Γερούν Ντάισελμπλουμ: Τελειώνουν τα... Eurogroup για τον «ιπτάμενο Ολλανδό»;

Μπορεί να... χάσουμε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ από την προεδρία του Eurogroup, νωρίτερα του αναμενόμενου; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με απόλυτη βεβαιότητα στην παραπάνω ερώτηση. Τυπικά η θητεία του «ιπτάμενου Ολλανδού» ολοκληρώνεται την 1η Ιανουαρίου 2018, αλλά εάν οι εκλογές στη χώρα του εξελιχθούν όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τότε μετά την 15ης Μαρτίου θα πάψει να ηγείται του υπ. Οικονομίας

στη χώρα της τουλίπας.

Την ίδια ώρα και βάσει του κανονισμού που ισχύει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, για τον τρόπο λειτουργίας του Eurogroup, ο επικεφαλής του θα πρέπει να είναι υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος φέρεται να έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του προέδρου, έστω και εάν παραβιάζεται ο παραπάνω (όχι κατ' ανάγκη άτεγκτος) κανόνας, ακόμη και εάν πάψει να είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, με αρκετούς εντός Ευρωζώνης να τάσσονται υπέρ αυτής της άποψης.

Άλλωστε στο εσωτερικό του Eurogroup συζητείται, έστω και ανεπίσημα, η πρόταση να αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας και η θέση του προέδρου να μετατραπεί σε ένα «αξίωμα πλήρους απασχόλησης».

Όταν ανέλαβε τα ηνία του Eurogroup το 2013, διαδεχόμενος τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (και έχοντας στηριχθεί από αυτόν) κανείς δεν τον γνώριζε. Ο 47χρονος τότε Ντάισελμπλουμ (γεννημένος στις 29 Μαρτίου 1966) θεωρήθηκε ως περίεργη επιλογή, αλλά είχε φανερά τη στήριξη του κ. Γιούνκερ και... υπογείως τη στήριξη του Βερολίνου.

Τι «γεύση», όμως, θα αφήσει ο κ. Ντάισελμπλουμ από τη θητεία του στην προεδρία της Ευρωομάδας; Σαφώς λιγότερο «επιθετική» από τον προκάτοχό του, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις δεν δίστασε να τσακωθεί με αρκετούς υπουργούς και κυρίως με τον Β. Σόιμπλε. Αντίθετα ο Ολλανδός μοιάζει περισσότερο ήπιος (ή κατ' άλλους υπάκουος), ενώ σε ό,τι αφορά τη χώρα μας ανά διαστήματα δεν δίστασε να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση ενάντια στις ελληνικές κυβερνήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα