Πτώση στις ευρωαγορές λόγω ανησυχιών για εμπόριο και μετανάστευση

Σε αρνητικό πρόσημο άνοιξαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επιβολή πρόσθετων δασμών στο παγκόσμιο εμπόριο.

Τις χειρότερες επιδόσεις λόγω της ανανέωσης των ανησυχιών καταγράφουν σήμερα οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτου.

Στο μεταξύ, η άκαρπη ουσιαστικά μίνι Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής για το μεταναστευτικό που δεν οδήγησε σε μια ευρύτερη συμφωνία, ώθησε τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, να δηλώσει ότι θα επιδιώξει μια απευθείας συμφωνία με τις ευρωπαϊκές χώρες ξεχωριστά.

Η Μέρκεκλ θέλει να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που έρχονται στη Γερμανία και βρίσκεται απέναντι στα πυρά σκληρής -και – εσωτερικής αντιπολίτευσης που μπορεί να απειλήσει την ηγεσία της.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωνε νωρίτερα πτώση 0,70% με όλους τους κλάδους στο κόκκινο.

Στο Λονδίνο, ο FTSE100, στη Φρανκφούρτη ο DAX, στο Παρίσι ο CAC40, στο Μιλάνο ο FTSE MIB, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ35

Ο κλάδος των αυτοκινήτων σημειώνει πτώση άνω του 1% ως συνέπεια των αυξανόμενων εντάσεων στο εμπόριο.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να εφαρμόσει νέους δασμούς σε ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι θα απαντήσει με περισσότερους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αν ο Τραμπ κάνει πράξη τις απειλές του. Ο τελευταίος πάντως το Σαββατοκύριακο, κάλεσε τις άλλες χώρες μέσω Twitter να σταματήσουν να βάζουν εμπορικούς φραγμούς ειδάλλως θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα.

Κοιτάζοντας μετοχές, η Ambu είναι η οδηγός στα κέρδη με άνοδο 10% μετά την αναβάθμισή της σε overweight από την JP Morgan. Η Quilter με άνοδο 6% κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στον LSE.

Στον αντίποδα η Prysmian, με πτώση άνω του 4% μετά από την έκδοση μιας προειδοποίησης για κέρδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα