WATT+VOLT: Η ομάδα των 30άρηδων που έβαλε στην πρίζα την αγορά ενέργειας

της Μαριάννας Τζάννε

Το παράδειγμα του Βρετανού συγγραφέα Σάιμον Σάινεκ με τον χρυσό κύκλο και το μοντέλο για την ηγεσία που εμπνέει, το οποίο χρησιμοποίησε ο κ. Αναστάσιος Παπαναγιώτου για να συστήσει τη WATT+VOLT στο ευρύ κοινό πριν από λίγες εβδομάδες σε ένα στέκι στου Ψυρρή, είναι από μόνο του η αφορμή για να κατανοήσουν οι συνομιλητές του ότι δεν ανήκει στη γενιά των επιχειρηματιών που ήρθαν για να περάσουν απαρατήρητοι. Στα 37 του χρόνια, ο ιδρυτής της WATT+VOLT έχει πετύχει δύο σημαντικά πράγματα: το πρώτο είναι ότι έχει κερδίσει τον σεβασμό και την αναγνώριση κορυφαίων παραγόντων

της εγχώριας ενεργειακής βιομηχανίας και το δεύτερο ότι η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας που δημιούργησε πριν από 6 χρόνια έχει γίνει το θέμα συζήτησης της πόλης. Το γεγονός ότι η νεαρή ηγετική ομάδα της WATT+VOLT έχει καταφέρει να χτίσει από το μηδέν μία εταιρεία προμήθειας ρεύματος που αν και ξεκίνησε με 1.698 πελάτες το 2012, σήμερα έχει ξεπεράσει τις 50.000, ανταγωνιζόμενη στα ίσα τους βετεράνους του κλάδου, αποτελεί από μόνο του ένα αξιοσημείωτο γεγονός. Η εταιρεία είναι κερδοφόρα από τον τρίτο χρόνο λειτουργίας της και βρίσκεται ήδη στην τέταρτη θέση από πλευράς μεριδίου, με στόχο να φτάσει τους 100.000 πελάτες στο τέλος του χρόνου. «Δεν θα είναι δύσκολο», αναφέρει στο «business stories» ο κ. Παπαναγιώτου, «εάν αναλογιστείτε ότι κάθε μήνα προσθέτουμε περίπου 4.000 νέους πελάτες στη δεξαμενή μας σε συνθήκες οξύτατου ανταγωνισμού». Παρ’ όλα αυτά, παραδέχεται ότι η χρονιά που διανύουμε είναι πολύ ρευστή στον τομέα της ενέργειας με μεγάλες αναταράξεις.

Γιώργος Ηλούσης, εμπορικός διευθυντής

Οι μεγάλες πιέσεις της αγοράς

Πέντε είναι για τον επικεφαλής της WATT+VOLT οι σημαντικότεροι παράγοντες που θα επηρεάσουν φέτος την πορεία της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές των δημοπρασιών ΝΟΜΕ κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν δίνουν περιθώριο για βελτιωμένες εμπορικές πολιτικές στους προμηθευτές. Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί στις επόμενες δημοπρασίες. Προτείνει μάλιστα ως λύση την αναλογική κατανομή των ποσοτήτων του προϊόντος στους προμηθευτές βάσει των μεριδίων που κατέχουν και υποχρεωτική χρήση τους στην προμήθεια. Αλλωστε η διενέργεια δημοπρασιών ανά τρίμηνο επιτρέπει τη συνεχή διόρθωση των αναγκαίων ποσοτήτων.

Ντέζη Καραπτσάνσκα - business development manager

Ενας άλλος παράγοντας που δημιουργεί συνθήκες πίεσης είναι η χρέωση του προμηθευτή για τον μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ. Μαζί με το κόστος απωλειών του συστήματος, το οποίο αυξάνεται λόγω των ρευματοκλοπών, έχουν σχεδόν μηδενιστεί τα όποια οφέλη θα μπορούσε να έχει ένας προμηθευτής από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Αναφορικά με τις ρευματοκλοπές, ο κ. Παπαναγιώτου προτείνει την ένταξή τους στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Η εφαρμογή των Αποδεικτικών Διαθεσμότητας Ισχύος (ΑΔΙ, ο μηχανισμός αποζημίωσης, ο οποίος παρέχει πρόσθετα έσοδα στους ηλεκτροπαραγωγούς για να ενισχύσει τη βιωσιμότητα των μονάδων τους και να διασφαλίσει την επάρκεια ισχύος του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας) και το ύψος αποζημίωσης αυτών θα πιέσουν επίσης τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αυτή τη χρονιά. Τέλος, ένα άλλο σημείο που δυσκολεύει την εγχώρια αγορά είναι τα μεγάλα προβλήματα με την ενεργειακή παραγωγή διεθνώς. Η διαφορά των τιμών εντός και εκτός Ελλάδος επηρεάζει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και ζορίζει επιπλέον τους προμηθευτές. Η WATT+VOLT είναι μέλος του ενεργειακού Χρηματιστηρίου της Λειψίας (EEX) και από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρεύματος στην Ελλάδα.

Αντιγόνη Παγουλάτου, διευθύντρια marketing

Ο ανταγωνισμός

Η τιμολογιακή πολιτική και οι προσφορές των εναλλακτικών προμηθευτών δίνουν σήμερα τον τόνο στην αγορά. Τους τελευταίους μήνες, εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κατάφερε να διπλασιάσει το πελατολόγιό της χάρη σε αυτό τον λόγο. «Οι μικροί παίκτες της αγοράς ακολουθούν την εξοντωτική εμπορική πολιτική που δεν οδηγεί πουθενά και καλλιεργεί έναν φαύλο κύκλο στην αγορά», υπογραμμίζει ο κ. Παπαναγιώτου. «Η διαφορά», τονίζει, «με τη WATT+VOLT είναι ότι έχουμε επιλέξει, πέραν της τιμής, να επικεντρωθούμε και στην ποιότητα των υπηρεσιών μας και το customer experience. Είμαστε μια εταιρεία με 200 άτομα προσωπικό και 300 συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα, που έχουμε αποφασίσει να έχουμε τομείς όπως το customer care και το collection, το μάρκετινγκ, το ΙΤ, το HR. Είμαστε η μόνη εταιρεία που αναπτύσσει με συστηματικό τρόπο δίκτυο καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη και η τακτική προσέγγισης νέων πελατών γίνεται in house καθώς κυριαρχεί η άποψη ότι δεν μπορεί να πουλάς από τη μια οποιοδήποτε άλλο προϊόν και την ίδια στιγμή να πουλάς και ενέργεια. Η προσέγγιση πρέπει να είναι διαφορετική».

Smart services για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κ. Παπαναγιώτου μεγάλωσε σε μια αστική οικογένεια και φοίτησε σε ορισμένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας κάνοντας οικονομικές σπουδές (Queen Mary, Manchester Business School, LSE). Τα ντεμπούτο του στην Ενέργεια έγινε το 2010 με μια εταιρεία από τoν χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναλαμβάνοντας εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε στέγες και οικόπεδα. Οταν η αγορά των φωτοβολταϊκών πήρε τον κατήφορο, τότε και ο ίδιος εγκατέλειψε το πλοίο, έχοντας όμως πλέον γοητευτεί από τον συγκεκριμένο χώρο. «Ηθελα να κάνω κάτι μεγάλο, να δοκιμάσω μια δραστηριότητα με προκλήσεις και να την κάνω σωστά. Το γεγονός ότι σπούδασα στην Αγγλία μού έδωσε πολλά ερεθίσματα γιατί οι αγγλικές εταιρείες έχουν μία αμιγώς business νοοτροπία». Ετσι γεννήθηκε η ιδέα για τη WATT+VOLT. «Η χαρά που παίρνω από την εταιρεία είναι πολύ μεγάλη και από το 2011 που ξεκινήσαμε έχω θυσιάσει πολλά πράγματα για να φτάσουμε εδώ». Σήμερα η ηγετική ομάδα της εταιρείας είναι μια χούφτα τριαντάρηδων που έχουν βάλει πολύ ψηλά τον πήχη. «Οταν έρχονται για πρόσληψη υποψήφιοι συνεργάτες το πρώτο πράγμα που τους ρωτώ είναι πώς φαντάζονται την καλύτερη εταιρεία ενέργειας και τους ζητώ να υλοποιήσουν αυτό που έχουν ως πρότυπο στο αντικείμενό τους».

Εξομολογείται ότι μία συμβουλή που του έδωσε ο πατέρας του έχει γίνει μότο στην επιχειρηματική ζωή του: «Μην κυνηγάς το χρήμα, κάνε αυτό που σου αρέσει, κάν’ το όσο καλύτερα μπορείς και τότε θα σε κυνηγήσει αυτό».

Αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση για την πορεία της WATT+VOLT και θεωρεί ότι ο ανταγωνισμός ολόκληρης της αγοράς έχει ωφελήσει και τη ΔΕΗ. «Κάποτε έπαιρνες τηλέφωνο στην Επιχείρηση και δεν σου απαντούσε κανείς. Τώρα εάν δεν απαντήσουν, ο πελάτης θα έχει φύγει την επόμενη μέρα. Επιπλέον, η έλευση νέων παικτών στην αγορά έστρεψε την προσοχή της ΔΕΗ σε πιο εξωστρεφείς στρατηγικές, αγοράζει μετοχές ξένων εταιρειών, κάνει διεθνείς συνεργασίες, αναπτύσσεται στον τομέα των ΑΠΕ. Ολα αυτά είναι πολύ ευχάριστα και στη σωστή κατεύθυνση», αναφέρει ο κ. Παπαναγιώτου, ενώ προσθέτει ότι ο ανταγωνισμός έχει ωφελήσει και την αγορά με εντυπωσιακή μείωση των τιμών τα τελευταία χρόνια και αναβαθμισμένες και ποιοτικές υπηρεσίες. Η WATT+VOLT, έχοντας καταφέρει να αποσπάσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα που επιδεικνύει και τις μελετημένες κινήσεις, είναι λογικό να θεωρείται «περιζήτητη νύφη» στις όποιες συζητήσεις συνεργασίας, που έστω και ανώριμα εκδηλώνονται αυτή την περίοδο στην αγορά. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε όσα έχουμε σχεδιάσει σωστά και να βοηθήσουμε να μπει ένα λιθαράκι για να γίνουν κάποια πράγματα προς το καλύτερο στη χώρα μας. Δεν μας ενδιαφέρει να γίνουμε η μεγαλύτερη εταιρεία αλλά η καλύτερη. Εχουμε άλλα πρότυπα και ένα από τα καλύτερα πράγματα που άκουσα για εμάς είναι ότι είμαστε μια επιχείρηση-πρότυπο».

Δεν είναι όμως μόνο η ορμή της WATT+VOLT και η κουλτούρα της ιδρυτικής ομάδας που την κάνει να ξεχωρίζει από τους ιδιώτες προμηθευτές. Ενα σημείο υπεροχής στο οποίο έχει επενδύσει και συνεχώς εξελίσσει είναι το καλάθι των ψηφιακών υπηρεσιών που είναι εφάμιλλο αντίστοιχων δυτικοευρωπαϊκών utilities. Η εταιρεία έχει λανσάρει, εκτός από τα πακέτα προμήθειας ρεύματος, υπηρεσίες για το «έξυπνο» σπίτι (smart watt), για βιομηχανίες και επιχειρήσεις (smarteverything), με τις οποίες ο πελάτης μπορεί να μετρά και να ελέγχει από απόσταση τον κλιματισμό, τον φωτισμό, την υγρασία, το parking, την κατανάλωση αερίου και νερού, μέχρι και τις ανάγκες μιας καλλιέργειας. Πρόσφατα προστέθηκε στη φαρέτρα της ο ψηφιακός βοηθός της Alexa. Ο χρήστης θα έχει πρόσβαση στις λειτουργίες της ψηφιακής βοηθού της Amazon, αποκτώντας, για παράδειγμα, τον έλεγχο του «έξυπνου» σπιτιού του μέσω φωνητικών εντολών που θα δίνει στην Alexa. Ο κόσμος του IοΤ (Ιnternet of Things) για τον οποίο εργάζονται πυρετωδώς κορυφαίες εταιρείες ανά τον πλανήτη αλλάζει πλήρως την παροχή υπηρεσιών και στον τομέα της ενέργειας. Στην WATT+VOLT μιλούν για τον όρο «Internet of energy», εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες για συστήματα ενεργειακής κατανάλωσης, παρακολούθησης και ελέγχου της ηλεκτρικής ενέργειας που αλλάζουν δραστικά τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε το ρεύμα.

O κόσμος αλλάζει και ο κ. Παπαναγιώτου δηλώνει αποφασισμένος να μην αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. «Είμαστε στην αιχμή της πρωτοπορίας», σημειώνει και δεν κρύβει ότι οι υπηρεσίες της WATT+VOLT εντυπωσιάζουν ακόμη και διεθνείς παίκτες του ενεργειακού τομέα. Ο ίδιος δηλώνει φανατικός γκατζετάκιας και παραδέχεται ότι αν δεν είχε εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας θα είχε σίγουρα κάποια εταιρεία τεχνολογίας. «Μου αρέσει η καινοτομία και η χρηστικότητα των υπηρεσιών για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των πελατών μας», καταλήγει και εκφράζει θαυμασμό για την τόλμη του Ελον Μασκ της Tesla να προσπαθήσει να κάνει το όραμά του πραγματικότητα μεταφέροντας ανθρώπους στον Αρη με σκοπό να φτιάξουν εκεί μια αποικία.

Keywords
Τυχαία Θέματα