Pitchstor: Μια πλατφόρμα για start ups και επενδυτές

Της Κατερίνας Καραμούτσου

Η διασύνδεση επιχειρηματικών ιδεών με επενδυτές και η χρήση crowdfunding ήταν ο συνδυασμός «κλειδί» που έκανε το Pitchstor να ξεχωρίσει.

Η πλατφόρμα είναι μία από τις οκτώ επιχειρηματικές ομάδες που προκρίθηκαν στην τελική φάση του προγράμματος Viva Nest - an IDEA in Fintech στη σειρά ανοικτής καινοτομίας IDEA (Innovation Design and Entrepreneurial

Action) του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόκειται για την πρώτη πλατφόρμα online χρηματοδότησης μέσω crowdfunding και κοινωνικής δικτύωσης (social media) στην Ελλάδα για τον κόσμο του επιχειρείν. Όπως εξηγούν οι ιδρύτριες του, Αγγελική και Ρόζμαρι Μέλλου, αποτελεί ένα market place που φιλοξενεί εταιρείες, επιχειρηματίες, startups, επιχειρηματικές ιδέες, και επενδυτές από όλο κόσμο με στόχο την χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων, καινοτόμων ιδεών, τη δικτύωση και τη πιθανή εύρεση συνεργασιών. Η πλατφόρμα λειτουργεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό από τον Απρίλιο.

Το Pitchstor είναι πρώτα απ' όλα μια οικογενειακή υπόθεση.

«H ιδέα γεννήθηκε όταν αποφασίσαμε να στήσουμε τη δική μας επιχείρηση και βρεθήκαμε αντιμέτωπες με δύο βασικά προβλήματα: την έλλειψη της χρηματοδότησης στην Ελλάδα και την έλλειψη της δικτύωσης με πιθανούς επενδυτές» εξηγεί στο newmoney.gr η 34χρονη Αγγελική, ερευνήτρια στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

Κάπως έτσι, η έτερη αδερφή, η 24χρονη Ρόζμαρι, αποφάσισε να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα έλυνε ακριβώς αυτά τα δύο προβλήματα. Απόφοιτος του Οικονομικού τμήματος της Νομικής σχολής Αθηνών και κάτοχος του MBA Ιnternational του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση την καινοτομία και τεχνολογία, η Ρόζμαρι είχε τα εργαλεία για να θέσει το σχέδιο σε εφαρμογή.

Το Pitchstor «γεννήθηκε» αρχικά ως Classfund. Με την επωνυμία αυτή έλαβε μέρος στον διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας που οργανώνει και στηρίζει η Εθνική Τράπεζα, κερδίζοντας το 5ο βραβείο. Έκτοτε άλλαξε όνομα και κατάφερε να «βγει» σε διαγωνισμούς εκτός Ελλάδας, καταφέρνοντας μάλιστα να διακριθεί στα 10 καλύτερα Fintech startups στο Startup Bootcamp του Λονδίνου με έπαθλο τη συμμετοχή στο Barclays Accelerator. Εκτός από το Λονδίνο, η πλατφόρμα έχει καταφέρει να «τραβήξει» την προσοχή της startup κοινότητας σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία και η Σιγκαπούρη, ενώ ήδη «κοιτάει» νέες αγορές στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Την ομάδα απαρτίζουν άλλα τέσσερα άτομα, με διαφορετικές καταβολές και background ο καθένας. Ο Γιάννης Φρεντζάς, χρηματοοικονομικός αναλυτής και επιχειρηματίας, ο Γιώργος Τσουλούφας, νομικός σύμβουλος και δύο developers που διαρκώς αναπτύσσουν νέες υπηρεσίες.

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα

Κάθε επισκέπτης της πλατφόρμας μπορεί να δημιουργήσει είτε το ατομικό είτε το εταιρικό του προφίλ στοpitchstor.com και να συνδεθεί με άλλους χρήστες, ανταλλάσσοντας ιδέες, ζητώντας χρηματοδότηση online μέσω διαφόρων τύπων crowdfunding και «τεστάροντας» την ιδέα του. Άλλωστε, το Pitchstor προσφέρει τη δυνατότητα εξατομικευμένων συστημάτων analytics ώστε ο κάθε χρήστης να έχει ένα σημαντικό feedback από την αγορά για την απήχηση της ιδέας του ή την ελκυστικότητά της σε πιθανούς επενδυτές.
Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας job postings προκειμένου μια ομάδα να βρει συνεργάτες, ώστε να «χτιστεί» από τα κατάλληλα άτομα που θα δώσουν "σάρκα και οστά" σε μια ιδέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα