ΧΑ: Προς το τελευταίο οχυρό των 563 - 550 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης

Γράφει ο Απόστολος Μάνθος*

Για ακόμα μια φορά οι τράπεζες «χορεύουν» το Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, ωθώντας τον από τις αρχές του Αυγούστου σε μια ισχυρή πλαγιοκαθοδική κίνηση, προκαλώντας στη πορεία σοβαρά διαγραμματικά ρήγματα τόσο στο επίπεδο των 700 μονάδων όσο και στη βεβαρημένη από το όγκο των ρευστοποιήσεων περιοχή των 685 μονάδων, ενώ ποσοστιαία πλέον η πτώση αυτή αγγίζει το -11%.

Φυσιολογικά σε αυτή τη φάση της αγοράς το άμεσο ζητούμενο για τους αγοραστές είναι η σθεναρή

επιστροφή του Γενικού Δείκτη άνω του ψυχολογικού ορίου των 700 μονάδων, ενώ αντιθέτως για τους πωλητές η άμεση κρούση των 660 μονάδων. Στο μεν πρώτο σενάριο ο δείκτης θα πάρει ανάσες άνω των 710 με 720 μονάδες στο δε δεύτερο και αρνητικό σενάριο ο δείκτης θα ανοίξει τον επικίνδυνο δρόμο πτώσης προς το επόμενο σημείο στήριξης των 630 μονάδων επηρεάζοντας όμως λόγω και της αλλαγής της βαρύτητας και άλλους μετοχικούς τίτλους, που μέχρι τώρα δήλωναν αποχή από το υπάρχον πτωτικό momentum.

Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας πέριξ των 1780 με 1800 μονάδων βρίσκεται και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έχοντας όμως ως αντιστάθμιση στη πτωτική τάση τις μετοχές των Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΜΟΗ, όπου πλέον μετά τη βύθιση της τιμής της Alpha Bank συμμετέχουν με ένα 51,6% στη διαμόρφωση του δείκτη. Εδώ η επιβεβαιωμένη καθοδική διάτρηση της ζώνης των 1800 με 1780 μονάδων θα ανοίξει το πεδίο για τη καταγραφή τιμών πλησίον της επόμενης περιοχής στήριξης των 1755 μονάδων. Αντιθέτως εάν ο δείκτης πατήσει πάνω στις 1800 μονάδες θα βάλει σοβαρή υποψηφιότητα ενόψει και του “triple witching” την ερχόμενη εβδομάδα για το διαγραμματικό σημείο των 1855 μονάδων, όπου είχε αποτυπωθεί και ο τοπικός πυθμένας του Αυγούστου.

Ο «ένοχος» της καθοδικής φυγής Τραπεζικός Δείκτης έχει περάσει με διαγραμματική πτωτική γωνία κλίσης 77º μέσα από την πολύ σημαντική στήριξη των 604 μονάδων και κατευθύνεται προς το επίπεδο στήριξης των 563 με 550 μονάδων. Περιοχή, όπου αποτελεί και το “the last frontier” στον αναβαφτισμένο από το καλοκαίρι του 2016 δείκτη. Από εκεί και κάτω η διαγραμματική ανάλυση αποτυπώνει τις στηρίξεις υπό μορφή Fibonacci δίνοντας ως σημεία στήριξης τις 528 και μετά τις 444 μονάδες. Χαρακτηριστική δε της δύναμης των ρευστοποιήσεων είναι και ο σχηματισμός του τεχνικού δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI), όπου παρά τη δημιουργία ενός διπλού πάτου στην υπερπουλημένη ζώνη τον αποψηφιδοποιεί στη συνέχεια κινούμενος σε επικίνδυνες περιοχές. Μόνο η άμεση ανοδική αντίδραση άνω των 620 μονάδων θα μπορέσει να βγάλει το δείκτη από την εντατική.

* Υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης, Μέλος Επενδυτικής Επιτροπής ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΠΕΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα