Στασιμότητα στην εγχώρια αγορά απορρυπαντικών το 2016

Στασιμότητα ή και μικρή μείωση της αγοράς απορρυπαντικών και σαπουνιών προβλέπει για το 2016 μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP. Η ανάκαμψη του 2015, (αύξηση 1%) εκτιμάται ότι είναι παροδική, καθώς έρχεται μετά από μια φθίνουσα πορεία έξι ετών. Σύμφωνα με την ICAP, την περίοδο 2008-2015 η εγχώρια αγορά (σε όρους όγκου) κατέγραφε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 3,5%.

Σε επίπεδο παραγωγής, η αγορά είχε ήδη ανακάμψει από το 2012, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης

1,5%, εν μέρει χάρη στην αλλαγή προτίμησης των καταναλωτών στα εγχώρια προϊόντα έναντι των εισαγόμενων, σύμφωνα με την Κωνσταντίνα Καλούδη, Consultant Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP Group. Το 2015 η συνολική παραγωγή σημείωσε αύξηση 0,4% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Για το 2016, ο Ιάκωβος Κατακουζηνός, Senior Manager της ICAP Group, εκτιμά ότι η συνολική κατανάλωση των απορρυπαντικών – σαπουνιών (σε επίπεδο ποσότητας) θα εμφανίσει στασιμότητα ή και μικρή μείωση. Σε όρους αξίας προβλέπεται φθίνουσα εξέλιξη στην αγορά απορρυπαντικών-σαπουνιών τα προσεχή έτη, λόγω αύξησης των συνεχόμενων προσφορών.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας αγοράς αυτή τη στιγμή καλύπτουν τα απορρυπαντικά ρούχων και τα απορρυπαντικά οικιακού καθαρισμού με ποσοστό 38,5% και 36,9% αντίστοιχα, και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς κατέχουν θυγατρικές μεγάλων πολυεθνικών, οι οποίες μάλιστα, αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Σύμφωνα με την μελέτη, το μέσο περιθώριο μεικτού κέρδους των εταιρειών αυτών διαμορφώθηκε σε 32,4%, την τελευταία πενταετία.

Keywords
Τυχαία Θέματα