ΔΝΤ: Συστήνει λιτότητα στο... Μπαχρέιν

Το Μπαχρέιν θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές δαπανών προκειμένου να σταθεροποιήσει τον προϋπολογισμό του και να υπάρξει βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, καθώς η μικρότερη σε μέγεθος οικονομία του Περσικού Κόλπου προσπαθεί να αντεπεξέλθει στην πτώση εσόδων λόγω της χαμηλής πτήσης της τιμής του πετρελαίου, όπως συστήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

(ΔΝΤ).

Όπως αναφέρει το Ταμείο η πτώση στις τιμές πετρελαίου έχει αφαιρέσει σημαντικό μέρος των ευεργετικών «δημοσιονομικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί», οδηγώντας σε ανοδική πορεία τόσο το έλλειμμα όσο και το χρέος της χώρας το 2016, τα οποία έφθασαν στο 18% και στο 82% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

«Μία σημαντική σε μέγεθος δημοσιονομική προσαρμογή είναι απόλυτα απαραίτητη με στόχο να αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, να μειωθούν οι αβεβαιότητες και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη επενδυτών και καταναλωτών», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ στην έκθεσή του, μετά την επαφή που είχε με τις αρχές της χώρας.

Το Μπαχρέιν, στενός σύμμαχος της Σ. Αραβίας αλλά και βάση του αμερικανικού Πέμπτου Στόλου, συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πτώση τις τιμής του μαύρου χρυσού. Το έλλειμμα της χώρας το 2016 έφθασε στα 1,5 δισ. δηνάρια (περί των τεσσάρων δισ. δολαρίων), με την κυβέρνηση να στρέφεται στον δανεισμό από τις αγορές προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες της.

Παράλληλα η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα υποχώρησαν 11% τον Ιανουάριο φθάνοντας στα 725,9 εκατ. δηνάρια, ενώ έχουν υποχωρήσει κατά 68% από τον Νοέμβριο του 2014, όπου είχαν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό τους, στα 2,24 δισ. δηνάρια.

Το ΔΝΤ συστήνει να ληφθούν μέτρα που αφορούν τον ΦΠΑ αλλά και να υπάρξει μείωση των επιχορηγήσεων σε διάφορους τομείς, όπως οι δημόσιες μεταφορές. Όσο για την οικονομία εκτιμά ότι θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 2,3% φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα