Ψήφιση σκληρών μέτρων εδώ και τώρα ζητούν οι δανειστές

Παρά τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα, θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να περάσει από τη Βουλή περικοπή συντάξεων και μείωση αφορολόγητου – Η πρόταση των θεσμών ακυρώνει τον «κόφτη» Τσακαλώτου που δεν απαιτούσε τη νομοθέτηση των περικοπών

Με μια πρόταση για «ανάποδο κόφτη» υποδέχονται σήμερα στο Eurogroup τον Ευκλείδη Τσακαλώτο οι δανειστές, περιορίζοντας τα περιθώρια στο πεδίο των πολιτικών εντυπώσεων τα οποία ήλπιζε να αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση με τη

δική της πρόταση για ενισχυμένο δημοσιονομικό κόφτη.

Το μέγιστο, πάντως, που μπορεί να περιμένει η ελληνική πλευρά από το σημερινό Εurogroup είναι το ξεπάγωμα των διαπραγματεύσεων και η επιστροφή της τρόικας για συζητήσεις, αφού έχει γίνει σαφές από τις Βρυξέλλες ότι δεν αναμένεται σήμερα συμφωνία και το επόμενο χρονικό ορόσημο μεταφέρεται για τις 20 Φεβρουαρίου.

Η πρόταση, πάντως, των δανειστών περιορίζει τη δυνατότητα πολιτικών ελιγμών στην οποία ήλπιζε η ελληνική κυβέρνηση, διότι θα την αναγκάσει να νομοθετήσει από τώρα επώδυνα μέτρα (περικοπή συντάξεων και μείωση αφορολόγητου) τα οποία ήθελε να αποφύγει.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μόλις χτες δήλωνε σε συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει άλλα μέτρα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών φτάνει στις Βρυξέλλες έτοιμος να παρουσιάσει τη δική του πρόταση για ένα «αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή» δηλαδή περικοπές οι οποίες θα γίνονται σε προκαθορισμένους τομείς (συντάξεις και αφορολόγητο) στην περίπτωση που οι στόχοι για πλεονάσματα δεν επιτυγχάνονται μετά το 2018.

Στην ουσία και οι δύο προτάσεις, των δανειστών και της κυβέρνησης, οδηγούν σε ισοδύναμο αποτέλεσμα, αφού σημαίνουν ότι εάν το πλεόνασμα είναι μικρότερο από 3,5% του ΑΕΠ η διαφορά θα καλύπτεται με μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου.

Η διαφορά έγκειται στη μεθοδολογία, αφού η πρόταση Τσακαλώτου δεν απαιτεί να περάσουν από τη Βουλή συγκεκριμένες περικοπές δαπανών, εφόσον νομοθετηθεί ο μηχανισμός.

Αντίθετα, με την πρόταση των δανειστών κάτι τέτοιο θα είναι απαραίτητο, αφού τα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν κανονικά, έστω και με την πρόβλεψη ότι εάν επιτυγχάνεται ο στόχος για το πλεόνασμα θα ακυρώνονται.

Στο σημερινό Εurogroup αναμένεται να φανεί προς τα πού θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις τον επόμενο μήνα, καθώς όλες οι πλευρές θα δώσουν το στίγμα τους.

Γ. ΣΩΖΟΣ
[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα