Στενεύουν τα περιθώρια της Μέρκελ, όσο δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή θέση στο μεταναστευτικό

Οι ευρωπαίοι ηγέτες προσδίδουν μια διάσταση ακεραιότητας στις διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ τους, όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ρευμάτων, ακόμη και αν η έλλειψη συγκεκριμένης πρότασης θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω μια κρίση που απειλεί να μπερδέψει περισσότερο τους Ευρωπαίους και να δημιουργήσει μια ρήξη στο κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας.

"Υπήρξε πολύ καλή θέληση σήμερα και, παρά τις επιμέρους διαφορές, βρήκαμε κοινό πεδίο σε μεγάλο βαθμό", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ

μετά από άτυπη συγκέντρωση ηγετών στις Βρυξέλλες την Κυριακή. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς μια λύση».

Όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση είχαν διαφορετικές προτεραιότητες: οι μεθοριακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, ζητούν περισσότερη βοήθεια από τους εταίρους τους με προστασία των συνόρων και πιο δίκαιη κατανομή των μεταναστών μεταξύ των κρατών μελών του ευρωπαϊκού μπλοκ. Οι βόρειες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θέλουν να περιορίσουν τις "δευτερεύουσες κινήσεις" όσων από το νότο ζητούν προστασία, όπου αρχικά υπέβαλαν αίτηση ασύλου, προς τις πιο ευημερούσες χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα.

Κανείς στη σύνοδο δεν δέχθηκε την πρόταση της Μέρκελ ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν τα κράτη μέλη που επιθυμούν να συνάψουν ξεχωριστές συμφωνίες, όπου δεν είναι δυνατή η συναίνεση σε επίπεδο ΕΕ, αντί να επιμείνουν σε μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο της ΕΕ που είναι εξοικειωμένος με την υπόθεση. Αυτό είναι ένα πλήγμα για την καγκελάριο που είχε υποσχεθεί στους Βαυαρούς συμμάχους της ότι θα προσπαθήσει να ξεπεράσει κάθε αδιέξοδο στην ΕΕ με διμερείς συμφωνίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα