Γεροβασίλη: «Δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής»

Η ενδοκυβερνητική κρίση που ξέσπασε μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Γ. Μουζάλα κυριαρχεί στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητική εκπρόσωπο, που είναι σε εξέλιξη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαψεύδοντας παράλληλα ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπέβαλλε την παραίτησή του.

Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου εκλήθη και ο κυβερνητικός εταίρος και υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος,

ο οποίος ζητά επιτακτικά την παραίτηση του κ. Μουζάλα.

«Δεν τίθεται θέμα σχέσεων των δύο κυβερνώντων εταίρων» είπε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι την ίδια δήλωση έκανε και ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ερωτηθείσα για τις πληροφορίες περί παραίτησης του υπουργού, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ότι «δεν έχει υποβάλλει την παραίτησή του» κι ότι βρίσκεται καθ' οδόν για τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις για την παραίτηση του κ. Μουζάλα θα παρθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς, όπως είπε, προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι η επίλυση του προσφυγικού ζητήματος και η κρίσιμη Σύνοδος.

«Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε δημόσια το σφάλμα. Ο πρωθυπουργός συμμερίζεται την ευαισθησία του Πάνου Καμμένου και του λαού για το θέμα της ονομασίας και η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις για την ονομασία της γείτονας χώρας» είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι «προέχει η προσφυγική κρίση».

Αναφερόμενη στις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι αυτές κινούνται σε έξι άξονες:

1) μια αξιόπιστη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά

2) την εξουδετέρωση παράνομων κυκλωμάτων μέσω επανεγκατάστασης των μεταναστών στην Τουρκία

3) την ενίσχυση της μετεγκατάστασης προς τις χώρες της Ε.Ε.

4) την επίτευξη έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ε.Ε. για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης

5) την ενίσχυση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών Ασύλου, όπως η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο

6) την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής των προσφύγων στην Τουρκία, δηλαδή την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας από την 1η Ιουνίου

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για την επίτευξη αυτών των στόχων» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια, δίνοντας κάποια στοιχεία για τους πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι φιλοξενούνται περίπου 30.000 πρόσφυγες σε 30 χώρους υποδοχής και φιλοξενίας.

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, απέκλεισε για μια ακόμη φορά την δημιουργία δομών φιλοξενίας στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει σταδιακή, εθελούσια απομάκρυνση και μεταφορά (των προσφύγων) στα κέντρα χωρίς τη χρήση βίας» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές δήλωσε ότι αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως, όπως είπε, «η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας έως τις 25 Μαρτίου».

Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς μεγάλες αλλαγές και στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού, τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει δεκτές προτάσεις εκτός αυτού του πλαισίου κι επαναλαμβάνοντας ότι οι δεσμεύσεις για μηδενικές περικοπές στις συντάξεις και τη διατήρηση του αφορολόγητου παραμένουν.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

Keywords
Τυχαία Θέματα