Πώς οι κληρονόμοι Παρασκευαϊδη υπονομεύουν την επιβίωση του ισχυρού ομίλου της J&P Overseas

Της Μαριάννας Τζάννε

Την αθέατη όψη μίας οικογενειακής διαμάχης που ξεκίνησε με το θάνατο του πατριάρχη του ομίλου J&P Overseas Γώγου Παρασκευαίδη πριν 11 χρόνια, φέρνουν στο προσκήνιο οι καταγγελίες δεκάδων Ελλήνων και Κύπριων εργαζομένων από τα εργοτάξια της Σαουδικής Αραβίας που μαρτυρούν άθλιες συνθήκες εργασίας, πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών και κακοδιαχείριση. Οι δύσκολες συνθήκες επιβίωσης στο Ριάντ, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου για τον ιστορικό όμιλο των κατασκευών που βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο κατάρρευσης εξαιτίας της μάχης των επιγόνων. Είναι χαρακτηριστικό

ότι δύο χρόνια μετά το θάνατο Παρασκευίδη, η σύζυγός του Θέκλα κινήθηκε νομικά εναντίον της εταιρείας ενώ τα δύο από τα τρία της παιδιά κέρδισαν υπόθεση στα δικαστήρια εναντίον του διαχειριστή της διαθήκης, με την κατηγορία ότι λειτουργούσε μεροληπτικά υπέρ της μητέρας και της αδερφής τους!

Τα οικογενειακά στρατόπεδα και η διάσπαση

Πρόκειται για μερικά μόνο από τα πολλαπλά επεισόδια της δυναστείας Παρασκευαίδη, οι κληρονόμοι της οποίας είναι από καιρό διασπασμένοι σε δύο μέτωπα. Ο Ευθύβουλος Παρασκευαίδης γιος του ιδρυτή και η αδερφή του Λεώνη Παρασκευαίδη, συγκροτούν το ένα στρατόπεδο της οικογένειας. Τα άλλο είναι η μητέρα τους Θέκλα με την δεύτερη κόρη της Χριστίνα και το γαμπρό της Ανδρέα Παπαθωμά. Το τρίτο στρατόπεδο που επιχειρεί να απορροφήσει τους κραδασμούς και να βγάλει αλώβητο τον όμιλο από τον ενδοοικογενειακό εμφύλιο είναι η πλευρά Δάκη και του υιού του, Χρίστου Ιωάννου. Πρόκειται για το άλλο μισό του κατασκευαστικού ομίλου, το οποίο διοικεί και την ελληνική θυγατρική J&P Άβαξ και βρίσκεται στη μέση της διαμάχης, έχοντας να διαχειριστεί τα απόνερα της κρίσης που διαπερνούν ολόκληρη την εταιρεία.
Οι διαφωνίες και οι αντιθέσεις μέσα στην οικογένεια Παρασκευαίδη και η χάραξη μια νέας στρατηγικής που θα φέρει συνθήκες ομαλότητας στην διοίκηση της J&P Overseas οδήγησαν στην απόφαση διάσπασης του ομίλου το 2016, που ελάχιστοι γνωρίζουν, δημιουργώντας δύο διακριτούς επιχειρηματικούς πόλους δραστηριοτήτων. Πρόκειται για μια κίνηση ανάγκης και επιβίωσης που ερμηνεύεται ως πρόβα τζενεράλε για το μοίρασμα της μεγάλης περιουσίας που έφερε η θύελλα της σύγκρουσης των απογόνων Παρασκευαίδη.

Η συμφωνία μεταξύ των μετόχων που τηρήθηκε μυστική

Η συμφωνία μεταξύ των βασικών μετόχων περιλαμβάνει τους όρους της διοικητικής διάσπασης των δραστηριοτήτων αλλά και την εποπτεία της κάθε επιχειρησιακής μονάδας δραστηριοτήτων και τέθηκε σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2016. Βάσει αυτής, η πλευρά Ιωάννου ανέλαβε τις δραστηριότητες σε Κατάρ, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ιράκ και την ελληνική J&P-AVAX (ομάδα Β). Αντίστοιχα, η πλευρά Παρασκευαίδη, τη Σαουδική Αραβία, τη Λιβύη και το Κουρδιστάν (ομάδα Α). Το συμφωνητικό προβλέπει επίσης σε δεύτερο στάδιο και τη διάσπαση του ομίλου, η οποία έχει καθυστερήσει καθώς για να υλοποιηθεί χρειάζεται να πραγματοποιηθούν όλες οι νομικές ενέργειες και να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Το διάστημα που μεσολαβεί, η J&P Overseas επιχειρεί να γυρίσει σελίδα παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Oι δύο ομάδες λειτουργούν ξεχωριστά υπό την καθοδήγηση στελεχών, επιλογής των βασικών μετόχων και ο τρόπος οικονομικής διαχείρισης και προσωπικού γίνεται επίσης ξεχωριστά.

Οι υποχρεώσεις και η αθέτηση της συμφωνίας

Η πλευρά Ιωάννου τοποθετεί στην Διοίκηση του δικού της τομέα τον κ. Γρέγκ Χριστοφίδη ως Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον κ. Τάσο Ζιζίρο επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών. Στην άλλη επιχειρησιακή μονάδα τοποθετείται ο κ. Ανδρέας Παπαθωμάς ως Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής μαζί με αλλά τρία στελέχη που αναλαμβάνουν την γενική οικονομική διεύθυνση, τη διοικητική λειτουργία και τις δραστηριότητες σε Λιβύη και Κουρδιστάν. Την τελευταία διετία που ο όμιλος έχει χωρίσει τους τομείς ευθύνης, η πλευρά Ιωάννου υπολογίζεται ότι έχει τοποθετήσει πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια στις δραστηριότητες του ομίλου. Το ίδιο διάστημα προχώρησε στην υλοποίηση μεγάλων έργων με αυξημένες δυσκολίες στο Κατάρ και κέρδισε σημαντικά νέα συμβόλαια, μέσα στα οποία περιλαμβάνεται και το στάδιο στο Κατάρ. Στην προσπάθεια μάλιστα να ενισχύσει την ρευστότητά της εταιρείας, συμφώνησε να πουλήσει τις μετοχές στο «Queen Alia Airport» στο Αμάν, αντλώντας έσοδα 110 εκατομμύρια δολάρια. Παρά την συνεχιζόμενη επιβάρυνση του ομίλου, η οικογένεια Παρασκευίδη από την πλευρά της, εμφανίζεται αμέτοχη όχι μόνο να στηρίξει οικονομικά τις δραστηριότητες αλλά και να επιστρέψει 20 εκατομμύρια δολάρια που λέγεται ότι έχει πάρει από την εταιρεία.

Ποιος μπλοκάρει την διάσπαση του ομίλου

Τελευταία, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον Κυπριακό τύπο που επικρίνουν την στάση του κ. Παπαθωμά και τον κατηγορούν για πολυτελή βίο στην Ελβετία, την ώρα που οι εργαζόμενοι σε δραστηριότητες στη Σαουδική Αραβία αλλά ακόμη και στην Κύπρο είναι απλήρωτοι. Ο κ. Παπαθωμάς φέρεται να αρνήθηκε την πώληση εταιρικού αεροπλάνου αλλά και κτιρίου στο Λονδίνο αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων, έσοδα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την οικονομική ασφυξία που διαπερνά σαν ηλεκτροσόκ τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της J&P Overseas. Η κρίση που σοβεί στον όμιλο πήρε νέες διαστάσεις τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ο κ. Παπαθωμάς εξέφρασε την πρόθεσή του να σταματήσει την διάσπαση της εταιρείας λόγω σοβαρής διαφωνίας στην διαχείριση των δραστηριοτήτων στην Σαουδική Αραβία. Η πρόταση πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία και απορρίπτεται από την πλευρά Ιωάννου, που επικαλείται την υπογεγραμμένη συμφωνία και αρνείται να συναινέσει. Είναι φανερό άλλωστε ότι χωρίς την έγκριση των τραπεζών (μόνο με την συνεργασία στελεχών της διοίκησης και των μετόχων), ο διαχωρισμός δεν μπορεί να προχωρήσει. Έκτοτε, η κατάσταση στην Σ. Αραβία επιδεινώνεται με τα έργα να έχουν βαλτώσει. Η αποτυχία να πληρωθούν οι μισθοί, φέρνει τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της κινητοποίησης και αρχίζει η πολιορκία της διοίκησης για την καταβολή των δεδουλευμένων αλλά και για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στα έργα της εταιρείας στο Ριάντ. Στις επιστολές των εργαζομένων προς την διοίκηση περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα η κατάσταση στην Σ. Αραβία με την εταιρεία να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Χωρίς πόσιμο νερό και καύσιμα, χωρίς υγειονομική περίθαλψη, χωρίς βασικά είδη διατροφής και με την άρνηση της εταιρείας να επιστρέψει τις βίζες για να φύγουν από την χώρα. Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται η εταιρεία και από τις τράπεζες και το υπουργείο Εσωτερικών της Σ. Αραβίας για λογαριασμό του οποίου εκτελεί έργα. Όλα δείχνουν ότι ο όμιλος βρίσκεται στην κρισιμότερη στιγμή της ιστορίας του. Το αδιέξοδο στην οικογένεια Παρασκευαίδη αποδεικνύεται η μεγαλύτερη απειλή για το στιβαρό οικοδόμημα που έχτισαν πριν πολλές δεκαετίες οι ιδρυτές της J&P Overseas, Γώγος Παρασκευαίδης και Στέλιος Ιωάννου. Όσοι παρακολουθούν από κοντά τα γεγονότα επισημαίνουν την ανάγκη να βρεθεί γρήγορα λύση στην κλιμακούμενη ένταση, η οποία θέτει σε κίνδυνο την προοπτική και το μέλλον μίας μεγάλης εταιρείας με διεθνή ακτινοβολία, απασχολώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα