Σε νέα χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων του «ευρύτερου πυρήνα»

Σε χαμηλά έξι εβδομάδων υποχώρησαν οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετων ομολόγων, ενώ και το κόστος δανεισμού σε Γαλλία και Βέλγιο βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους, καθώς οι επενδυτές καταφεύγουν σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια λόγω της ανησυχίας που επικρατεί για τις εξελίξεις στο οικονομικό αλλά και το εμπορικό μέτωπο.

Αν και η προοπτική ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μειώθηκε κάπως σήμερα, γεγονός που αντανακλάται και στις

διεθνείς αγορές, οι φόβοι για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη και τα συγκρατημένα σχόλια των Ευρωπαίων που χαράζουν τη νομισματική πολιτική για το μέλλον των αυξήσεων επιτοκίων διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις στην Ευρωζώνη.

Τις τελευταίες εβδομάδες το γερμανικό 10ετές βλέπει την απόδοσή του να βρίσκεται κοντά στο 0,30%, ενώ σήμερα υποχώρησε σε χαμηλό έξι εβδομάδων στο 0,27%, γεγονός που δεν αφήνει πολλές επιλογές στους επενδυτές, παρά να ακολουθήσουν τα ομόλογα.

Την ίδια ώρα, ενώ οι αποδόσεις στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης υποχωρούν αυτή την εβδομάδα, το πρόσφατο selloff στα ιταλικάμ ομόλογα έχει κάνει τους επενδυτές να παραμένουν προσεκτικοί και αυτοί που επωφελούνται περισσότερο είναι «mainstream» χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, αλλά μέχρι κάποιου βαθμού και η Ιρλανδία.

Το βελγικό 10ετές είδε την απόδοση να υποχωρεί κατά 7 μονάδες βάσης σήμερα, στο 0,64%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ το σπρεντ έναντι του γερμανικού 10ετούς ήταν το χαμηλότερο εδώ και τέσσερις εβδομάδες, στις 37 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2018 στο 0,61%.

«Τα σπρεντ τείνουν να χαμηλώνουν όταν μειώνονται οι αποδόσεις, καθώς ορισμένοι επενδυτές που θέλουν απόδοση, μπορούν να αγοράσουν assets όπως γαλλικά ομόλογα, προκειμένου να κερδίσουν σε σχέση με τα γερμανικά», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Mizuho, Antoine Bouvet.

«Ο ευρύτερος πυρήνας της ευρωζώνης έχει το πλεονέκτημα ότι δεν διατρέχει τα πολιτικά ρίσκα της Ιταλίας», προσθέτει ο ίδιος. Οι χώρες του «ευρύτερου πυρήνα» («Semi-core») χρησιμοποιείται για να περιγράψει χώρες, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο που ε'ίναι ακριβώς κάτω από τις χώρες του «σκληρού πυρήνα» όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, στο φάσμα των αξιολογήσεων ικανότητας.

Ζήτηση υπήρχε σήμερα και για τα ομόλογα της Νότιας Ευρωπης, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να υποχωρεί κατά 6 μ.β. Στο 2,586% και το ιταλο-γερμανικό σπρεντ στις 232 μ.β. (χαμηλό μιας εβδομάδας).

Αυτό, όπως λένε αναλυτές, εξηγείται από την έλλειψη πολιτικών γεγονότων στην Ιταλία και από το focus των επενδυτών στον εμπορικό πόλεμο, ενώ και η ΕΚΤ φαίνεται πιο συντηρητική και γι' αυτό οι αγορές ποντάρουν στα ομόλογα..

Ισπανικές και πορτογαλικές αποδόσεις επίσης μειώθηκαν κατά 2-3 μονάδες βάσης ωστόσο εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλότερα από τα χαμηλά έτους που βρέθηκαν στον Μάρτιο και τον Απρίλιο, πριν ο σχηματισμός της ιταλικής κυβέρνησης από τον συνασπισμό αντισυστημικών κομμάτων στην Ιταλία που έπληξε την αγορά ομολόγων και στις τρεις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Keywords
Τυχαία Θέματα