Προσφορά 480 εκατ. ευρώ από Τέρνα-GMR για το Καστέλι

Της Μαριάννας Τζάννε

Με προσφορά έκπληξη που ανέρχεται στο ύψους 480 εκ.ευρώ άνοιξε η οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ GMR για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney.gr για το έργο με αρχικό κατασκευαστικό αντικείμενο συνολικό ύψους 800 εκατ. ευρώ, η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου ανέρχεται

στο ύψος των 180 εκατ. ευρώ, όταν με βάση τα τεύχη του διαγωνισμού προβλεπόταν συμμετοχή έως 220 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη συμβολή του ιδιώτη, προσέφερε μπόνους στην προσφορά του. Αντίστοιχα, το ποσοστό που θα έχει στην εταιρεία παραχώρησης, το δημόσιο ανέρχεται σε 46%, είναι δηλαδή μέσα στις προδιαγραφές που έβαζε ο διαγωνισμός που προέβλεπε αυξημένη συμμετοχή σε ποσοστό από 45% έως 55%.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το δημόσιο μπορεί να έχει αυξημένο ποσοστό, από την στιγμή που στην οικονομική προσφορά δεν προβλέπεται δανεισμός και αυτός είναι και ο λόγος που το δημόσιο προβλέπεται να έχει έσοδα και μερίσματα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.

Ιδιαίτερα ανταγωνιστικά θα είναι και τα τέλη του αεροδρομίου, τα οποία κατά τις ίδιες πληροφορίες θα είναι χαμηλότερα από τα 20 ευρώ (πλησίον των 17 ευρώ), κόστο που το καθιστά ελκυστικότερο από το αεροδρόμιο των Χανίων που περνά στην Fraport.

Ο διαγωνισμός προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς αφού την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η τεχνική αξιολόγηση. Εφόσον εγκριθεί η οικονομική προσφορά, στην συνέχεια θα πρέπει να καταρτιστεί η σύμβαση και κατόπιν να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από τη Βουλή, διαδικασία που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα