Μείωση των NPLs κάτω από 10% μέχρι το 2021 η απαίτηση των αγορών

Του Δημήτρη Παφίλα

Μέχρι τα stress tests της περασμένης άνοιξης οι ελληνικές τράπεζες είχαν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους απέναντι στον ευρωπαϊκό επόπτη τραπεζών, σ΄ ότι αφορά την μείωση των κόκκινων δανείων. Τώρα, όμως, ξεκινά μια νέα περίοδος. Όπως δηλώνει τραπεζίτης, από εδώ και πέρα οι αγορές θα κρίνουν τις εξελίξεις. «Μέσα στα τρία επόμενα χρόνια

οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν μειώσει τα κόκκινα δάνεια κάτω από 10%. Οι αγορές δεν θα δέχονται τράπεζα που δεν θα έχει ποσοστό δανείων σε μονοψήφιο αριθμό» ( σ.σ στα τέλη του 2017 ο αριθμός των NPL’S κυμαινόταν στο 43,1%. ). Ο ίδιος τραπεζίτης τονίζει ότι, ο Ευρωπαίος επόπτης δεν θα πιέσει για αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά θα είναι οι αγορές αυτές που οδηγήσουν από εδώ και στο εξής τις εξελίξεις.

Δύσκολος δρόμος

Οι στόχοι αυτοί για τις ελληνικές τράπεζες δεν είναι εύκολοι, διότι για να επιτευχθεί μια τέτοια μείωση ποσοστού θα πρέπει να ακολουθήσουν πολλές πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, διαδικασία η οποία δεν είναι εύκολη πάντοτε. Εκτός, βεβαίως απο τις πωλήσεις υπάρχουν οι αναδιαρθρώσεις, διαγραφές κτλ.

Τα πακέτα που πούλησαν οι τράπεζες φέτος

Απρίλιος: Η Alpha Bank πούλησε το «Venus» -καταναλωτικά και κάρτες- συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ με τίμημα 4,5%.Μάιος: Η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε το «Amoeba», το πρώτο χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις (μικρά επιχειρηματικά δάνεια), έναντι 430 εκατ. Η λογιστική αξία του πακέτου αποτιμάται στα 1,5 δισ. ευρώ.Ιούνιος: Η Εθνική Τράπεζα πούλησε το «Earth» ύψους 2 δισ.ευρώ, χαρτοφυλάκιο καταναλωτικών δανείων και καρτών, καθώς και μικρών επιχειρηματικών χωρίς εξασφαλίσεις, έναντι του 6% του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να πουληθεί και το πακέτο «Arctos» της Τράπεζας Πειραιώς στο τσέχικο fund APS έναντι τιμήματος 4,5-5,5%, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι ο χορός των πωλήσεων ξεκίνησε από την Eurobank τον περυσινό Νοέμβριο, με την πώληση καταναλωτικού χαρτοφυλακίου 1,5 δισ. ευρώ έναντι 3%.

Keywords
Τυχαία Θέματα