Προσχέδιο Συμπερασμάτων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Να βοηθήσουμε την Ελλάδα με την ανθρωπιστική κρίση

Την επανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω συντονισμένων δράσεων ανάμεσα στα κράτη – μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα για την καλύτερη λειτουργία των hotspots και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης λόγω της προσφυγικής κρισης, προβλέπει το προσχέδιο της συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διέρρευσε στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το εν λόγω

έγγραφο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την ανάγκη μιας «συνολικής στρατηγικής» για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και με βάση τις αποφάσεις των αρχηγών κρατών μελών και κυβερνήσεων στη σύνοδο με την Τουρκία της 7ης Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί:

- Μεγαλύτερη προσπάθεια για την καλύτερη λειτουργία των hotspots, καθώς παρ'όλη την δουλειά που έχει γίνει η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα

- Χρήση «κάθε μέσου» για να υποστηριχθεί η ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέφει παράνομους μετανάστες στην Τουρκία.

- Χορήγηση έκτακτης βοήθειας στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση. Η επίκληση του κανονισμού του Συμβουλίου που επιτρέπει την παροχή υποστήριξης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση εξαιρετικών κρίσεων ή καταστροφών εντός των κρατών μελών της ΕΕ, που έχουν σημαντικές ανθρωπιστικές συνέπειες, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ως προς την κατεύθυνση αυτή. Τα κράτη-μέλη καλούνται να συνεισφέρουν άμεσα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και να παρέχουν διμερή ανθρωπιστική βοήθεια.

- Επιτάχυνση της μετεγκατάστασης παράνομων μετανατσών από την Ελλάδα στην Τουρκία, η οποία περιλαμβάνει τη διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων ασφαλείας.

- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει και πάλι την ανάγκη να υπάρξει μεγάλη προσοχή όσον αφορά πιθανές νέες διαδρομές για τους παράνομους μετανάστες και τονίζει την απόφασή του να λάβει όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο Στο πλαίσιο αυτό, βασικό σημείο αποτελεί η καταπολέμηση των λαθρεμπόρων,ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την πρόοδο που παρατηρείται στη δημιουργία ευρωπαικής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, καθώς και πως θα συζητήσει την μελλοντική μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού του Δουβλίνου.

Όσο για τις αποφάσεις που αφορούν στη συμφωνία με την Τουρκία για επαναπροωθήσεις μεταναστών, γι' αυτές γίνεται αναφορά σε ένα non-paper του Συμβουλίου, όπου γίνεται λόγος για μέτρο προσωρινό και έκτακτο το οποίο θα εφαρμοστεί για να σταματήσει το δράμα αυτών των ανθρώπων και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη. Με προφανή σκοπό να βρεθεί η φόρμουλα ώστε η όποια συμφωνία να μην παραβιάζει ούτε το άρθρο 19 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., αλλά ούτε και τη Συνθήκη της Γενεύης, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προτείνουν την χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα ώστε όσοι έρχονται σε ελληνικό έδαφος να μπορούν να ζητούν άσυλο, αλλά όσοι δεν δικαιούνται ή το αίτημά τους δεν γίνεται δεκτό, θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Το non-paper αναφέρει επίσης πως οι μετανάστες που θα επιστρέφονται στην Τουρκία θα προστατεύονται βάσει των διεθνών κανόνων και βάσει της αρχής της μη επαναπροώθησης.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα