“Τρίτη και 13” ανακοινώθηκε η “έξοδος” των μετοχών Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank από τον MSCI Standard Greece

Εκτός MSCI Standard Greece οι μετοχές της Εθνικής, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, μετά τις αποφάσεις αναθεώρησης που λήφθηκα χθες, 13 Νοεμβρίου. Παραμένουν από τον τραπεζικό τομέα η Alpha Bank και οι μετοχές των εταιρειών ΟΤΕ,

ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil και ο Τιτάν.

Εθνική, Πειραιώς και Eurobank υποβαθμίζονται στον MSCI Small Cap.

Από τον Small Cap διαγράφεται η μετοχή της Ελλάκτωρ.

Όλες οι αλλαγές στους δείκτες θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την Societe Generale η οποία στις 2/11 είχε προβλέψει την έξοδο της Eurobank, της Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας από τον δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών.

Εθνική, Πειραιώς και Εurobank, εκτός δείκτη MSCI λόγω χαμηλής κεφαλαιοποίησης

Η γαλλική τράπεζα προέβλεπε ότι η εξέλιξη αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα ρευστοποιήσεις στις τρεις μετοχές. Για τη Eurobank εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 52,73 εκατ. δολάρια (79 εκατομμύρια μετοχές), για την Πειραιώς τα 17,6 εκατ. δολάρια (12 εκατ. μετοχές) και την Εθνική Τράπεζα τα 39,87 εκατ. δολάρια (23,3 εκατ. μετοχές).

Ο τραπεζικός κλάδος από τις αρχές Αυγούστου, οπότε και ξεκίνησε το τελευταίο κύμα πιέσεων, έχει χάσει το 45% της κεφαλαιοποίησής του, με τη συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να διαμορφώνεται κοντά στα 5 δισ. ευρώ, από τα 8,7 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους.

Υπενθυμίζεται πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών άγγιζε τα 9,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο του 2013, και μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης, έφτανε τα 25,6 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα