Σε ισχύ από σήμερα το μεταφορικό ισοδύναμο σε 49 νησιά

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το μεταφορικό ισοδύναμο, δηλαδή η επιδότηση των μεταφορών σε 49 νησιά, ενώ από την 1η Ιανουαρίου θα ενταχθούν όλα τα νησιά της χώρας. Με τη νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Τετάρτη 27 Ιουνίου, στο πλαίσιο του ν/σ «Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί

όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (Μ.Ι.) και άλλες διατάξεις», θα ωφεληθούν οι νησιώτες από τις μειώσεις στα κόμιστρα των επιβατών και των εμπορευμάτων.

Ως «μεταφορικό ισοδύναμο», σύμφωνα με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου, νοείται η ισοδυναμία του κόστους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων για μία διαδρομή με τα θαλάσσια μέσα μεταφοράς με το κόστος της διαδρομής για την ίδια απόσταση με τα μέσα χερσαίας μεταφοράς.

Με το νέο καθεστώς υπολογίζεται ότι μια τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να ελαφρύνει έως και 958 ευρώ τον ετήσιο προϋπολογισμό της από την επιδότηση στις τιμές των εισιτηρίων.

Μια τετραμελής οικογένεια σε περίπτωση που κάνει το σύνολο των ταξιδιών που δικαιούται μέσα στο εξάμηνο θα ωφεληθεί:

Αν διαμένει στο Κουφονήσι κατά 849 ευρώ
Στην Ψέριμο κατά 1.363 ευρώ
Στα Ψαρά 958 ευρώ
Στην Ανάφη 733 ευρώ
Στους Φούρνους 592 ευρώ
Στη Σαμοθράκη 526 ευρώ
Στην Κάλυμνο 664 ευρώ και
Στη Λέσβο έως και 384 ευρώ ανά εξάμηνο

Για να ταξιδέψουν οι μόνιμοι κάτοικοι θα πρέπει να τυπώσουν προηγουμένως μέσω της ιστοσελίδας metaforikoisodynamo.gr τους προσωπικούς τους κωδικούς, τους οποίους στην συνέχεια θα χρησιμοποιούν κάθε φορά στο πρακτορείο που εκδίδει τα εισιτήριά τους.

Μέσα σε λίγες μέρες, το ποσό θα πιστώνεται αυτόματα στους λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί στο σύστημα Τaxis.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 49 νησιά και από 1η Ιανουαρίου 2019 σε όλα τα νησιά εκτός της Κρήτης, της Εύβοιας και της Λευκάδας. Στην πρώτη φάση του μέτρου, δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο του 2018, θα απαιτηθούν περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2019 τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ.

Τα «ψιλά γράμματα» του νομοσχεδίου

Όπως πάντως, σχολιάζει το Limnosreport.gr, στο νομοσχέδιο γίνεται σαφές ότι το μέτρο αφορά αποκλειστικά και μόνο το εισιτήριο της οικονομικής θέσης. Δηλαδή, αν κάποιος που ανήκει σε «ευαίσθητες ομάδες» χρειαστεί να ταξιδέψει με αριθμημένη θέση, ή σε καμπίνα, θα πρέπει να πληρώσει κανονικά το εισιτήριο. Δεν προβλέπεται επίσης καμία επιστροφή για το μεταφορικό μέσο της οικογένειας.

Επίσης:

Αποκλείει όσους νησιώτες έχουν δηλώσει στην εφορία ότι η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα, αλλά από τη φύση της δουλειάς τους χρησιμοποιούν με αυξημένη πυκνότητα τις ακτοπλοϊκές και πορθμειακές συγκοινωνίες.

Ακόμα και για όσους δηλώνουν μόνιμη κατοικία στα νησιά, απαιτούνται τα ανάλογα εισοδηματικά κριτήρια, αφού θα πρέπει οι «αιτούντες» να καταθέτουν ανάμεσα στα άλλα δικαιολογητικά και φορολογική δήλωση.

Δεν αφορά ατομικά επιβάτες, αλλά νοικοκυριά, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα δικαιούται την επιστροφή ένα ή και περισσότερα μέλη του ίδιου νοικοκυριού. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο νομοσχέδιο: «Αιτών είναι το ενήλικο άτομο που υποβάλλει αίτηση για λογαριασμό της ωφελούμενης μονάδας».

Για την εφαρμογή του ψηφισμένου νομοσχεδίου, προβλέπεται (άρθρο 11) ότι θα εκδίδεται Κοινή Απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ναυτιλίας που θα καθορίζει «το ποσό που καταβάλλεται για το μέτρο κάθε έτος», καθώς και άλλες βασικές παραμέτρους του προγράμματος, που παραμένουν αδιευκρίνιστες μέχρι την εφαρμογή του. Με άλλα λόγια, το πόσοι και πόσα εισιτήρια δικαιούνται το χρόνο δεν έχει ακόμα καθοριστεί, εν αναμονή των Υπουργικών Αποφάσεων που θα εκδοθούν κάποια στιγμή στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα