O Li Keqiang βλέπει θετικά την επιχειρηματική αναδιαμόρφωση της χώρας του

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Li Keqiang παρουσίασε τα σχέδια της κυβέρνησης να περιορίσει τις "παραφουσκωμένες" επιχειρήσεις χωρίς να προχωρήσει σε απολύσεις. Παράλληλα ανέφερε πως θα διαφυλαχθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι οι οποίοι περιορίζονται από το αυξανόμενο χρέος και την αύξηση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Οι αρχές θα χρησιμοποιήσουν "καινοτόμα μέτρα" για να επαναφέρουν την οικονομία στη σωστή πορεία ενώ παράλληλα θα λάβουν προφυλάξεις οι οποίες θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας σε τυχόν απολυμένους εργάτες. Ο Li απαντούσε

στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για δύο ώρες, υπογραμμίζοντας πως αναμένει θετικά αποτελέσματα από την οικονομική αναδιάρθρωση.

Ο Li ανέφερε πως η μεταρρύθμιση και η ανάπτυξη δεν είναι αντικρουόμενες έννοιες, ενώ υποστήριξε πως η διαρθρωτικές αλλαγές μπορούν να προωθήσουν την αναβίωση της αγοράς και να επιβοηθήσουν την αναπτυξιακή πολιτική. Αν και, όπως ανέφερε, υπάρχουν ακόμη δυσκολίες, οι επενδυτές φοβούνται πως ο αναπτυξιακός στόχος της Κίνας με μέσο όρο 6,5% μέχρι και το 2020 θα προκαλέσει νομισματική χαλάρωση και θα καταπολεμήσει τις πιέσεις που προκαλεί το χρέος το οποίο βρίσκεται στο 250% του ΑΕΠ.

Οι αναλυτές πάντως δεν φαίνονται πεποισμένοι. Η Gavekal Dragonomics αναφέρει πως ο στόχος του 6,5% είναι "απίθανος", ενώ η JPMorgan Chase υπογραμμίζει πως το ποσοστό βρίσκεται πολύ χαμηλότερα. Τέλος, ο Andrew Collier, ανεξάρτητος αναλυτής στο Hong Kong και πρώην πρόεδρος της Bank of China International USA, ανέφερε πως ο "Li χρησιμοποιεί όλα τα τσιτάτα αλλά δεν συζητά για τις οικονομικές πραγματικότητες".

Keywords
Τυχαία Θέματα