Η πετρελαϊκή βουτιά παρέσυρε τη Wall Street

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με πτώση έκλεισε και σήμερα η Wall Street, διευρύνοντας τις απώλειες από το sell-off του -2,8% της Δευτέρας.

Απώλειες 0,4% για τον Dow Jones, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 25.286 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,13% στις 2.722 μονάδες.

Η αγορά άνοιξε ήπια ανοδικά, εν μέσω αισιοδοξίας για πρόοδο στο ζήτημα του εμπορίου. Ωστόσο η -έτσι κι αλλιώς αδύναμη- προσπάθεια ανάκαμψης προδόθηκε στο φινάλε από μια άνευ προηγουμένη πετρελαϊκή βουτιά, που ξεπέρασε το 7%.

Το πετρέλαιο

βυθίστηκε σε χαμηλά εννέα μηνών στα 56 δολάρια/βαρέλι, με την πτώση από τα υψηλά 4ετίας του Οκτωβρίου να ξεπερνά πλέον το 22,8% και την αγορά να έχει εισέλθει για τα καλά σε bear market.

Ως αποτέλεσμα ο ενεργειακός κλάδος υπέστη «μακελειό», με το σχετικό δείκτη να βουτάει 2% υπό το βάρος των πιέσεων σε Exxon Mobil, Chevron και Marathon Oil. Το αρνητικό κλίμα εκμεταλλεύτηκαν οι πωλητές short για νέες ρευστοποιήσεις και στους άλλους κλάδους.

Η Goldman Sachs συνέχισε τη βουτιά σε επίπεδα του 2016, η Apple εξακολουθεί να δέχεται σφυροκόπημα από απογοητευμένους επενδυτές λόγω των μειωμένων πωλήσεων iPhones που δείχνουν να έχουν τελματώσει, ενώ μοναδικό στήριγμα στην αμερικανική αγορά σήμερα ήταν η General Electric με το +7% της, αν και η συγκεκριμένη μετοχή παρά το ειδικό βάρος της δε μπορεί να «πείσει», καθώς από την αρχή του έτους έχει χάσει σχεδόν 55% της αξίας της.

Γιατί ο Τραμπ θέλει φθηνό πετρέλαιο

Η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει σχεδόν 23% από τα υψηλά του Οκτωβρίου.

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε το γιατί πέφτει το πετρέλαιο. Αυτό λοιπόν συμβαίνει επειδή το θέλει (και το ΑΠΑΙΤΕΙ) ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι ίσως ο πλανητάρχης με τη μεγαλύτερη έως τώρα επιρροή στις διεθνείς αγορές, είτε πρόκειται για πετρέλαιο, είτε δολάριο, είτε μετοχές (με μεγάλη επιρροή κατ' επέκταση στις αγορές όλου του πλανήτη).

Με «όπλο» του το Twitter, ο Τραμπ μοιάζει με κακομαθημένο έφηβο που ότι ζητήσει το θέλει... στο λεπτό. Μόνο που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ξέρει πως να το ζητήσει (ή μάλλον να το απαιτήσει, εξ ου και το «Art of the deal») αλλά και ταυτόχρονα γνωρίζει πολύ καλά το σχέδιο του.

Έτσι, ένα περιεκτικό tweet «Οι τιμές του πετρελαίου θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερες!» με παραλήπτες τους Σ.Αραβία και ΟΠΕΚ ήταν αρκετό για να βυθίσει τις τιμές του πετρελαίου. Το ίδιο άλλωστε έγινε αρκετό καιρό πριν και πάλι, όταν το πετρέλαιο είχε πιάσει υψηλό 4ετίας, και όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίστηκε φανερά ενοχλημένος από την εξέλιξή αυτή, ζητώντας φθηνότερη βενζίνη δίχως να κρύψει τη δυσαρέσκεια του (πάλι μέσω Twitter).

Ή όταν πίεσε το μεγαλύτερο εξαγωγέα του κόσμου να αυξήσει την παραγωγή, όπως και έγινε. Η επιθυμία του ηγέτη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, διαταγή.

Όμως γιατί ο Τραμπ φωνάζει για φθηνότερο πετρέλαιο;

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ πρόσφατα φέτος, πριν από μόλις μερικές εβδομάδες, οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΥΤΑΡΚΕΙΣ (από τότε που καταγράφονται δεδομένα από ΙΕΑ).

Αυτό σημαίνει πως η παραγωγή της χώρας έχει ανέλθει σε τέτοια επίπεδα ώστε το εμπορικό ισοζύγιο να είναι θετικό, καθώς η προσφορά και τα αποθέματα έχουν αυξηθεί δραματικά (και «απροσδόκητα» σύμφωνα με τους αναλυτές).

Όμως αυτό δε θα σήμαινε πρακτικά πως ο Τραμπ θα ήθελε υψηλότερες τιμές, προκειμένου να έχει μεγαλύτερο κέρδος από τις εξαγωγές; Επίσης, οι μειωμένες τιμές δεν αποτελούν πλήγμα για τους αμερικανούς παραγωγούς, αλλά και πλήγμα στη Wall Street και τις αγορές;

Η απάντηση είναι πως το πλήγμα αυτό είναι υπαρκτό, αλλά όχι αρκετά μεγάλο. Η Wall Street παρά την πρόσφατη βουτιά της, έχει πετύχει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά φέτος. Την «παίρνει» να χάσει από την πετρελαϊκή βουτιά ένα κομμάτι των κερδών της, που έτσι κι αλλιώς θα έχανε καθώς πληθαίνουν οι «φωνές» για διόρθωση και επικείμενη bear market στις αγορές.

Την ίδια ώρα η αγορά ενέργειας βιώνει δραματικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, καθώς οι νέοι «πράσινοι» παίχτες ανατρέπουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, και μαζί τους ανατρέπονται όλες οι προβλέψεις για το μέλλον της παγκόσμιας προσφοράς/ζήτησης πετρελαίου, που σύμφωνα με πολλές αναλύσεις είναι δυσοίωνο. Ενδεχομένως ο Αμερικανός Πρόεδρος στοχεύει στο να τοποθετηθεί σωστά στο μεταβαλλόμενο αυτό τοπίο, δίνοντας έμφαση στα μακροπρόθεσμα οφέλη από το φθηνό πετρέλαιο, και όχι στα βραχυπρόθεσμα κέρδη από τις εξαγωγές.

Και μπορεί οι ΗΠΑ να καθίστανται ενεργειακά αυτάρκεις, αλλά την τιμή δεν την καθορίζουν αυτές. Την τιμή την καθορίζουν οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί παίχτες του κόσμου, που έιναι οι Σ.Αραβία-ΟΠΕΚ. Αν λοιπόν ελέγχεις τους παίχτες αυτούς (όπως κάνει ο Τραμπ με ένα tweet του), ελέγχεις και την τιμή...

Όταν το πετρέλαιο πέφτει, συμβαίνει μια τεράστια αναδιανομή πλούτου από τους παραγωγούς στους καταναλωτές, οι οποίοι επωφελούνται τα μέγιστα από τη φθηνή ενέργεια και τη μείωση στα μεταφορικά έξοδα.

Το κεφάλαιο που απομένει λειτουργεί σαν περικοπή φόρων, αφήνοντας έτσι περιθώριο ώστε το χρήμα να ξοδευτεί σε άλλα πράγματα (ειδικά σε μια υπερκαταναλωτική οικονομία όπως των ΗΠΑ). Αυτό αποτελεί ουσιαστικά μια τονωτική ένεση στην οικονομία.

Ο Τραμπ, επομένως, και οι ΗΠΑ (και κατ' επέκταση πάλι ο Τραμπ και η κυβέρνησή του) έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει από το φθηνό πετρέλαιο, από ότι έχει να χάσει.

Την Τρίτη το αργό βούτηξε περισσότερο από 7%, σε χαμηλό εννέα μηνών

Η εικόνα στα ταμπλό

Πίσω στο ταμπλό, πιέσεις στον Dow Jones άσκησε η μετοχή της Boeing, η οποία υποχώρησε κατά 2,1%.

Οι τρεις δείκτες κατέγραψαν χθες βαριές απώλειες, λόγω ενός sell off στον τεχνολογικό κλάδο, που πυροδότησε κυρίως η Apple, αλλά και λόγω της ανόδου του δολαρίου έναντι του ευρώ, εν μέσω έντονης πολιτικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη.

Χθεσινά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Τραμπ, σκοπεύει να συναντηθεί με την ομάδα του για το εμπόριο για να συζητήσουν σχετικά με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρώπη.

Αργότερα, ωστόσο, άλλα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, άρχισε εκ νέου εμπορικές συζητήσεις με τον Κινέζο αναπληρωτή πρωθυπουργό, Liu He, ενισχύοντας την αισιοδοξία και συμβάλλοντας στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Εξάλλου, την είδηση επιβεβαίωσε σήμερα ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ συνομιλούν εκ νέου με την Κίνα για το εμπόριο.

«Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ, πολύ, πολύ θετικό», δήλωσε ο Kudlow, μιλώντας στο «CNBC».

Όπως δήλωσε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε στον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, ενώ οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν για τις εμπορικές τους σχέσεις στην επικείμενη Σύνοδο των G20 στην Αργεντινή.

Ο Kudlow πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν μια «πολύ καλή» επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία.

«Προχωρούμε με τις εμπορικές συζητήσεις», δήλωσε.

Οι τεχνολογικές μετοχές απέτυχαν να ανακάμψουν από το χθεσινό sell off, με την Amazon να υποχωρεί κατά 0,35%.

H μετοχή της Apple υποχωρεί σήμερα κατά 1%, καθώς η Goldman Sachs περιέκοψε την τιμή - στόχο της για τον τεχνολογικό κολοσσό στα 209 δολ. από 240 δολ. προηγουμένως.

Κέρδη στην Ευρώπη που δεν... πρόλαβε τη βουτιά

Με κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω ελπίδων για αποκλιμάκωση της εμπορικής κρίσης.

Τα κακά μαντάτα από την πετρελαϊκή βουτιά δεν... πρόλαβαν τις ευρωαγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,67% υψηλότερα στις 364,44 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,30% κι έκλεισε στις 11.472,22 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,85% στις 5.101,85 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με οριακή άνοδο 0,01% στις 7.053,76 μονάδες, με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit να βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 0,90% κι έκλεισε στις 19.226,52 μονάδες, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, καθώς εκπνέει σήμερα το τελεσίγραφο της Κομισιόν στην ιταλική κυβέρνηση για τις αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2019.

Σε σημερινό δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα Il Sole αναφέρει πως η κυβέρνηση Conte θα διατηρήσει το έλλειμμα στο 2,4% για το 2019, όσο δηλαδή το είχε και στον πρώτο προϋπολογισμό που είχε αποστείλει στην Κομισιόν, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μια μικρή αναπροσαρμογή του στόχου για την ανάπτυξη για το 2019, μειώνοντάς τον από το 1,5% που προέβλεπε αρχικά σε 1,3%.

Στα εταιρικά νέα, σημαντική άνοδο 7,8% κατέγραψε η μετοχή της Vodafone, καθώς, παρά τις ζημίες που ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία για το πρώτο εξάμηνο του 2018, ο διευθύνων σύμβουλός της δεσμεύτηκε για μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 1,2 δισ. ευρώ έως το 2021.

Η μετοχή της Bayer υποχώρησε κατά 2,9%, καθώς η γερμανική εταιρεία ανέφερε μια πτώση 25,6% στα κέρδη της για το γ’ τρίμηνο του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα