Πού βλέπουν ευκαιρίες οι top dealers της ελληνικής αγοράς μετοχών

του Δημήτρη Παφίλα

Είναι οι άνθρωποι που μεσολαβούν προς τους ξένους θεσμικούς προκειμένου να αποφασίσουν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα. Η δουλειά είναι ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς όλα εξαρτώνται από την ορθή και διαφανή παρουσίαση των ελληνικών εταιρειών.

Αλλες φορές καλούνται να συγκεράσουν διαφορετικές τιμές μεταξύ αγοραστών και πωλητών, αλλά πάντα αυτό που κρίνεται τελικά είναι το αποτέλεσμα, δηλαδή η ροή ξένων κεφαλαίων προς την Ελλάδα.

H καθημερινή επαφή με τους ξένους θεσμικούς τούς καθιστά αισιόδοξους, καθώς δηλώνουν ότι η επόμενη περίοδος θα δημιουργήσει ευκαιρίες και ταχύτατη άνοδο κερδών, παρά τη σημερινή στασιμότητα.

Συμμετέχουν σε συνεχείς παρουσιάσεις και αναλύσεις εγχώριων εταιρειών σε Ελλάδα και εξωτερικό και ενίοτε ακόμη και σε deals για την ελληνική αγορά. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι απλώς οι εκτελεστές των συναλλαγών, αλλά οι dealers που συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας.

Η Extel Survey είναι ο οργανισμός που διεξάγει διεθνώς τη μεγαλύτερη και ανεξάρτητη αξιολόγηση των στελεχών, τραπεζών, επενδυτικών εταιρειών για όλες τις χώρες, καθώς ψηφίζουν περισσότεροι από 11.300 άνθρωποι του χρηματοοικονομικού τομέα απ’ όλο τον κόσμο.

Για το 2018 για την Ελλάδα στις μετοχικές πωλήσεις συμμετείχαν 54 υποψηφιότητες από ελληνικές επενδυτικές και χρηματιστηριακές, καθώς και ξένες που ασχολούνται με τις ελληνικές εταιρείες.

Οι ψήφοι από τις επενδυτικές εταιρείες, τα αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ. δίνονται με βάση τα κεφάλαια τα οποία διαχειρίζεται κάθε εταιρεία (based on commission). Με άλλα λόγια, ένα μικρό ή και μεσαίο αμοιβαίο δίνει 5 πόντους, ενώ τα πολύ μεγαλύτερα, όπως η Fidelity και η Schroders Capital, μπορεί να προσφέρει έως και 150 πόντους.
Πρώτος για την Ελλάδα κατετάγη ο κ. Πέτρος Μυλωνάς, υπεύθυνος της ΝΑ Ευρώπης για την LXM, καθώς έλαβε 497 ψήφους. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο υπεύθυνος των ξένων θεσμικών για την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (ΙBG) Θεόδωρος Βαρελάς, λαμβάνοντας 371 ψήφους. Στην τρίτη θέση κατετάγη ο κ. Κώστας Τσιγκουράκος, της τσέχικης Wood & Company, με 330 ψήφους. Στις πρώτες θέσεις με περισσότερες από 100 ψήφους συναντάμε επίσης τους κυρίους Σταύρο Ανάγνου (Ambrosia Capital), Κίμωνα Ρούσσο (LXM), Λούη Νικολόπουλο (LXM), Αναστάσιο Αστυφίδη (Ambrosia Capital), Θάνο Ηπειρώτη (Eurobank Equities), Νίκο Κατσόγλου (Ambrosia Capital), Γιώργο Αθανασάκη (Παντελάκης ΑΧΕ) και Χριστόφορο Παπανικολάου (LXM).

Πέτρος Μυλωνάς - LXM
«Η έξοδος από το μνημόνιο και η ελάφρυνση του χρέους δημιουργεί ευκαιρίες»

Ο κ. Μυλωνάς σε δηλώσεις του στο «business stories» υπογραμμίζει ότι τόσο η αναμενόμενη ελάφρυνση του χρέους όσο και η λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο θα αποτελέσουν τους καταλύτες για τη σταδιακή επιστροφή της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Αναλυτικά, αναφέρει: «Η ελληνική αγορά και η οικονομία βρίσκονται σε σημαντικό σταυροδρόμι μετά από 8 χρόνια κρίσης. Παραμένουμε αισιόδοξοι για την επίτευξη μιας ελάφρυνσης χρέους κατά τους επόμενους δύο μήνες, αλλά και για την επιτυχή έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα τον Αύγουστο. Τα δύο αυτά γεγονότα θα αποτελέσουν σημαντικούς καταλύτες για τη σταδιακή επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη χώρα. Κατά τους επόμενους μήνες θα δημιουργηθεί μια μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός θετικού αυτοτροφοδοτούμενου κύκλου μιας υγιούς ανάπτυξης. Σε αυτό τον κύκλο απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ένας ισχυρός τραπεζικός κλάδος που θα μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτή την ανάπτυξη. Παρά το γεγονός, όμως, ότι η οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, πιστεύουμε ότι η ένταση αυτής θα είναι στενά συνυφασμένη με την ελάφρυνση της πραγματικής οικονομίας από την υπερφορολόγηση που έχει δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια. Η κατάκτηση της πρώτης θέσης στην έρευνα της Extel 2018 μας γεμίζει με ευγνωμοσύνη για τους πελάτες που μας έχουν εμπιστευτεί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και με την αποφασιστικότητα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας». Ο κ. Μυλωνάς έχει εργαστεί στο Λονδίνο στη Mirabaud Securities και στην επενδυτική τράπεζα ΙBG (ξένοι θεσμικοί). Κατέχει PhD στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Θεόδωρος Βαρελάς - ΙBG
«Η προσαρμογή των εταιρειών στην κρίση θα φέρει γρήγορη άνοδο κερδών»

«Πιστεύω ότι οι ελληνικές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή προσαρμογή κατά τη διάρκεια όλων των χρόνων της κρίσης τόσο λειτουργικά όσο και σε επίπεδο ισολογισμών, προσαρμογή η οποία σημαίνει ότι η μακροοικονομική ανάκαμψη θα επιτρέψει την κερδοφορία να αυξηθεί γρήγορα και αυτό θα υποστηρίξει μαζί τα κέρδη και τις τιμές των μετοχών. Οι κορυφαίες μετοχικές επιλογές είναι Φουρλής, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil και Μυτιληναίος. Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, θεωρώ ότι, παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία θα παραμείνει χαμηλή κατά τη διάρκεια της μείωσης των κόκκινων δανείων, μια θετική εξέλιξη στις τιμές των ακινήτων θα είναι ο κύριος οδηγός για τις τραπεζικές μετοχές και την κερδοφορία τους», τονίζει ο κ. Βαρελάς, διευθυντής στην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG). Ο κ. Βαρελάς διαθέτει 20ετή εμπειρία στις επενδύσεις. Εργάστηκε για 6 χρόνια στo Λονδίνο στην ABN Amro, στον τομέα των ευρωπαϊκών μετοχών ως European Equity Strategist, προτού επιστρέψει στην Ελλάδα στην Coca-Cola, στο τμήμα Επενδυτικών Σχέσεων. Κατά τη διάρκεια της 12ετούς θητείας του στην ΙBG έχει αξιολογηθεί από την Extel Survey 7 φορές ως 1ος πωλητής και 2ος για 3 χρόνια. Κατέχει master στα Οικονομικά και ένα bachelor στα Μαθηματικά.

Για το 2018 για την Ελλάδα στις μετοχικές πωλήσεις συμμετείχαν 54 υποψηφιότητες από ελληνικές επενδυτικές και χρηματιστηριακές, καθώς και ξένες που ασχολούνται με τις ελληνικές εταιρείες

Κώστας Τσιγκουράκος - Wood & Company
«Ο καλύτερος τρόπος να παίξεις την ελληνική ανάκαμψη είναι οι τράπεζες»

Οπως υπογραμμίζει σε δηλώσεις του o κ. Τσιγκουράκος, αναλυτής της Wοod & Company, ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθείς από την ανάκαμψη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι η έκθεση σε ελληνικές τράπεζες.

«Η ελληνική αγορά βρίσκεται περίπου 5% χαμηλότερα από την αρχή του χρόνου, καθώς έχει επηρεαστεί από τις αγορές της Νότιας Ευρώπης, κυρίως της Ιταλίας, σε συνδυασμό με εκροές που υπάρχουν στις αναδυόμενες αγορές λόγω των κινέζικων A-shares που συμπεριλήφθηκαν στον MSCI EM. Παρά το γεγονός αυτό, τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς δείχνουν μια βελτιστοποίηση, χωρίς όμως να αναμένεται κάποια σημαντική έκπληξη στον ρυθμό της ανάπτυξης του ΑΕΠ. Το ευρύτερο γεωπολιτικό ρίσκο υποδηλώνει ένα risk off από την πλειονότητα των επενδυτών. Παραμένουμε θετικοί για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς, εκτιμώντας τον ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 1,9% για το 2018 και 2,1% για το 2019. Αναμένουμε η Ελλάδα να ολοκληρώσει το μνημόνιο στις 20 Αυγούστου 2018, τονίζοντας όμως ότι το περιθώριο ευελιξίας στην οικονομική πολιτική της χώρας είναι ιδιαίτερα περιορισμένο λόγω των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% μέχρι το 2022 και 2,5% για την πενταετία που ακολουθεί. Η αγορά αναμένει το επόμενο Eurogroup στις 21 Ιουνίου ώστε να έχει νέα για την πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να έχει έκθεση κάποιος επενδυτής στην Ελλάδα είναι οι τράπεζες. Κατά σειρά προτίμησης συστήνουμε Eurobank, Πειραιώς, Alpha και Εθνική. Στο κομμάτι των μη τραπεζικών εισηγμένων θεωρούμε ότι top picks είναι ο ΟΠΑΠ και ο Μυτιληναίος, ενώ από μικρότερης κεφαλαιοποίησης εταιρείες προτιμάμε τον ΟΛΠ».

Keywords
top, top, abn amro, ελλαδα, deals, survey, τραπεζες, εταιρεία, fidelity, capital, wood, eurobank, μνημονιο, business, phd, μβα, σημαίνει, οπαπ, jumbo, motor, ibg, abn, european, equity, master, bachelor, msci, αεπ, risk, ιουνίου, νέα, αναδιαρθρωση, alpha, ολπ, εθνικη τραπεζα, σταυροι προτιμησης, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, θεμα εκθεσης 2012, τραπεζα πειραιως, alpha bank, μνημονιο 3, αξιολογηση, χωρες, αεπ, δουλεια, εθνικη, εξοδος, καθημερινη, λονδινο, μβα, οικονομια, πειραιως, περιοδος, προγραμμα, σημερινη, alpha, capital, equity, eurobank, jumbo, αγορα, αμοιβαια, αμοιβαια κεφαλαια, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, δηλωσεις, ευκαιρια, εκθεση, εννοια, ενιοτε, εξελιξη, επενδυτης, επενδυσεις, ερευνα, εταιρεία, ληξη, λογια, μαθηματικα, μηνες, μικρο, μυλωνας, μυτιληναιος, νικο, παντα, οδηγος, παρουσιαση, ροη, πωλησεις, ρισκο, σειρα, τμημα, τριτη, ισχυρος, abn amro, abn, αγορες, bachelor, deals, wood, fidelity, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, κομματι, κωστας, msci, master, phd, risk, σημαίνει, survey, τραπεζα, θεσεις, motor, european
Τυχαία Θέματα