Γάλα, κεφίρ και σπόροι τσία!

Τρία αδέλφια από τα Κανάλια Μαγνησίας κάνουν τη διαφορά στην παραδοσιακή και υγιεινή διατροφή, προσφέροντας κατσικίσιο γάλα, γιαούρτι, γάλα αμυγδάλου και τον νέο διατροφικό θησαυρό: το κεφίρ πρεβιοτικών!

Του Κώστα Τσαούση

Γνωρίζετε το κεφίρ πρεβιοτικών; Ούτε κι εγώ το γνώριζα, αν και τα προϊόντα κεφίρ είναι αναγνωρίσιμα και αποδεκτά στον προσωπικό διατροφικό και γευστικό κύκλο.

Το κεφίρ πρεβιοτικών διατίθεται από μια οικογενειακή καθετοποιημένη επιχείρηση γαλακτοκομικών από ένα χωριό της Μαγνησίας στην περιο­χή της Κάρλας, τα Κανάλια. Το

όνομα της επιχείρησης είναι «Το χωριό της Κάρλας». Αλλά, ας πάμε στο ίδιο το προϊόν. Η συνταγή είναι η εξής: τo κεφίρ πρεβιοτικών είναι το αποτέλεσμα ζύμωσης του κατσικίσιου γάλακτος, κόκκων κεφίρ και σπόρων τσία. Στο site της επιχείρησης διαβάζουμε σχετικά: «Οι καρποί τσία, αποτελούν φυσική πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (α-λινολενικό οξύ), διαλυτών και αδιάλυτων ινών, πρωτεϊνών και πολλών άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, ανόργανα άλατα και φυσικά αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωση του κεφίρ με τσία ενισ­χύει την υγεία μας, όταν ανέρχεται στο ένα φλιτζάνι ημερησίως, κατά προτίμηση μετά το βραδινό γεύμα».

Σε κάθε περίπτωση, το προϊόν που έρχεται από τη Μαγνησία εγγράφεται δίχως άλλο στη μεγάλη λίστα της καινοτομίας που διαμορφώνεται στην ελληνική περιφέρεια. Τα προϊόντα κεφίρ που έρχονται από «Το χωριό της Κάρλας» βρίσκονται σε κεσεδάκι και σε μπουκάλι. Πάλι από το site διαβάζουμε για το κεφίρ σε κεσεδάκι: «Η θερμιδική του αξία και τα ελάχιστα λιπαρά το καθιστούν ιδανική επιλογή για άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής αξίας πιο εύπεπτες από αυτές του γάλακτος, καθώς ένα μέρος τους διασπάται από τα βακτήρια που περιέχει. Το κατσικίσιο γιαούρτι περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες από αυτές του αγελαδινού και μεγάλο αριθμό προβιοτικών, καλών δηλαδή βακτηρίων που προστατεύουν την εντερική χλωρίδα». Τα ίδια πάνω-κάτω αναφέρονται και για το κεφίρ σε μπουκάλι. «Το κεφίρ μας αποτελεί προϊόν ζύμωσης του κατσικίσιου γάλακτος και κόκκων κεφίρ, ενός φυσικού προβιοτικού υψηλής θρεπτικής αξίας που αφομοιώνεται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η κατανάλωση του κεφίρ ενισχύει την υγεία μας, όταν ανέρχεται στο ένα φλιτζάνι ημερησίως, κατά προτίμηση μετά το βραδινό γεύμα».

Οι αναφορές στο site δεν είναι καθόλου τυχαίες, καθώς εκεί κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει πληροφορίες και στοιχεία για τις δραστηριότητες της επιχείρησης, αλλά και για τον τόπο και το κλίμα, τη φάρμα και τα ζώα, τα προϊόντα... Ολα καθαρά, όλα διάφανα, γιατί η οικογένεια Τσιούκα που βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση δεν έχει κάτι να κρύψει... Αλλωστε, τρεις γενιές κτηνοτρόφοι είναι και το λένε με καμάρι. Κτηνοτρόφοι ξεκίνησαν και κτηνοτρόφοι -κατά μία έννοια- παραμένουν, αφού η κτηνοτροφία είναι η βάση κάθε παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητάς τους.

Για την ιστορία, το 2002 η μονάδα εντάχθηκε στον κύκλο της βιολογικής κτηνοτροφίας μαζί με τις γεωγραφικές εκτάσεις (αμυγδαλεώνες και χωράφια παραγωγής ζωοτροφών). Το 2009 η επιχείρηση αλλάζει χέρια και περνά στην ευθύνη των μελών της τρίτης γενιάς. Τον Θανάση (φωτ.), τον Δημήτρη και τον Νίκο Τσιούκα. Με σπουδές σε Γεωπονία, Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων και Λογιστική αντίστοιχα, τα τρία αδέλφια ασχολούνται με τα πάντα - με ολόκληρη την αλυσίδα της παραγωγής. Από το χωράφι και τη φάρμα μέχρι τη διανομή στα σούπερ μάρκετ της Αθήνας. Το 2010 τα τρία αδέλφια πήραν την απόφαση να προχωρήσουν στην καθετοποίηση της επιχείρησης, μια απόφαση που δίχως άλλο τους δικαίωσε. Νέα και περισσότερα προϊόντα, προϊόντα προστιθέμενης αξίας, διαφοροποιημένα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, με ιδιαίτερη τοπική ταυτότητα, με τη σφραγίδα της καινοτομίας. «Φιλοσοφία μας είναι να φέρουμε σε κάθε καταναλωτή ξεχωριστά ό,τι καλύτερο παράγει ο τόπος μας και μόνο ό,τι θα δίναμε στα παιδιά μας», μου λέει ο Θανάσης.

Ας πάρουμε όμως μια γεύση από τα στοιχεία της δραστηριότητάς τους. Η επιχείρηση διαθέτει 250 πρόβατα και 550 κατσίκια. Η φάρμα εκτείνεται σε συνολική έκταση 3.000 τ.μ., από τα οποία τα 200 τ.μ. είναι χώροι άμελξης και αποθήκευσης γάλακτος, τα 800 τ.μ. είναι χώροι αποθήκευσης ζωοτροφών και τα υπόλοιπα σταβλικές εγκαταστάσεις που πληρούν τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τις άριστες συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Η εταιρεία αυτή τη στιγμή παράγει παραδοσιακό κατσικίσιο γιαούρτι με 4% λιπαρά, στραγγιστό κατσικίσιο γιαούρτι με φυσιολογική στράγγιση σε τσαντίλα, κεφίρ από κατσικίσιο γάλα, πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι και λευκό κατσικίσιο τυρί άλμης. Ολα τα προϊόντα είναι βιολογικής γεωργίας.

Αλλά η δράση της δεν τελειώνει στα γαλακτοκομικά. Ενα από τα προϊόντα της είναι και τα βιολογικής καλλιέργειας αμύγδαλα -συσκευασμένα σε ένα μικρό διάφανο κεσεδάκι- από τους δικούς της αμυγδαλεώνες. Τα αμύγδαλα δεν είναι ένα προϊόν που απλώς έρχεται να πλασαριστεί δίπλα στα γαλακτοκομικά προϊόντα της εταιρείας «Το χωριό της Κάρλας», αλλά πολύ γρήγορα -πάντα, δεδομένων των συνθηκών- θα αποτελέσουν από μόνα τους ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο. Το γάλα (μη γαλακτοκομικό ρόφημα) από αμύγδαλα αποτελεί εναλλακτική πηγή πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων για όσους δεν θέλουν να πίνουν γάλα ζωικής προέλευσης ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αλλά για το γάλα από αμύγδαλα, όπως και τις άλλες, εμπορικού τύπου, πρωτοβουλίες της επιχείρησης , νομίζω πως υπάρχει χρόνος. Γι’ αυτό ας μείνουμε στο βαρύ πυροβολικό, στη βάση της επιχείρησης που είναι η κτηνοτροφία. Ετσι, μη σας εκπλήξει το γεγονός αν διαβάσετε κάπου στο site για «μια οικογενειακή κτηνοτροφική επιχείρηση, που δρα με σεβασμό στις αξίες και την ευζωία των ζωών του κοπαδιού μας» ή «βασικό χαρακτηριστικό μας είναι η αγάπη μας για τα ζώα και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους».

Και όπως οι ίδιοι εξηγούν: «Αυτός είναι και ο λόγος που τα ζώα μας βόσκουν ελεύθερα στα βοσκοτόπια που εκτείνονται πέρα από τα όρια της λίμνης Κάρλας, έως και τις κορυφές του δυτικού Πηλίου. Η κτηνοτροφική μονάδα βρίσκεται στην κοιλάδα Μετόχι, πολύ κοντά στο χωριό Κανάλια Μαγνησίας. Το κλίμα της περιοχής ποικίλλει ανάλογα με την εποχή. Τον χειμώνα επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες. Το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται ζεστό, με λίγες βροχοπτώσεις, ενώ αντίθετα το φθινόπωρο είναι σχεδόν πάντα ήπιο, με καλές θερμοκρασίες και κάποιες βροχές που ευνοούν αρκετά την ανάπτυξη του χορταριού. Την άνοιξη το τοπίο είναι πολύ ευνοϊκό για τη βόσκηση των ζώων, καθώς όλη η φύση βλαστάνει και το χορτάρι, τα λουλούδια, τα βλαστάρια, τα βότανα και τα αρωματικά φυτά αφθονούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα