Αυστηρό μήνυμα Αβραμόπουλου: Να ανταποκριθούν όλες οι χώρες στη μετεγκατάσταση προσφύγων

Μήνυμα προς τις χώρες της Ε.Ε. να εφαρμόσουν άμεσα τις πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί για την μετεγκατάσταση των προσφύγων, έστειλε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από την Ειδομένη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ζήτησε από όλες τις χώρες να δείξουν αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, αλλά και να παραδειγματιστούν από την Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές αξίες βρίσκονται σε κίνδυνο.

Όπως είπε, στόχος της Κομισιόν

είναι να μετεγκαθίστανται 6.000 πρόσφυγες κάθε εβδομάδα, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να ανοίξουν τις πόρτες τους.

«Έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες κι έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που αν εφαρμοστεί σε πληρότητα θα απαντήσει επαρκώς στα προβλήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «όλα αυτά πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα».

«Δεν πρέπει να αποτύχει αυτή η πολιτική» είπε, σημειώνοντας ότι τους τελευταίος μήνες έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός.

Παράλληλα, επέκρινε τα κλειστά σύνορα και τους φράχτες, λέγοντας ότι «αυτά είναι εκτός της φιλοσοφίας της Ευρώπης» κι ότι «όλοι πρέπει να δείξουν το ανθρώπινο και πολιτισμένο πρόσωπό τους».

Από την άλλη, προειδοποίησε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι ευρωπαϊκοί κανόνες, ενώ απευθυνόμενος προς τους παράτυπους μετανάστες δήλωσε ότι «θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα επιστραφούν στις χώρες τους» κι ότι το άσυλο θα δοθεί μόνο στους πρόσφυγες.

Σχολιάζοντας τις προσπάθειες της Ελλάδας, δήλωσε ότι «η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας, η οποία δέχεται δυσανάλογη πίεση σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος και δίνει τον δικό της αγώνα για να ανταποκριθεί».

Όπως είπε η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα με όλα τα μέσα που διαθέτει, ηθικά και οικονομικά, ενώ θα συνεχίζει να στέλνει βοήθεια ώστε να σταματήσουν αυτές οι εικόνες.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη συνεργασία με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των μεταναστών μια συμφωνία που θα αποτελέσει «κλειδί» για τις εξελίξεις.

Μουζάλας: Μέσα σε 20 μέρες οι πρόσφυγες θα έχουν φύγει από την Ειδομένη

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας κι αυτός από τον καταυλισμό της Ειδομένης, δήλωσε πως η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την φιλοξενία των προσφύγων κι ότι χρειάζεται λίγος χρόνος, ίσως 20 μέρες, για να σταματήσει η δραματική κατάσταση στα σύνορα.

«Ολοκληρώνουμε συνέχεια νέες θέσεις υποδοχής ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να έλθουν σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης», είπε, προσθέτοντας ότι ίσως ακόμα και μέσα στο επόμενο 20ημερο ο καταυλισμός της Ειδομένης να είναι αρκετά μικρός.

«Η τραγωδία θα σταματήσει, χρειάζεται λίγος χρόνος για να πειστούν οι άνθρωποι, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό με ΜΑΤ» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό, όπου πέρασαν 1.500 πρόσφυγες στα Σκόπια, δήλωσε ρητά, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα σύνορα», τονίζοντας ότι «θα πρέπει να απομονώσουμε αυτούς που διαδίδουν ότι ανοίγουν τα σύνορα ή τους προκαλούν σε παράνομες, απελπισμένες πράξεις όπως αυτή χθες που δεν κατάφερε τίποτα και μάλιστα κόστισε ζωές».

Όπως είπε, η Ελλάδα θα σταματήσει τα κυκλώματα αυτά, ενώ ζήτησε και τη βοήθεια της Ευρώπης.

Τέλος, ευχαρίστησε τις ΜΚΟ, τους ΟΤΑ, τον δήμαρχο της Ειδομένης και τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για τη βοήθεια που παρέχουν στους πρόσφυγες.

Keywords
Τυχαία Θέματα