Τουριστική «άνοιξη» και νέα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη


Της Στεφανίας Σούκη

Ο όμιλος της Marriott θέλει έως δύο ξενοδοχεία στη συμπρωτεύουσα, όπου τα boutique hotels ...ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο, την ίδια στιγμή που οι νέες συνδέσεις των αεροπορικών με καινούριους προορισμούς, αρχής γενομένης με την Qatar Airways προλειαίνουν το έδαφος για ακόμη υψηλότερα νούμερα στον τουρισμό της συμπρωτεύουσας.
Του λόγου το αληθές πιστοποιεί

και ο Συνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος στο τελευταίο στατιστικό δελτίο στέκεται ιδιαίτερα στην έναρξη των πτήσεων της Qatar Airways (με +36.000 θέσεις για τη θερινή σεζόν) στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης για σύνδεση με την Ντόχα «δίνοντας στην πόλη και στην Χαλκιδική προοπτικές για προσέλκυση νέων αγορών εκτός Ευρώπης». Σημαντική είναι και η αύξηση των προγραμματιζόμενων αεροπορικών θέσεων για τη θερινή περίοδο στη συμπρωτεύουσα, όπου με βάση τα τελευταία στοιχεία του SETE Intelligence παρατηρείται αύξηση κατά 21% σε σύγκριση με πέρυσι, με επιπλέον 412 χιλ. θέσεις, φθάνοντας για το καλοκαίρι του 2018 στα 2,34 εκατομμύρια. Στο σημείο αυτό ωστόσο είναι κρίσιμο να αναφερθεί ότι το 2017 είχαν ανακοινωθεί έργα ανάπλασης/κατασκευής του διαδρόμου απογείωσης – προσγείωσης και ως εκ τούτου ο προγραμματισμός του 2017 αφορούσε μειωμένο αριθμό θέσεων. Ακριβώς λόγω των έργων τον Φεβρουάριο το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης εμφάνισε μείωση -14,4% (-11 χιλ. επιβάτες) ως προς τις διεθνείς αφίξεις, νούμερα βέβαια που αναμένεται να ανατραπούν πλήρως εφεξής, αν ληφθούν υπόψη οι πρόσθετες συνδέσεις της Aegean, της Ellinair του ομίλου Μουζενίδη, της Sky Express, η έλευση της flydubai κ.α..

Την ίδια στιγμή, την κινητικότητα της Αθήνας σε νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις ακολουθεί και η συμπρωτεύουσα. O ξενοδοχειακός όμιλος της Marriott, με δέκα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και άλλα τρία υπό κατασκευή (Μarriott Athens και Autograph Collection στην Αθήνα και MOXY στην Πάτρα), εξετάζει τη δυνατότητα να εντάξει υπό την ομπρέλα του -που περιλαμβάνει 30 διαφορετικά brands φιλοξενίας - ένα ή δύο ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη. Όπως γνωστοποίησε ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Marriott σε Ελλάδα και Κύπρο, κ. Νίκος Χάντζος, στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου Prodexpo North που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, στο πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας βρίσκονται ακόμη η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως, αλλά και προορισμοί της Β. Ελλάδος (Χαλκιδική, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα).

Εν τω μεταξύ, στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να λειτουργήσει ένα ακόμη, boutique hotel, δυναμικότητας 42 δωματίων, στην οδό Αντιγονιδών στη Θεσσαλονίκη, κάτω από την «ομπρέλα» της HotelBrain, σε παλαιό κτίριο, το οποίο έχει πλήρως ανακαινιστεί, ενώ το ίδιο μοντέλο- μικρό boutique κατάλυμα σε παλιό κτίριο- ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του ολοκαίνουριου επίσης Τhe Mood Luxury Rooms, 15 δωματίων στα Λαδάδικα.

Πάντως την αξιοποίηση παλιών κτιρίων θα κυνηγήσει και ο ίδιος ο δήμος, όπως τουλάχιστον ανέφερε ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης στο πλαίσιο της Prodexpo North: Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, ο δήμος εξετάζει τη δυνατότητα αξιοποίησης των παλαιών κτιρίων στον άξονα της οδού Εγνατίας μέσω ευρωπαϊκών πόρων, ενώ θα επιδιώξει να παρακινήσει τους ιδιοκτήτες να επενδύσουν στα κτιρια αυτά για την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των ξενοδοχειακών. Ο ίδιος μάλιστα κατέθεσε πρόταση να λειτουργήσουν ως φοιτητικές εστίες και youth hostels το «Παπάφειο» και το κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ.

Επενδυτικά ακίνητα για ξενοδοχειακή χρήση θέλουν και οι θεσμικοί επενδυτές. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο στόχαστρο των Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητα (ΑΕΕΑΠ), καθώς τόσο η Εθνική Πανγαία, όσο και η Τrastor και η BriQ, που συμμετείχαν επίσης στο 1ο Prodexpo North, αναζητούν επενδυτικά ακίνητα, για διάφορες χρήσεις, μεταξύ των οποίων και ξενοδοχεία πόλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα