Σε χαμηλό 47 μηνών ο γερμανικός PMI τον Νοέμβριο

Στις 52,2 μονάδες υποχώρησε απροσδόκητα ο σύνθετος δείκτης PMI στη Γερμανία τον Νοέμβριο, καταγράφοντας χαμηλό 47 μηνών.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η ανάγνωση του Νοεμβρίου για τον εν λόγω δείκτη που περιλαμβάνει τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών (και οι δύο μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από δύο-τρίτα της οικονομίας) είναι η πιο χαμηλή από τον Δεκέμβριο

του 2014, ενώ ήταν κατώτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έβλεπαν πτώση στις 53,2 μονάδες.

Ο PMI μεταποίησης υποχώρησε στις 51,6 μονάδες τον Νοέμβριο από 52,2 τον προηγούμενο μήνα, σε χαμηλό 32 μηνών, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν να παραμείνει σταθερός.

Ο δείκτης υπηρεσιών επίσης κινήθηκε καθοδικά, υποχωρώντας στις 53,3 μονάδες από 54,7 τον Οκτώβριο. Ηταν επίσης πιο αδύναμος από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για 54,5 μονάδες.

Νωρίτερα, είχε επιβεβαιωθεί η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,2% το γ' τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 2015, κυρίως λόγω των χαμηλότερων εξαγωγών αλλά και της δαπάνης των γερμανικών νοικοκυριών.

«Η οικονομική κατάσταση στη Γερμανία είναι υγιής. Οπότε, η συνολική εικόνα είναι αυτή της πιο αδύναμης ανάπτυξης, όχι της ύφεσης», τόνισε ο Chris Williamson από την IHS Markit.

Keywords
Τυχαία Θέματα