Ράλι στην Ιταλία, μετά τη δέσμευση του ΥΠΟΙΚ υπέρ του ευρώ

Τα ιταλικά ομόλογα και οι μετοχές αυξήθηκαν, ενώ το ευρώ σημείωσε άνοδο, αφού ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η χώρα θα παραμείνει δεσμευμένη στο κοινό νόμισμα.

Τα χρεόγραφα δύο ετών, τα οποία επηρεάστηκαν πάρα πολύ από την πρόσφατη πολιτική αναταραχή, οδήγησαν τις αποδόσεις να αγγίξουν το χαμηλότερο επίπεδο από την Τετάρτη. Ο Tria δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera

το Σαββατοκύριακο ότι δεν υπήρξε "συζήτηση" για οποιαδήποτε πρόταση για έξοδο από το κοινό νόμισμα και ότι η κυβέρνηση θα μπλοκάρει επίσης τυχόν συνθήκες της αγοράς που θα "ωθούν προς μια έξοδο".

"Αυτή είναι μια από τις πρώτες αναφορές για να μην αφήσουμε το δημοσιονομικό σχέδιο να ξεπεραστεί και ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τα spreads να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο όπως και το 2011-2012", δήλωσε ο Arne Lohmann Rasmussen, στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank, όπως δήλωσε σε σχόλια μέσω e-mail.

Οι ανησυχίες των επενδυτών στην Ιταλία έχουν επικεντρωθεί γύρω από το μέλλον της χώρας στη ζώνη του ευρώ, αφού μετά τις πρόσφατες εκλογές το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά - δύο ευρωσκεπτικιστικά κόμματα - σχημάτισαν κυβερνητικό συνασπισμό, εκτοξεύοντας στα ύψη το ασφάλιστρο που ζητούσαν οι επενδυτές, προκειμένου να διακρατήσουν τα ομόλογα τους. Τα δύο νέα κυβερνητικά κόμματα δεσμεύθηκαν επίσης να αυξήσουν τις δαπάνες και να εισάγουν έναν ενιαίο φόρο για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις, η οποία αναμένεται να κοστίσει πάνω από τα 100 δισ. ευρώ κατά το πρώτο έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα