΑΠΕ κάνει ζημιά

δεν ενδιαφέρει κανέναν.

Κανείς δεν κάνει τη σκέψη ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γνωρίζουν τι νομοθέτησε και τι αποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση. Μια ακύρωση ή αναβολή του μέτρου αποτελεί παρέμβαση της Ευρώπης λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές. Ο στόχος, λοιπόν, είναι οι κυβερνητικοί και οι κάθε λογής ντουντούκες, να κατηγορούν την αντιπολίτευση ότι αυτή επιδιώκει την περικοπή των συντάξεων. Ή εμείς ή οι άλλοι. Απλά διχαστικά διλήμματα για να αποκομίσουν όποια κέρδη μπορούν.

Την ίδια ώρα, όμως, που εξελίσσεται αυτή η παρωδία με τις συντάξεις, σε ένα άλλο βασικό πεδίο της οικονομίας, τις τράπεζες, εξελίσσεται μια δραματική μάχη.

Οι τραπεζικές μετοχές καταρρέουν καθώς οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν το ελληνικό ρίσκο για το 2019. Κι όταν δεν υπάρχει καμία αντίδραση, ο στόχος επιτυγχάνεται εύκολα στη ρηχή αγορά της Αθήνας. Κανείς επενδυτής δεν θέλει να πιάνει στα χέρια του «μαχαίρια» που πέφτουν, εκτός αν έχει ξεκάθαρο στο μυαλό του ότι βλέπει σωστά αυτό που δεν βλέπουν οι άλλοι. Κι αυτοί είναι πολύ λίγοι αυτή την περίοδο στην Ελλάδα.

Οι τραπεζικές μετοχές καταρρέουν λοιπόν και ουδείς υπουργός από το οικονομικό επιτελείο δεν βγήκε να πει μια κουβέντα για τις τράπεζες. Όχι να τις υποστηρίξει, αλλά να σταθεί ως «ανάχωμα» για τις καταθέσεις, τους φόρους που έχουν πληρωθεί για να σταθούν όρθιες.

Αντίθετα, οι κυβερνητικοί έχουν μοναδικό στόχο τον έλεγχο 1-2 τραπεζών για να κάνουν τα όποια παιχνίδια τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Τόσο «στημένοι» είναι κάποιοι; Άλλωστε είναι γνωστό πως δεν είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ οι καταθέτες, οι επενδυτές. Αλλά αφού χάθηκαν 40 δισ. ευρώ το 2015, τι πειράζει να χαθούν άλλα 4 -5 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Αν τελικά επικρατήσουν οι κερδοσκόποι θα εκδοθούν μετοχές υπέρ του Δημοσίου και θα είμαστε ευχαριστημένοι διότι οι τράπεζες θα επιστρέψουν στη κομματική νομεκλατούρα για λογαριασμό του λαού. Όταν χάνουν, όμως, όλοι τι θα γίνει; Θα μισούμε τους υπόλοιπους που μένουν όρθιοι;

Το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν προεξοφλεί καμία θετική προοπτική δεν απασχολεί κανέναν. Ούτε το ίδιο το χρηματιστήριο ( ΕΧΑΕ), ούτε την κεφαλαιαγορά διότι κάποιοι πρέπει να κάνουν την θητεία του και επί του έγκλειστου πρωθυπουργού.

Λίγες ώρες, όμως, μετά το φιάσκο του ΑΠΕ, το έργο της συσκότισης και τους χάους συνεχίζουν οι θρασύδειλοι Ρουβίκωνες του 500άρικου, εις εκ των οποίων εκτόξευσε απειλές εναντίον των φιλελεύθερων για «κάποιους πυροβολισμούς». Μισαλλόδοξοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα