Σχοινάς για συντάξεις: Το κλειδί είναι τα συμφωνηθέντα του Ιουνίου

Για το μείζον ζήτημα που προέκυψε από χθες με το δημοσίευμα του ΑΠΕΜΠΕ περί συμφωνίας για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Το θέμα (σσ. των συντάξεων) δεν προσφέρεται για εύκολες κουβέντες και ενημερώσεις μέσω πηγών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς για να προσθέσει ότι το κλειδί για την επιτυχία της Ελλάδας

και την έξοδο από το Μνημόνιο είναι οι αποφάσεις του Eurogroup του Ιουνίου, το οποίο περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων. «Δεν είμαστε δανειστές, είμαστε οι θεματοφύλακες και οι εγγυητές της ομαλής εφαρμογής της συμφωνίας του Ιουνίου, erga omnes. Γι αυτό και είπαμε ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται», σημείωσε για να συμπληρώσει πως η συζήτηση με την Κομισιόν και τις ελληνικές αρχές, θα συνεχιστεί ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον τα πλεονάσματα θα επιτρέψουν να γίνουν αλλαγές. «Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και θα συζητήσουμε. Παρακαλώ τις όποιες πηγές προσπαθούν να μας τραβήξουν σε άλλη διάσταση, να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Η Κομισιόν είναι κοντά στην Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Σχοινάς.

Η συμβολή της Κομισιόν στην ελληνική περίπτωση

Η Ελλάδα είναι μια ιστορία επιτυχίας, ειδικά αν σκεφτεί κανείς την αφετηρία της κρίσης το 2009, ανέφερε ο κ. Σχοινάς. Αποκόπηκε από όλες τις αγορές, της γύρισαν όλοι την πλάτη εκτός από την ΕΕ. Μέσα σε 8 χρόνια η πορεία της χώρας μας ήταν συνεχώς βελτιούμενη και βρίσκεται σε ένα σημείο με πολύ καλές προοπτικές μπροστά της.

Απαραίτητη η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Το ζητούμενο για το μέλλον της χώρας είναι να καταστεί σαφές ότι μέσα σε αυτά τα 8 χρόνια, μάθαμε και αλλάξαμε, ότι αφήνουμε πίσω μας τα σημάδια του πελατειακού κράτους και της πατρονίας. Τα ελληνικά προγράμματα δεν είχαν μόνο δημοσιονομικό πρόσημο, αλλά είχαν στόχο η Ελλάδα να γίνει να σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος,. Πρέπει να μείνουμε στη ζώνη δημοσιονομικής σταθερότητας, να δίνουμε ευκαιρία στους νέους ανθρώπους να είναι στην αγορά εργασίας, να είναι σταθερό το χρηματοοικονομικό σύστημα. «Οφείλουμε να βελτιώσουμε το οικονομικό κλίμα, να εξυγιάνουμε περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα και να μην ξεχάσουμε τους ευάλωτους Έλληνες. Μπορούμε να φτιάξουμε μία οικονομία που θα γεννά ευκαιρίες και όχι χρέη, ένα κράτος χωρίς πατρωνία που τόσο μας κόστισαν. Τα ελληνικά προγράμματα θεωρούνταν από πολλούς η τελευταία ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα σύγχρονο κράτος», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη συμβολή Γιούνκερ στην αποφυγή του Grexit

Χωρίς την προσωπική συμβολή και την παρουσία του Γιούνκερ το 2015, δεν θα ήμαστε εδώ που είμαστε σήμερα, είπε ο κ. Σχοινάς αναφερόμενος στις ημέρες που η Ελλάδα έφτασε στο κατώφλι της εξόδου από την Ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα δεν πέρασε απλά ξυστά από το Grexit, αλλά πολύ κοντά. Δεν θέλω να σκέφτομαι εκείνες τις εφιαλτικές στιγμές του πρώτου εξαμήνου του 2015. Δεν έχει νόημα πια, αλλά ήταν μαύρες, δύσκολες στιγμές. Χωρίς τον Γιούνκερ δεν θα είχε αποσοβηθεί η καταστροφή. Βούτηξε, με πολλά πιστόλια πάνω από το κεφάλι του, του έλεγαν να μην ασχοληθεί, γιατί επρόκειτο για τα λεφτά φορολογουμένων. Δεν τους άκουσε, βούτηξε στα βαθιά και οι Έλληνες το έχουν καταλάβει αυτό. Είναι στιγμές που δεν θα ήθελα να ξαναζήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη θητεία Γιούνκερ

Στη συνέντευξή του, κάνοντας μια αποτίμηση της θητείας Γιούνκερ, ανέφερε πως τα 4 χρόνια της θητείας του ήταν μια πρωτοφανής περίοδος για ΕΕ , με τέτοια γεγονότα και κρίσεις μεγάλης έντασης. Βασικό συμπέρασμα, ότι η ΕΕ αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί νόμιζαν. Η διαχείριση σε Μεταναστευτικό, Brexit κλπ. απέδειξαν ότι δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ερωτηθείς για τα σημαντικότερα επιτεύγματα Γιούνκερ ανέφερε ότι ήταν:

-Το συνολικό επενδυτικό σχέδιο

-Η αποφυγή ενός μεγάλου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ

- Για πρώτη φορά τέθηκαν οι βάσεις μιας συνεκτικής πολιτικής μετανάστευσης ,

Για άνοδο λαϊκιστών και ευρωσκεπτικιστές

Κάποιοι εξ αυτών θέτουν ερωτήματα για την Ευρώπη και χρωστάμε απάντηση. Υπάρχουν κι άλλοι που θέλουν να την καταστρέψουν. Με αυτούς πρέπει να είμαστε αμείλικτοι

Προκλήσεις για την επόμενη ηγεσία της Κομισιόν

Η ΕΕ δεν είναι εγχείρημα που αφορά λίγους. Η ΕΕ είναι «όλοι μας», πρέπει να τη φέρνουμε κάθε φορά κοντά στον κόσμο που θέλει να ξέρει τι κάνει η Ευρώπη γι' αυτούς, για την απασχόληση, για το μέλλον των παιδιών, για την ασφάλεια από εξωτερικές απειλές.

Keywords
Τυχαία Θέματα