Πούλησε ακριβά η ΔΕΠΑ τη συμμετοχή της Shell στο φυσικό αέριο

της Μαριάννας Τζάννε

Στην αναδίπλωση της κυβέρνησης ως προς το θέμα της συμφωνίας με τη Shell για την αποεπένδυση από την λιανική αγορά φυσικού αερίου, αναφέρθηκε χθες σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, ο τέως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Θοδωρής Κιτσάκος.

Ο κ. Κιτσάκος σχολίασε μάλιστα και το τίμημα που επιτεύχθηκε για την αποχώρηση της Ολλανδικής εταιρείας, το οποίο όπως ανέφερε υπολογίζεται ότι έγινε με πολλαπλασιαστή

7,5 φορές τα ΕΒΙΤDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων). Η τέως διοίκηση της ΔΕΠΑ, για την οποία πρόσφατα ασκήθηκε ποινική δίωξη για τον χειρισμό του χρέους προς τη βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων του ομίλου Λαυρεντιάδη, ανέφερε χθες ότι η μνημονιακή υποχρέωση ήταν να φύγει η Shell από την εταιρεία παροχής αερίου (ΕΠΑ Αττικής) και όχι από τα δίκτυα (ΕΔΑ Αττικής). Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, η Shell ζήτησε να φύγει και από τις δύο εταιρείες. «Ένα εύλογο τίμημα κατά την γνώμη μου θα ήταν 5 με 6 φορές τα κέρδη και με discount».

Μάλιστα, ανέφερε ότι ο ίδιος στοχοποιήθηκε για την εξαγορά της ΕΠΑ Αττικής αλλά και για τις συμφωνίες που συνδέονταν με την προώθηση ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου. Σε ότι αφορά την συμφωνία για την πλωτή δεξαμενή LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU) είπε ότι η επένδυση έχει ενδιαφέρον εφόσον θέλουμε να αναβαθμίσουμε την χώρα και να δώσουμε εξαγωγικό προσανατολισμό στο πρότζεκτ.

Ο κ. Κιτσάκος αναφέρθηκε και στις ρήτρες που καλείται να πληρώσει η ΔΕΠΑ για την καθυστέρηση στην συμφωνία με την Shell (11.000 κάθε μέρα) που όπως είπε είναι ρήτρες που ανεβάζουν το τίμημα και πρέπει να διερευνηθούν οι σκοπιμότητές τους. Eπίσης αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό που είχε δρομολογήσει ο ίδιος ώστε η ΔΕΠΑ να μπει στην αγορά του ηλεκτρισμού και μάλιστα μέσω συνεργασίας με την Green αλλά και στο σχέδιο για είσοδο στο χρηματιστήριο. Τα πλάνα όμως ανατράπηκαν. Ο κ. Κιτσάκος απομακρύνθηκε από την διοίκηση τον περασμένο Νοέμβριο μαζί με άλλα 5 από τα 7 μέλη του διοικητικού συμβουλίου και η εταιρεία εισήλθε στην λιανική του ρεύματος μέσω της ΕΠΑ Αττικής.

Σχετικά με τα όσα δήλωσε χθες ο κ. Κιτσάκος, σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γ. Σταθάκης, ανέφερε ότι η θητεία του στην ΔΕΠΑ, κρίθηκε με την απομάκρυνσή του. Σε ό,τι δε αφορά την κριτική για την αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ, σημείωσε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης αποτυπώθηκε στη συμφωνία με τους θεσμούς, που προβλέπει την εξαγορά του μεριδίου της Shell στην Αττική από τη ΔΕΠΑ, την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τη λιανική Θεσσαλονίκης και τον διαχωρισμό στη συνέχεια της ΔΕΠΑ, σε ΔΕΠΑ εμπορίου, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί και ΔΕΠΑ υποδομών, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των δικτύων φυσικού αερίου της χώρας και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση Σταθάκη:

«Τη Νέα Δημοκρατία διακατέχει πρωτόγνωρο θράσος, καθώς η πώληση της εταιρείας ELFE και η δημιουργία ενός χρέους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΠΑ έγινε επί των ημερών της. Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση, την οποία προσπάθησε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προτάσσοντας την προάσπιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ και αφού διασφαλίστηκε πρώτα η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στην ELFE, η κυβέρνηση αναζήτησε, σε συνεργασία με τους πιστωτές της ELFE, μια μονιμότερη λύση εξυγίανσης.

Η θητεία του κ. Κιτσάκου στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του. Πιθανοί σχεδιασμοί περί ανταλλαγής ακινήτων δεν προχώρησαν ποτέ, καθώς δεν είχαν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Σχετικά με το χρέος της εταιρείας ELFE, η πολιτική ήταν να τηρούνται αυστηρά οι τρέχουσες πληρωμές και να μην δημιουργούνται νέα χρέη. Για το κατά πόσο οι χειρισμοί της διοίκησης ζημίωσαν τη ΔΕΠΑ, αρμόδια πλέον να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη.

Η μονιμότερη λύση αφορά ένα σχέδιο εξυγίανσης της ELFE, το οποίο για την κυβέρνηση σημαίνει εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και βιώσιμη λύση ρύθμισης των χρεών προς όλους τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών. Διαφορετικά σχέδια συζητήθηκαν κατά καιρούς με τους πιστωτές, χωρίς να προκύψει για κάποιο συναίνεση.

Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ η πολιτική της κυβέρνησης αποτυπώθηκε στη συμφωνία με τους Θεσμούς, που προβλέπει την εξαγορά του μεριδίου της Shell στην Αττική από τη ΔΕΠΑ, την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τη λιανική Θεσσαλονίκης και τον διαχωρισμό στη συνέχεια της ΔΕΠΑ, σε ΔΕΠΑ εμπορίου, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί και ΔΕΠΑ υποδομών, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των δικτύων φυσικού αερίου της χώρας και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.»

Keywords
Τυχαία Θέματα