Σε τροχιά ράλι προς τα $1.500 ο χρυσός

Τα αρνητικά επιτόκια θα βοηθήσουν στην άνοδο της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, αναφέρει η Incrementum – Αναμένουμε άνοδο του πληθωρισμού παγκοσμίως, σημειώνει.

Προς υψηλά τεσσάρων ετών κατευθύνεται η τιμή του χρυσού, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τα αρνητικά επιτόκια,αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο, αναφέρει η Incrementum, που θεωρεί ότι ο χρυσός βρίσκεται στα πρόθυρα μιας «bull market».

Οι τιμές ενδέχεται να αναρριχηθούν το επίπεδο των 1.400 – 1.500 δολαρίων η ουγγιά, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ronald-Peter Stoeferle , δ/νων σύμβουλος της

εταιρείας με έδρα το Λιχτενστάιν, η οποία έχει υπό επίβλεψη 100 εκατ. ελβετικά φράγκα. Η τιμή spot που σήμερα ήταν στα 1.249 δολάρια, είχε φτάσει για τελευταία φορά στα 1.400 δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2013.

Φέτος, ο χρυσός σημείωσε άνοδο καθώς οι επενδυτές διατηρούσαν επιφυλάξεις για τη δυνατότητα Τραμπ να εφαρμόσει την ατζέντα του, ενώ επικράτησε και αβεβαιότητα για τις ευρωπαϊκές εκλογές και τη διαδικασία του Brexit. Παράλληλα, οι επενδυτές βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω ενδείξεων για επιτάχυνση του πληθωρισμού, με τον σχετικό δείκτης της Fed να σκαρφαλώνει προσφάτως κοντά στο επίπεδο – στόχο της ομοσπονδιακής τράπεζας. Αυτόν τον μήνα, υπενθυμίζεται ότι η η Fed αύξησε τα επιτόκια και παράλληλα, «έδειξε» προς ακόμα δύο αυξήσεις εντός του 2017.

Σύμφωνα με τον Stoeferle , το ανοδικό μομέντουμ για τον χρυσό πιθανόν να ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού.

Υπάρχουν, ωστόσο, και εκείνοι που δεν συμμερίζονται τις παραπάνω προβλέψεις. Η Societe Generale δίνει σύσταση πώλησης όταν η τιμή ανεβαίνει, καθώς προβλέπει ότι ο χρυσός θα σημειώσει σύντομα πτώση εν μέσω μιας νέας κίνησης νομισματικής σύσφιξης από τη Fed, ενώ εκτιμά ότι το αντίκτυπο από τις ευρωπαϊκές εκλογές θα είναι περιορισμένο.

Η τράπεζα έχει προβλέψει μια μέση τιμή στα 1,125 δολάρια κατά το δ' τρίμηνο του έτους. Το νούμερο αυτό έρχεται σε συμφωνία και με τη μέση πρόβλεψη για 1.230 δολάρια από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

H BNP Paribas, νωρίτερα φέτος, επίσης κάνει λόγο για μείωση στις τιμές του χρυσού λόγω της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, κάτι που θα διατηρήσει το δολάριο ισχυρό, όπως ανέφερε η τράπεζα τον περασμένο Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι η BNP έχει στο ενεργητικότης μερικές από τις πιο ακριβείς προβλέψεις για την πορεία της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα