ΔΕΗ: Τα αγκάθια και οι γρίφοι της επόμενης κυβέρνησης για το γίγαντα της ενέργειας

Της Μαριάννας Τζάννε

Η «βόμβα» της ΔΕΗ θα αποτελέσει την δυσκολότερη εξίσωση για την επόμενη κυβέρνηση που θα κληθεί να λάβει αποφάσεις από το μηδέν για την αναδιάρθρωση της εταιρείας αλλά και για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Ένα μήνα μετά την ανακοίνωση των δυσμενών αποτελεσμάτων της εταιρείας που άνοιξαν μια μεγάλη συζήτηση για την βιωσιμότητα

της Επιχείρησης, η χάραξη της στρατηγικής για την επόμενη μέρα αποτελεί την μεγαλύτερη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης χωρίς όμως να είναι σαφές με ποιους όρους θα γίνει αυτή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ταχθεί κατά καιρούς υπέρ της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία, ως κατάληξη ενός ευρύτερου σχεδίου εξυγίανσης της επιχείρησης. Είναι όμως σαφές ότι ένα τέτοιο σχέδιο απαιτεί χρόνο ειδικά σε μια περίοδο που τα μεγέθη της ΔΕΗ επιδεινώνονται επί τα χείρω.

Το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ» που νέκρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ από ιδεοληψία έχει επανέλθει τους τελευταίους μήνες στη συζήτηση, κυρίως ως μία επιλογή που θα μπορούσε να είχε επιλύσει τον γόρδιο δεσμό της δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας στην αγορά. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης εμφανίζεται εντελώς αρνητικός με το σχεδιασμό αυτό, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει ακατανόητο, υποστηρίζοντας ότι υποκρύπτει προετοιμασία πώλησης των υδροηλεκτρικών μονάδων.

Η εταιρεία έχει ανάγκη από πρωτοβουλίες που θα βάλλουν λεφτά στα ταμεία της. Η είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών που παραμένουν στο ύψος των 2,5 δις. ευρώ είναι ένα όπλο. Όμως με δεδομένο ότι η διαδικασία ακολουθεί πολύ αργούς ρυθμούς, είναι σαφές ότι δεν επαρκεί για να δώσει την πολυπόθητη ρευστότητα στην Επιχείρηση.

Τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ έχουν αποκλείσει την αύξηση των τιμολογίων για να αντιμετωπίσουν τα πιεστικά προβλήματα ρευστότητας της Επιχείρησης, ωστόσο όπως επισημαίνεται και από την ΔΕΗ, η εκτίναξη του κόστος παραγωγής κυρίως λόγω των CO2 καθιστούν μονόδρομο την αλλαγή της εμπορικής πολιτικής.

Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών μάλλον ανακούφιση προσέφερε στην κυβέρνηση, στο θέμα της λιγνιτικής αποεπένδυσης καθώς βρισκόταν αντιμέτωπη με μια δεύτερη άγονη διαδικασία. Χθες ανακοινώθηκε η μετάθεση του διαγωνισμού για τις 15 Ιουλίου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά τις εθνικές εκλογές! Είναι σαφές ότι ο διαγωνισμός παραπέμπεται στις καλένδες.

Η πώληση των εργοστασίων της εταιρείας και η μείωση του μεριδίου της στην αγορά ενέργειας θα αποτελέσουν ζητήματα που θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί η επόμενη κυβέρνηση με την Κομισιόν. Ο κ. Παναγιωτάκης πρόσφατα δήλωσε ότι η πολιτεία είναι ανάγκη να αναζητήσει άλλες φόρμουλες από μηδενική βάση σε συνεργασία με την ΕΕ για το άνοιγμα της αγοράς καθώς οι μέχρι τώρα πρακτικές (ΝΟΜΕ) περισσότερο οδήγησαν σε κανιβαλισμό της αγοράς οδηγούν παρά πέτυχαν το σκοπό τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ που τοποθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της εταιρείας, πέρσι τον Ιούνιο με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων ανανέωσε τη θητεία του για τρία χρόνια. Σήμερα το 51% της ΔΕΗ ελέγχει έμμεσα και άμεσα το Υπερταμείο επομένως είναι και αυτό που έχει την ευθύνη του διορισμού της διοίκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα