Ρεκόρ εσόδων από μια «απλή» υποψηφιότητα για Όσκαρ

της Όλγας Μπαλαφούτη

Δεν χρειάζεται να πάρεις το Οσκαρ. Αρκεί να είσαι υποψήφιος..

Την Κυριακή, μόνο μία ταινία θα καταφέρει να πάρει το πολυπόθητο αγαλματίδιο των Οσκαρ σε κάθε κατηγορία, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι που έχουν κεφαλαιοποιήσει ήδη την υποψηφιότητά τους, προσθέτοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στο «ταμείο» τους, όπως δείχνουν τα παγκόσμια box office.

Το "The Post" του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ένα δράμα του 20ου αιώνα

για την ελευθερία του Τύπου, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Από τις 23 Ιανουαρίου που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του, έχει βγάλει πάνω από 90 εκατ. δολάρια ή 63% του συνόλου των κερδών του.

Η ρομαντική ταινία φαντασίας "The Shape of Water" ακολουθεί με 72 εκατ. δολάρια. Η συγκεκριμένη ταινία του Ντελ Τόρο έκανε το ντεμπούτο της σε περιορισμένο αριθμό αιθουσών στις αρχές Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 13 Οσκαρ, υπερδιπλασιάστηκαν οι αίθουσες που έπαιζαν την ταινία με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν και τα κέρδη.

Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο το πόσο επηρεάζει τις πωλήσεις εισιτηρίων η δημοσιότητα των βραβείων Οσκαρ, όμως σίγουρα βοηθούν πολύ, ιδιαίτερα τις πιο «καλλιτεχνικές» ταινίες που προσελκύουν μικρότερα ακροατήρια από τα blockbusters, σχολιάζουν οι ειδικοί στο Reuters.

Η Universal είχε σχεδιάσει να προβάλει το ιστορικό δράμα "Darkest Hour" τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ποντάροντας ότι θα είναι υποψήφιο για Όσκαρ.

Και όντως η ταινία με πρωταγωνιστή τον Ουίνστον Τσόρτσιλ (Γκάρι Όλντμαν) κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 58 εκατομμύρια δολάρια μετά την υποψηφιότητά της
Να σημειωθεί ότι το "Darkest Hour" θα αρχίσει να προβάλλεται τον Μάρτιο στην Ιαπωνία, ενώ ήδη μετρά συνολικά έσοδα ύψους 136 εκατ., πολύ κοντά στα 146 εκατ. που έχει εισπράξει το «The Post» από την πρώτη ημέρα προβολής του μέχρι σήμερα.

Μπορεί αυτά τα νούμερα να φαντάζουν υψηλά ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ χαμηλότερα από τα κέρδη που πέτυχαν δύο άλλες υποψήφιες ταινίες για Οσκαρ. Η δραματική ταινία για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο "Dunkirk" έφτασε τα 525 εκατ. Δολάρια έσοδα, ενώ η ταινία τρόμου "Get Out" κέρδισε 255 εκατομμύρια.

Αυτές οι ταινίες, ωστόσο, κυκλοφόρησαν στις αρχές του 2017 και κατέβηκαν από τις αίθουσες πολύ πριν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ. Ωστόσο μπορούν ακόμα να επωφεληθούν από μεγαλύτερες πωλήσεις σε DVD.

Keywords
Τυχαία Θέματα