Πρωθυπουργός Κίνας: Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και το 2018 με μεγαλύτερη τόλμη

Η προσπάθεια του Πεκίνου για την ενίσχυση της προώθησης των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί μέσα στην χρονιά, προς την κατεύθυνση ανασυγκρότησης κι ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, κατά την ομιλία του, με την οποία άνοιξε η ετήσια σύνοδος της κινεζικής Βουλής..

Η Κίνα θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις με μεγαλύτερη τόλμη, χαρακτηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις ως “μία κίνηση αλλαγής των κανόνων του παιχνιδιού, που έκανε την Κίνα, αυτό που είναι σήμερα.”

Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν

για εμάς “μια ουσιαστική κίνηση, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που έχει θέσει η Κίνα,” δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός αναφερόμενος στον εκσυγχρονισμό των κρατικών επιχειρήσεων, την επιχειρούμενη σύζευξή τους με ξένες (ιδιωτικές) επιχειρήσεις, αλλά και την αύξηση της ζήτησης προϊόντων στο εσωτερικό της Κίνας.

Πιο εύκολη η πρίοσβαση ξένων επενδυτών

Όπως δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός, η κινεζική οικονομία θα είναι πιο εύκολα προσβάσιμη στις ξένες επενδύσεις το 2018, με έμφαση στον κλάδο της γενικής βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και σε άλλους κλάδους.

Οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να επενδύσουν ευκολότερα στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των ιατρικών υπηρεσιών, της εκπαίδευσης, της φροντίδας των γερόντων, αλλά και των οχημάτων νέας ενεργειακής τεχνολογίας.

“Οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης επενδύσεων των ξένων τραπεζών, θα είναι ίδιες, με αυτές των κινεζικών τραπεζών,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Οικονομική ανάπτυξη περί το 6,5% το 2018

Η κυβέρνηση της Κίνας προβλέπει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας -της δεύτερης μεγαλύτερης του κόσμου- θα κυμανθεί περί το 6,5% φέτος, δηλαδή με τον ίδιο ρυθμό που είχε θέσει ως στόχο πέρυσι.

Ο στόχος παραμένει αμετάβλητος παρότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε τελικά με ρυθμό 6,9% πέρυσι, υπερβαίνοντας την κυβερνητική πρόβλεψη.

Πηγές προσκείμενες στην κινεζική κυβέρνηση εξήγησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τον στόχο της ως προς την ανάπτυξη «περί το 6,5%» ώστε να μειώσει τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να εγγυηθεί τη σταθερότητα της κινεζικής οικονομίας.

Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει τον πληθωρισμό «περί το 3%», σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του Κετσιάνγκ.

Ωστόσο, οι κινεζικές αμυντικές δαπάνες προγραμματίζεται να αυξηθούν κατά 8,1% από το 2017, ώστε -κατά την έκφραση που θα χρησιμοποιήσει ο Κετσιάνγκ- ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός να γίνει «ισχυρός σαν βράχος».

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος αναμένεται να λάβει και τυπικά το πράσινο φως από τη Βουλή της Κίνας για να παραμείνει στο αξίωμα όσο επιθυμεί, έχει υποσχεθεί στους συμπολίτες του ότι η χώρα θα αποκτήσει έναν στρατό «παγκόσμιας κλάσης» μέχρι το 2050 το αργότερο.

Ο κινεζικός αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί σε 1,107 τρισεκ. γιούαν (175 δισεκ. δολάρια), ή κατά 8,1% φέτος, θα πει ο Κετσιάνγκ στην ομιλία του ενώπιον των κινέζων κοινοβουλευτικών. Η αύξηση είναι αισθητά υψηλότερη από εκείνη της περασμένης χρονιάς (+7%). Η Κίνα δαπάνησε το 2017 συνολικά 151 δισεκ. δολάρια για τις ένοπλες δυνάμεις της, ανέφερε έκθεση ειδικών του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS), το οποίο έχει την έδρα του στο Λονδίνο.

Το ποσό είναι μεν υποτετραπλάσιο των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ (603 δισεκ. δολάρια) αλλά πολύ πιο υψηλό από τις δαπάνες της Σαουδικής Αραβίας (77), της Ρωσίας (61), της Ινδίας (53), της Βρετανίας (51) και της Γαλλίας (49). Ορισμένοι αναλυτές διαβλέπουν στον ρυθμό αύξησης των κινεζικών δαπανών μια πρόθεση από μέρους του Πεκίνου να γίνει μελλοντικά «παγκόσμιος χωροφύλακας».

Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως το Πεκίνο θα προχωρήσει στην μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά και των φυσικών προσώπων κατά ποσό μεγαλύτερο των 800 δισεκατομμυρίων γουάν (περίπου 126 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το 2018.

Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η μείωση της φορολογίας στην βιομηχανία και τις μεταφορές, αλλά και η αύξηση της φορολογικής οροφής για τις ετήσιες πωλήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα