Σε κυκλοφορία από σήμερα τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και των 200 ευρώ

Από σήμερα αρχίζουν να κυκλοφορούν στην αγορά τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα νέα χαρτονομίσματα διαθέτουν νέα και καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας και η γνησιότητά τους εξακριβώνεται εύκολα με τρεις

απλούς ελέγχους: έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία.

Στο ολόγραμμα στο επάνω μέρος της λωρίδας ασημί χρώματος υπάρχουν μικρά σύμβολα του ευρώ (€) που κινούνται γύρω από τον αριθμό της αξίας όταν παρατηρούμε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία και γίνονται πιο καθαρά στο άμεσο φως. Στη λωρίδα ασημί χρώματος εμφανίζεται επίσης μια προσωπογραφία της Ευρώπης, η βασική εικόνα που απεικονίζει τον αντίστοιχο αρχιτεκτονικό ρυθμό και ένα μεγάλο σύμβολο του ευρώ (€).

Στα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ εμφανίζεται επίσης ένας βελτιωμένος αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα. Παρόλο που ο αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα παρουσιάζεται σε όλα τα υπόλοιπα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη», στη βελτιωμένη αυτή μορφή εμφανίζονται επίσης σύμβολα του ευρώ (€) μέσα στον αριθμό της αξίας.

«Είναι πιο συμπαγή και πιο βολικά στη χρήση, τα χρώματα τους είναι πιο φωτεινά και είναι ασφαλέστερα», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λορ Λελουέτ, ειδικός στην έκδοση χαρτονομισμάτων στην ΕΚΤ. Εκ πρώτης όψεως, αυτά τα νέα χαρτονομίσματα δεν διαφέρουν πολύ από τα παλιά, εκτός από το μέγεθός τους, σύμφωνα με τον Λελουέτ, ο οποίος παρευρέθηκε σε παρουσίαση των νέων χαρτονομισμάτων σε εκδήλωση που έγινε κοντά στη Ρώμη, όπου κατασκευάστηκαν. Ενώ έχουν το ίδιο μήκος όπως τα τωρινά, έχουν τώρα το ίδιο ύψος με το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ.

Τα χαρτονόμισμα των 50, 100 και 200 ευρώ με το ίδιο ύψος θα είναι πιο εύκολα στη χρήση και μπορούν να επεξεργαστούν πιο αποτελεσματικά από μηχανές, αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της. Το μέγεθός τους θα είναι επίσης «καλύτερα προσαρμοσμένο σε πορτοφόλια» και θα έχουν «μεγαλύτερη διάρκεια ζωής» και μεγαλύτερη αντοχή στη φθορά. Σύμφωνα με τον Λελουέτ, θα είναι παράλληλα «εύκολο να ελεγχθούν και δύσκολο να παραχαρακτούν» σημείωσε ο Λελουέτ.

Σημειώνεται ότι με τα νέα αυτά χαρτονομίσματα ολοκληρώνεται η κυκλοφορία της σειράς «Ευρώπη», των ευρωχαρτονομισμάτων δεύτερης γενιάς.

Είχαν προηγηθεί τα χαρτονομίσματα των 5, των 10, των 20 και των 50 ευρώ. Οι ειδικοί της ΕΚΤ εξετάζουν ήδη την κυκλοφορία και τρίτης γενιάς χαρτονομισμάτων με στόχο την ακόμα πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της παραχάραξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα